Sonbahar ve kış aylarında Antalya üzerine çöken kara bulutların dağılması için bir dizi önlem alınması gerektiğini vurgulayan Barut, en başta dikkat edilmesi gereken konunun, vatandaşa satılan kömürün kalite oranının yüksek tutulması olduğunu söyledi.
Antalya ve ilçelerinde kış aylarında kente girebilecek, satılabilecek ve kullanılabilecek sıvı ve katı yakıt kararını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün sekreteryasını yaptığı Mahalli Çevre Kurulu'nun (MÇK) verdiğini kaydeden Barut, "Bu kış kullanılacak kömür niteliğiyle ilgili MÇK toplantısı 21 Eylül tarihinde gerçekleşti. Bu yıl kullanılacak kömürün niteliğiyle ilgili MÇK üyeleri ne yazık ki yine alt ısıl değeri düşük, partikül oranı yüksek olan ve kuru bazda 5500 kalorigrammetreküplük kömürün kentimize giriş yapmasına oy çokluğu ile karar vermiştir" dedi.
MÇK'nın aldığı kararın yanlışlığına değinen Barut, "Oysa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Avrupa Birliği kriterlerine uyum için 2008'de yayınladığı yönetmelikte, 2009'dan başlamak üzere 2014'e kadar partikül oranının eşit kademeli düşürülmesi belirtilmiştir. 2019'a kadar da bu oranın 50 metreküpe düşürülmesi hedeflenmektedir. Fakat Antalya'da yayınlandıkları yönetmeliğe uygun bir şekilde iyileştirme yapılması gerekirken, yine 2 yıldır verilen kararın yaklaşık olarak aynısı verilmiştir ve havamızın kirletilmesine devam edilmiştir" diye konuştu.
Hava kirliliğine neden olan etkenleri de sıralayan Barut, "Kalitesiz kömür kullanımı, bilinçsiz soba kullanımı, lastik ve diğer yanıcı maddelerin kullanımı, TSE standartlarına uygun soba kullanılmaması, egzoz gazları nedeniyle meydana gelen kirlilik, hava kalitesini oldukça düşürüyor" dedi.
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)