‘Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cem Oğuz’un,Yapı Denetimleri Kuruluşları Birliği(YDK) Başkanı Hüseyin Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Baş İş Müfettişi Tevfik Paçacı, İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Başkanı Cemal Gökçe’nin katıldığı forumda ‘’Mühendislik sorunları,kentsel dönüşüm ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu’’ gibi konulara yer verildi.
İMO Başkanı Cemal Gökçe 5 Ekim 2012 Tarihinde 33 ilde uygulanmaya başlayan ‘’Kentsel Dönüşüm Yasası’’ ile ilgili şunları söyledi;
“Mesleğimiz evrensel bir meslek.Öncelikli konumuz güvenlik.Bugün ve gelecekte yaşayacak nesillerin kullanabilmesi için kaynakları dikkatli kullanmak.
Kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalar yapılacaksa mutlaka inşaat ve mühendislik ile ilgili meslek odalarının da görüşü alınmalıdır. Biz depremi herkesten daha iyi biliyoruz. Kentsel dönüşüm ile ilgili yapıların yıkılma işine müteahhitler değil mühendisler ve sosyologlar karar vermeli.
Başbakan kentsel dönüşümün gerekçesini , deprem olarak belirtiyor fakat yapıları yenilemek için deprem olması gerekmiyor.Eskiyen yapıların da değişmesi gerekiyor.İstanbul’da 3034 yapı yerle bir oldu,30 bin yapı hasar gördü.Körfez bölgesinde yapıların yüzde 6’sı yok oldu,yüzde 13’ü ise büyük hasar gördü.Antalya da deprem riski altında.
Yapıları sadece güvenli değil, kaliteli ve yaşanılabilir hale getirmektir. Ayrıca dar gelirli kişileri konut sahibi yapmak için lüks konutlardan konut kaynağı yaratmak ve işsizliği azaltmak için de kentsel dönüşüm gerekiyor. Kent halkı kentsel dönüşümden; sağlık ve eğitim hizmetleri, kültürel aktivitelerinden faydalanmak ,erişim ve ulaşım olanakları gelişmiş bir kentte yaşamak gibi beklentileri var.
Demokrasi, katılım, eğitim, bilinç ve işbirliği arttıkça paylaşım olanakları artar ve küreselleşmenin olumsuz etkileri azalır. İstanbul gibi kentler sanayi için bir kent olmaktan çıkarılmalı.İlaç fabrikalarının yerine gökdelenler almış,örneğin;Sapphire İstanbul .Gökdelenlere karşı değiliz ancak bu yapılar o kentte yaşayanlara olumlu etkisi olacak mı? Üstelik İstanbul’u yine bir deprem bekliyor. İstanbul dışında bulunan kentler de depremden çok olumsuz etkilenecek.
Kentsel dönüşümden memnun olanlar; Kredi veren bankalar, inşaat malzemesi sanayicileri,beyaz eşya üreticileri ve otomotiv üreticileri
12 yıldır yürürlükte olan 4708 sayılı yapı denetim kanunu revizyonu ile ilgili hükümet çalışma yapıyor.”
Bu konu ile ilgili YDK Genel Başkanı Hüseyin Kaya şöyle konuştu;
“Yapı denetime en çok İnşaat Mühendisleri sahip çıkmıştır.
Van ili göstermiştir ki diğer ülkelerin küçük hasarlarla atlattığı depremleri ülkemiz ağır hasarlarla atlatmıştır. Van depreminde mühendislik hizmeti alan 64 bina hiç hasar almamıştır.
Mal sahibi ile müteahhit arasında ticari ilişkide iş alma bağı koparılarak işlerin e-görevlendirme sistemi yolu ile dağıtılması sağlanmalıdır. Müteahhitler siyasi olarak çok güçlüler. Bakanlık yapı denetim işlerinin mühendisler tarafında yapılmasını istemesine rağmen müteahhitlerin bu işle ilgilenmelerini önleyememektedir.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Baş iş Müfettişi Tevfik Paçacı ise iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi verdi. Paçacı şöyle konuştu: “ 520 müfettişimiz iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili işyerlerini teftiş etmektedir.İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yaptırımlar ise;para cezası,işin durdurulması veya işyerinin kapatılması ve alıkoymadır.
İLO verilerine göre
Dünya işgücü 3 milyar
Kadın işgücü 1.2 milyar
Ölümler 2.31 milyar
İş kazaları 337 milyon
Meslek Hastaları 160 milyon
Dünya GSMH 30 trilyon
İSG kaynaklı kayıp 1.2 trilyon
İş sağlığı ve güvenliğine önem vermemizin nedeni; tıbbi masraflar,sigorta ödemeleri ve tazminatlar.
Görünür maliyetler 1.2 trilyon , görünmez maliyetler 7.0 trilyondur.2010 yılında kamu ve özel sektör gözetilmeksizin tüm çalışanlar kanun kapsamına alındır.İstisnalar;TSK ,emniyet,ev hizmetleri,afet müdahale ekipleri ve kendi hesabına çalışanlar 6331 iş sağlığı ve güvenliği kanun kapsamında değiller.Bu kanunda kuralcı yaklaşım yerine önleyici yaklaşım ele alınıyor.Örn;bütün işyerlerinde işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli bulundurulacak.Bu konuda yetki belgesi ülke genelinde 75, Antalya’da 1 kurum var.
Ayrıca devlet 10’dan az çalışanı olan işyerlerini iş sağlığı ve güvenliği giderlerini destekleme kararı aldı.
İş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek için önceden risk değerlendirilmesi yapılacak. Bu değerlendirme ile ilgili yönetmelik çıktı.Örnek;benzin istasyonu ve döküm fabrikası
Çalışanlar belli aralıklarla sağlık gözetiminden geçirilecek. İş kazaları ve meslek hastalıklarının kayıtları daha etkin ve güncel hale gelecek. Çalışan işçi,yapacağı işte hayati tehlike gördüğünde çalışmaktan kaçınabilecek.Kanunun uygulanmasını kolaylaştırmak için etkin idari yaptırım uygulanacak.
Amacımız güvenli bir işyerinde ve güvenli şartlarda çalışılmasını sağlamaktır.”
Ceren KURT-Gün Haber