Üniversitelerde öğrenim gören engelli öğrencilerin eğitim niteliklerini arttırmak amacıyla bu yıl ilki düzenlenen Genişletilmiş Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda başladı. Çalıştayda, AÜ Engelli Öğrenci Birimi Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Ögke, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Canbulat, Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Dr. Emel Sardahan, 45 üniversiteden 122 katılımcı yer aldı.
EĞİTİM KALİTESİNİ ARTTIRMAK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
AÜ'de yaklaşık 250 öğrenci engelli öğrenci olduğunu belirten Engelli Birimi Koordinatörü Dr. Emel Sardahan, üniversiteyi kazanan engelli öğrencilerin ilk uğradıkları yerin 'Engelli Öğrenci Birimi' olduğunu anlattı. Engelli öğrenci birimine kayıtlı olan öğrencilerin eğitim kalitesini arttırmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Dr. Emel Sardahan, "Öğrencilerle iç içe olup bilgi paylaşımı yapıyoruz. Bu çalıştayda, 'Engelli Öğrenci Birimlerinin İşleyişi' temalı panelimiz var. Çünkü Engelli Öğrenci Birimleri bu konuda köprü görevini üstleniyor. Ardından engelli öğrencilerimize yönelik oryantasyon çalışmamız var. Burada akademik personel ve idari personelle iletişim becerileri, anlaşmazlıklar durumunda ya da uyarlamalar konusunda öğrencilerimizin nelere dikkat etmesi gerektiğini, neler talep edeceğiyle ilgili çalıştaylarımız var. 45 üniversiteden gelen katılımcılarımızın da üniversitelerindeki akademik ve idari personelle yaptıkları iyi uygulama örneklerini temel alam 26 sözlü bildirimiz var" diye konuştu.
ENGELSİZ FAKÜLTE ÇALIŞMASI
Dünyada ve Türkiye'de engelsiz yaşam alanlarının gün geçtikçe daha nitelikli hale geldiğini anlatan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Canbulat ise güncel gelişmeleri takip ederek engelsiz fakülte olma yolunda ciddi çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Prof. Dr. Canbulat, "Üniversiteler, toplumun öncü kuruluşları olarak engelsiz yaşamın hayatın tüm alanlarına yayılması için topluma rol model olacak önemli merkezlerdir" dedi.
ENGELLİ BİREYLERE YÖNELİK DENEYİMLER PAYLAŞILACAK
Bu çalıştay sayesinde üniversitelerdeki eğitimi engelli bireyler için ulaşılabilir olması adına çeşitli konularda bildirilerin olacağını anlatan Prof. Dr. Ahmet Ögke, "Üniversitede bilişimde erişilebilir uygulamalar, dünyada ve ülkemizde engelli öğrenci birimlerince yapılan çalışmalar, engelli öğrencilere yönelik oryantasyon çalışmaları, mekânsal erişilebilirlik ve örnek uygulamalar, engelli bireylere yönelik mesleki uygulamalar ve eğitim çalışmaları gibi konularda fikir alışverişinde bulunacağız" dedi.
Üniversitelerdeki engelli öğrenci birimlerinin işleyişi hakkında çalışmalar yürütülen çalıştay, yarın kapanış oturumuyla sona erecek.
Aslı DURAN/ANTALYA,(DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |