Görme engelliler için sesli betimlemeli, işitme engelliler için detaylı betimlemeli Türkçe altyazılı olarak hazırlanan yönetmen Reha Erdem'in 'Kaç Para Kaç' filminin gösterimi, Büyükşehir Belediye Kültür Salonu'nda yapıldı.
Sesli betimlemesini oyuncu ve yorumcu Melike Demirağ'ın yaptığı filmin göterimi, Büyükşehir Belediye Kültür Salonu'nda yapıldı. Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'le katılan Demirağ filmi gözlerini bağlayarak izledi.
Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan, yaklaşık 4 yıldır sesli betimlemeli ve detay betimlemeli altyazı çalışmaları yaptıklarını söyledi. Boğaziçi Üniversitesi'nde bir grup öğrenciyle başlayan çalışmanın zaman içinde dernekleştiğini anlatan Önalan, "Sesli betimleme, filmde, operada, tiyatroda, aslında hayıtın her noktasında görsel kısımların üçüncü kişiler tarafından görmeyen kişilere aktarılmasıdır. Detaylı yazılı betimleme ise, işitme engelli film izlediği zaman sadece diyalogların yazılı olması değil seslerin de yazılı onlara aktaralmasıdır. Böylece onlar da film izleyecek, herkes gibi olabilecek" diye konuştu.
Son yıllarda 'Matrix' gibi görsel efektlerin ve sinema teknolojisinin ulaştığı son noktayı kullanan bir film pazarı oluştuğunu kaydeden Sesli Betimleme Derneği Başkanı Önalan, "Bunlar geliştikçe, filmler görmeyenler tarafından çok daha az anlaşılıyor" dedi. Görme ve işitme engellilerin betimlemeli anlatımın çok farkında olmadıkları için, talep de edemediklerini kaydeden Başkan Önalan, kendileri tarafından betimlemeli olarak hazırlanmış 35 civarında film olduğunu söyledi.
Betimleme konusunda bir farkındalık yaratmak için festivallerde gösterim yapmayı önemsediklerini kaydeden Kenan Önalan, hedeflerinin bütün DVD'lerde dil seneçeği gibi sesli betimleme seneçeklerinin de yer almasını sağlamak olduğunu söyledi. Başkan Önalan, şöyle konuştu:
"Sinema izlemeyi çok seviyorum. Ama sinemaya gidince keyif alamayacağımı bildiğim için gitmiyorum. Hedef, bütün DVD'lere sesli ve yazılı betimlemeyi koymak. Daha sonraki hedefimizi dijital platformlarda yer alan kanalların sesli betimleme seçeneği koyması. Öyle bir sistem geliştireceğiz. Bir görmeyen sinemaya gittiği zaman kulaklığını alacak, arkadaşıyla birylikte film izleyecek. Böylece sosyal hayata katılması kolaylaşacak. Bu yapılmak istenen şey lütuf değil, engellinin hakkı. Bu konuda da Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı destek veriyor. İnşallah bunun mevzuatını da hazırlayıp gelecek yıl artık bütün DV'lerin görme ve işitme engelliler için uygun haline gelmesi sağlanacak. Daha güzel Türkiye, inşallah engellilerin de engelsiz film izleyebildiği zaman olacak."
Bu yıl 48'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sesli ve detaylı yazılı betimlemeli üç filmin, 'Kaç Para Kaç', 'Cenneti Beklerken' ve 'Çıngıraklı Top' filmlerinin gösteriminin yapılacağını belirten Önalan, "Altın Portakal'da olmak mutluluk ama gelecek yılki Altın Portakal'a gelen bütün filmler sesli betimlemeli olsun, bizim de mutluluğumuz katlansın" dedi.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)