Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü için isim sıralamasına göre Prof. Dr. Hüseyin Basım, Prof. Dr. İbrahim Demir, Prof. Dr. İsmail Boztosun, Prof. Dr. Muharrem Certel, Prof. Dr. Muharrem Kılıç, Prof. Dr. Mustafa Ünal ve Prof. Dr. Nevzat Çevik adaylığını açıkladı. 12 Temmuz Salı günü yapılacak seçimde, yaklaşık 1150 akademisyen oy kullanacak. Seçim takvimi, en çok oy alan 6 adayın isminin YÖK'e gönderilmesi, YÖK'ün de 3 ismi Cumhurbaşkanı'na sunması, Cumhurbaşkanı'nın da bu isimlerden birini rektör atamasıyla son bulacak. Uzun süredir çalışmalar yürüten 7 aday, rektör seçilmeleri halinde gerçekleştirecekleri projelerini de kamuoyu ile paylaştı.
SAYGIN BİR ÜNİVERSİTE
Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Fitopatoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Basım, hedefinin üniversiteyi Türkiye'de ilk 5 arasına sokmak olduğunu belirterek, "Üniversitemizi akademik anlamda saygın bir konuma taşımak, tüm birimlerimizin problemlerine çözüm oluşturmak ve tüm üniversite çalışanlarımızın huzur ve mutluluğu için hazırlanmış olan hedef ve projelerimizin olduğunun bilinmesini istiyorum. Arzuladığımız, akademik bir üniversiteye ulaşacağımıza yürekten inanıyorum. Eğitim-öğretim kalitesi ve akademik çıktılarıyla tercih edilen üniversite olmak temel hedeflerimizdendir" dedi.
KATILIMCI VE ŞEFFAF
Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Demir, yaklaşık 1150 akademisyenden eğitim öğretim ile ilgili kararlar alınırken yararlanılması gerektiğine inandığını, katılımcı ve şeffaf bir üniversite hayal ettiğini anlattı. Prof. Dr. Demir, bütün şartları yerine getirdiği halde yardımcı doçent ya da profesör kadrosu verilmeyen akademisyenler olduğunu savundu. Prof. Dr. Demir, yerel yönetimlerin sorunlarına bilimsel katkı sağlaması amacıyla Kentsel Sorunları Araştırma ve Çözümsel Proje Geliştirme Merkezi kuracaklarını, ayrıca Yörük Kültürü Araştırma Enstitüsü'nün kazanılmasını hedeflediğini aktardı.
'3'ÜNCÜ NESİL ÜNİVERSİTE'
Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Boztosun, Akdeniz Üniversitesi'ni 3'üncü nesil bir üniversiteye dönüştürmek için rektörlüğe aday olduğunu söyledi. Prof. Dr. Boztosun, gelirini kendi üretebilen üniversite için 4 mega projesi olduğunu belirterek, "Uluslararası trendleri, ulusal ve bölgesel öncelikleri, ülkemizin ve üniversitemizin insan kaynağını analiz ederek, kesin yaş tayini, mucize radyoizotoplar, kimyasalsız arındırma ve kansere karşı proton tedavisi projelerini geliştirdik. Bu projelerin fizibilite çalışmalarını yaptık" diye konuştu.
DÜNYA ÜNİVERSİTESİ
Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Muharrem Certel, rektör olarak atanması halinde, demokrasi, akademik liyakat, toplam kalite ve akreditasyonun temel değerleri olacağını belirterek, "Üniversitemizi Antalya ile bütünleşmiş, gerçek anlamda bir dünya üniversitesi yapma çabasında olacağım" dedi. Üniversiteyi yıpratacak her türlü eylem ve söylemden kaçınacağını aktaran Prof. Dr. Ceren, "Geçmişe değil geleceğe bakacağım. Çalışma barışını sağlamak için her türlü adımı atacağım. Yönetişim anlayışı ile hareket edeceğim. Akademik, demokratik ve adil bir duruş sergileyeceğim" dedi.
ÇALIŞMA BARIŞI VE HUZUR
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Kılıç, örselenmiş aidiyet duygusunu onarabilmek, çalışma barışı ve huzuru temin edebilmek adına aday olduğunu söyledi. Prof. Dr. Muharrem Kılıç, "Önceki idari görevlerimde olduğu gibi rektörlük görevinde de özgürlük, katılımcılık, demokrasi, erişilebilirlik, saydamlık ve liyakat ilkelerinin izinden ayrılmayacağım. Bu ilkeler çerçevesinde bilimin, öğretimin ve kültürün tüm zenginliği ile Akdeniz Üniversitesi'nde hayat bulması adına teşvik edici yönetim yapısı oluşturacağım" dedi.
SINIRI OLMAYAN ÜNİVERSİTE
Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Ünal, sınırı olmayan üniversite olmayı hedeflediklerini söyledi. Prof. Dr. Ünal, "Halkla, iş dünyası ile daha çok iç içe olmak hedefimiz. 2 bin yabancı öğrencimiz var. Bu sayıyı artırmak istiyoruz" diye konuştu. Hedeflerinin Türkiye'de ilk 10 üniversite arasına girmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünal, "Akdeniz Üniversitesi, tıp fakültesi olan üniversiteler arasında 15'inci sırada. Tıp fakültesi olmayan üniversiteler arasında ise 20'nciyiz. Hedefimiz 86 tıp fakültesi arasında ilk 10'a girmek" diye konuştu.
'HERKESİ KUCAKLAYACAĞIZ'
Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Nevzat Çevik, aday olma sebebini "Akdeniz kadar berrak Antalya kadar parlak bir üniversite istiyorum" sözleriyle açıkladı. Üniversite yönetiminde 'önce insan' diyerek herkesi kucaklayacaklarını, sadece bilim ve eğitimin hedeflendiğini anlatan Prof. Dr. Nevzat Çevik, hedeflerini tıp, tarım, turizm, teknoloji, tarih, tasarım, toplum, ticaret, tabiat ve tarım başlıklı '9T' modeli olarak sıraladı.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) -