Köylüler ormanlık alanlarda topladığı kuzugöbeği mantarını kurutarak kilosunu 600 TL'ye satıyor. Cavizli Beldesi'nde oturan 79 yaşındaki Naciye Karahan, 20 günde 15 kilo kuzugöbeği mantarı topladığını söyledi. Kuzugöbeğinin genelde ormanlık alanlardaki çam ve sedir diplerinde bulunduğunu belirten Karahan, mantarı talebe göre yaş ve kurutulmuş olarak sattıklarını söyledi.
KURUSU 600 TL
10 kilo yaş mantardan 1 kilo kuru mantar elde edildiğini anlatan Karahan, şu an kilosu 40 TL olan mantarın kış döneminde kilosunun 500 ile 600 TL arasında alıcı bulduğunu belirtti. Kuzugöbeği mantarının yağmurun yağmasıyla kendiliğinden çıktığına değinen Karahan, "Her yıl aynı bölgede yetişir. Ancak sürekli olması için köküyle sökülmemesi önemli" dedi.
Cevizli Belde Belediye Başkanı Niyazi Ekinci ise kuzugöbeği mantarının pek çok yemeğin ana malzemesi olduğunu söyledi. Cevizli bölgesinde hava şartlarının uygun olması halinde mart, nisan ve mayıs aylarında mantar toplandığını kaydeden Başkan Ekici, "Kuzugöbeği mantarında, çorba, dolma, yahni ve tatlı yapılıyor" dedi.
Değişik renkleri de olan mantarın mutlaka bıçakla kesilerek toplanması gerektiğine vurgu yapan Başkan Ekinci, "Protein değeri kadar ekonomik değeri de çok yüksek. Kilosu 40-50 TL'ye satılıyor. Kurutulmuşunun ise kilogramı 500-600 TL'den satılıyor. Kuzugöbeği mantarı işlenip paketlendikten sonra İsviçre, Fransa, İtalya, Almanya, Belçika ve İskandinav ülkelerine ihraç ediliyor. İlaç sanayinde kullanılıyor. Avrupa'da zengin mutfaklarında özel menü olarak servis ediliyor" diye konuştu.
Adem ÇETİN/AKSEKİ, (DHA)