TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden (TUG), 12-13 Ağustos gecesi yaşanacak gökyüzü şölenine ilişkin yapılan açıklamada, halk arasında 'yıldız kayması' diye bilinen olayın, aslında göktaşlarının son derece yüksek hızlarla Dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmasıyla oluştuğuna dikkat çekildi. Yıldızlarla ilgisi olmadığı belirtilen bu meteorların, çoğunluğu kum tanesinden daha küçük boyutlu kaya parçaları ve kozmik moloz olduğu, çoğunun Dünya yüzeyine hiç ulaşamadığı ve yüzeye ulaşabilenlerin de 'meteorit' adıyla anıldığı kaydedildi. TUG uzmanları, meteor yağmurlarının en etkileyici olanlarının Perseid ve Leonid meteor yağmurları olduğuna dikkati çekti. Gökbilimciler, Perseid meteor yağmurunun ağustos, Leonid meteor yağmurunun ise kasım ayında görüldüğünü söyledi. Ağustos ayında gözlenen Perseid meteor yağmurunun, 109P/Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının artıklarının Dünya atmosferine sürtünerek yanmasıyla oluştuğuna işaret edildi.
BU GECE MAKSİMUMA ULAŞACAK
TUG uzmanları yaptıklarını açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Göktaşı yağmuru 12- 13 Ağustos'ta gece yarısından sonra maksimuma ulaşacaktır. Şehir ışıklarından uzak bir yerde gece boyunca saatte 40- 50 kadar meteor görmek mümkündür. Perseid meteor yağmuruyla ilişkili tüm meteorlar Perseus (Kahraman) takımyıldızından geliyormuş gibi görünecektir. Bu yüzden özellikle Perseus takımyıldızının gece boyunca yükselmesini beklemek gerekecektir. Perseus takımyıldızı, ülkemizdeki gözlemciler için gece yarısı civarında kuzey-doğudan yükselecek, bu sırada Ay da yarımaydan biraz şişkince görünerek doğacaktır. Meteor yağmurlarını gözlemek için insan gözü dışında özel bir gözlem aletine ihtiyaç yok. İhtiyaç duyacağınız şey, şehir ışıklarından uzak bir yer, açık ve bulutsuz bir gökyüzü, hava soğuksa soğuğa karşı kalın giysiler ve tercihen rahat bir şezlongdur."
DİĞER METEOR YAĞMURLARI
TUG uzmanları yine 20-21 Ekim tarihlerinde Orionid (Avcı) göktaşı yağmuru yaşanacağını, saatte 20 civarında, 17-18 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek Leonid (Aslan) göktaşı yağmurunda ise saatte 15 civarında göktaşı izlenebileceğini kaydetti. Uzmanlar, 2017'nin en son gök olayının 13-14 Aralık tarihlerinde Geminid (İkizler) göktaşı yağmuru olacağını, saatte 120 kadar meteor görülebileceğini aktardı.
TAM TUTULMA MERAKLA BEKLENİYOR
TUG uzmanları 21 Ağustos Pazartesi günü de tam güneş tutulması yaşanacağını kaydetti. Tam tutulma evresi 2 dakika 45 saniye sürecek güneş tutulmasının Pasifik Okyanusu ve Atlantik Okyanusu'nun kuzeyinden gözlenebileceğini belirten uzmanlar, Türkiye'den izlenemeyecek bu tutulmanın saat 15.47'de başlayıp 21.04'te sona ereceğini söyledi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)-