'Sular Bulanmadan' Antalya'da ilk kez seyirciyle buluşuyor
'Sular Bulanmadan' Antalya'da ilk kez seyirciyle buluşuyor
Antalya'da oyalı eller sepet üretiyor
Antalya'da oyalı eller sepet üretiyor
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında soruşturma
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında soruşturma
Bakan Ali Yerlikaya'dan 'usulsüz çakar' açıklaması
Bakan Ali Yerlikaya'dan 'usulsüz çakar' açıklaması
4 Temmuz 2020 Cumartesi - 09:45

İzmir'in parmak ısırtan lezzeti: Söğüş

İZMİR'in geleneksel sokak lezzetlerinden söğüş, ilk defa yiyenleri müdavimi yapıyor. İzmirlilerin sıklıkla tükettiği söğüş, lezzetiyle parmak ısırtıyor.

İzmir in parmak ısırtan lezzeti: Söğüş
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İzmir'in geleneksel sokak lezzetlerinden söğüş, yiyenlerin beğenisini topluyor. Kuzu kellesinin beyin, dil ve yanak bölümlerinden yapılan söğüş, ince ince kıyılarak baharatları eklendikten sonra taze yeşillik, soğan ile harmanlanıyor. Beyin, dil ve yanak lavaş arasında dürülerek servis ediliyor. İzmir'in en gözde sokak lezzetlerinden olan söğüş, ilk kez yiyenleri müdavimi yapıyor. Deneyenlerin vazgeçemediği lezzet, her mevsim tüketiliyor. 

Tarihi Kemeraltı'nın bir sokağında hizmet veren kentin tanınan söğüşçülerinden Tahir Yaman (68), "Söğüşün anayurdu Balkanlardır. Bursa göçmenleri getirmiştir. Her şeye faydası var bunun. Bilhassa gözün. Göz şifadır, kuzunun en lezzetli olan yeridir. Atalarımız demişler 'Gözünün yağını yiyim'. Kellenin en lezzetli yeri gözdür. Dili, yanağı her şeyi sağlıklıdır. Beyni bilhassa çocuklara, bebeklere doktorlar tavsiye eder. Gelişim yetersizliği bulunan çocuklar için doktorlar kuzu beynini önerir" dedi.

İzmirlilerin söğüşe talebinin fazla olduğunu kaydeden Yaman, "İzmirlilerin dışında çevre il ve ilçelerden de çok gelen var. Yoğun ilgi gösteriyorlar" dedi.

MALZEMELERİ VE PÜF NOKTASI NEDİR, NASIL YAPILIR?

Tahir Yaman, kelle söğüşün lezzetli olabilmesi için püf noktanın kuzu etinden yapılması olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Kuzu etinden 200 gram beyin. 300 gram yanak, 300 gram dil, yarım demet kıyılmış maydanoz, 3 domates, 2 kırmızı soğan, tuz, karabiber, kimyon, kırmızı pul biber, lavaş ekmeği. Öncelikle beyin, yanak ve dili bir gece önceden haşlayın. İnce ince dilimleyip buzdolabında bekletin. Ertesi gün söğüş malzemeleri olan baharat, maydanoz ve tuz ile tatlandırın. Domatesleri küp şeklinde, kırmızı soğanları da piyazlık doğrayın. Lavaş ekmeğinin arasına tüm malzemeleri paylaştırın ve rulo şeklinde sarın. Püf noktası ise kelleyi bir gece önceden dolapta bekletilirse daha yumuşak olacaktır. Etleri haşladıktan sonra delikli süzgeçle bir süre, kenarda bekletin. Baharatları eklemeyi unutmayın."

Müşterilerden Serdar Akan (23), çok sevdiğini ve sürekli yemeğe geldiğini ifade edip, "Bazen çok sıra bekliyoruz ama değiyor" dedi.

Bir diğer müşteri Uğur Güvercin (45) ise, kelle söğüşün lezzetli olduğunu, çok sık tükettiğini belirtip herkese tavsiye etti.

IZMIR'IN GELENEKSEL SOKAK LEZZETLERINDEN SOGUS, ILK DEFA YIYENLERI ADETA MUDAVIMI YAPIYOR. IZMIRLILERCE SIKLIKLA TUKETILEN SOGUS, LEZZETIYLE PARMAK ISIRTIYOR. TARIHI KEMERALTI'NIN KUYTU BIR SOKAGINDA HIZMET VEREN KENTIN TANINAN SOGUSLULERINDEN TAHIR YAMAN (FOTOGRAFTA) SOGUSLE ILGILI BILGILER VERDI (FOTO: HALIL KARABIYIK / IZMIR, DHA)

IZMIR'IN GELENEKSEL SOKAK LEZZETLERINDEN SOGUS, ILK DEFA YIYENLERI ADETA MUDAVIMI YAPIYOR. IZMIRLILERCE SIKLIKLA TUKETILEN SOGUS, LEZZETIYLE PARMAK ISIRTIYOR. TARIHI KEMERALTI'NIN KUYTU BIR SOKAGINDA HIZMET VEREN KENTIN TANINAN SOGUSLULERINDEN TAHIR YAMAN (ORTADA) SOGUSLE ILGILI BILGILER VERDI (FOTO: HALIL KARABIYIK / IZMIR, DHA)

IZMIR'IN GELENEKSEL SOKAK LEZZETLERINDEN SOGUS, ILK DEFA YIYENLERI ADETA MUDAVIMI YAPIYOR. IZMIRLILERCE SIKLIKLA TUKETILEN SOGUS, LEZZETIYLE PARMAK ISIRTIYOR. FOTOGRAFTAKI MUSTERI SERDAR AKAN (FOTO: HALIL KARABIYIK / IZMIR, DHA)

IZMIR'IN GELENEKSEL SOKAK LEZZETLERINDEN SOGUS, ILK DEFA YIYENLERI ADETA MUDAVIMI YAPIYOR. IZMIRLILERCE SIKLIKLA TUKETILEN SOGUS, LEZZETIYLE PARMAK ISIRTIYOR. TARIHI KEMERALTI'NIN KUYTU BIR SOKAGINDA HIZMET VEREN KENTIN TANINAN SOGUSLULERINDEN TAHIR YAMAN (FOTOGRAFTA), SOGUSLE ILGILI BILGILER VERDI (FOTO: HALIL KARABIYIK / IZMIR, DHA)

IZMIR'IN GELENEKSEL SOKAK LEZZETLERINDEN SOGUS, ILK DEFA YIYENLERI ADETA MUDAVIMI YAPIYOR. IZMIRLILERCE SIKLIKLA TUKETILEN SOGUS, LEZZETIYLE PARMAK ISIRTIYOR. MUSTERILERDEN UGUR GUVERCIN (FOTO: HALIL KARABIYIK / IZMIR, DHA)

IZMIR'IN GELENEKSEL SOKAK LEZZETLERINDEN SOGUS, ILK DEFA YIYENLERI ADETA MUDAVIMI YAPIYOR. IZMIRLILERCE SIKLIKLA TUKETILEN SOGUS, LEZZETIYLE PARMAK ISIRTIYOR. (FOTO: HALIL KARABIYIK / IZMIR, DHA)

IZMIR'IN GELENEKSEL SOKAK LEZZETLERINDEN SOGUS, ILK DEFA YIYENLERI ADETA MUDAVIMI YAPIYOR. IZMIRLILERCE SIKLIKLA TUKETILEN SOGUS, LEZZETIYLE PARMAK ISIRTIYOR. (FOTO: HALIL KARABIYIK / IZMIR, DHA)

Kadir ÖZEN/İZMİR, (DHA)

Etiketler:
 
Sokak düğününde silahlı kavga: 2'si ağır 5 yaralı
 
Futbol aşkını koleksiyona çevirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sokak düğününde silahlı kavga: 2'si ağır 5 yaralı
İZMİR'in Konak ilçesinde bir sokak düğününde çıkan kavgada, 4 kişi silahla ...
Havai fişek fabrikasındaki patlamada kayıplar aranıyor
SAKARYA'nın Hendek ilçesinde 4 kişinin öldüğü havai fişek fabrikasında ...
Arı sütünün kilosu 7 bin TL'den alıcı buluyor
NİĞDE'de, birçok okulda matematik öğretmenliği yapan Ayhan Güngör (40), ...
 
40 yıldır kamışları 'ney'e dönüştürüyor
MERSİN'de, Ozan Aşık Devran Baba'nın oğlu Hayali Yılmaztürk (60), 40 yıldır ...
Eşinin dövüp evden attığı kadın çocuklarına hasret
MERSİN'de, 10 yıllık eşi Salman G. (37) tarafından dövülüp ailesinin yanına ...
2 bin 800 rakımdaki doğal gölde kano gösterisi
HAKKARİ Gençlik ve Spor il Müdürlüğü ile Türkiye Rafting Federasyonu organizasyonuyla, ...
 
Eşinden boşanan kadını ağabeyi vurdu
SAMSUN’da eşinden boşanan Z.Ç. (19), eşyalarını almak için gittiği ailesinin ...
Yine Habertürk yine 'gaz' çıkarma
Habertürk'ün başı 'Gaz'çıkaranlarla dertte.
İranlı çocuk yatağında ölü bulundu
BEYOĞLU'nda İranlı bir çocuk yatağından ölü bulundu. Polis ekiplerinin ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva