Muratpaşa Belediyesi'nin Antalya'nın ilk glütensiz mutfağını açtığı Adalya Vakfı Engelsiz Kafe'de, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü için Batı Akdeniz Çölyak Derneği kolları sıvadı ve mutfağa girdi. Dernek Başkanı Sülbiye Şahinler başta olmak üzere dernek üyeleri keklerden poğaçalara, kısırdan minik kurabiyelere, herkesin bildiği tatları bu kez çölyak hastaları için hazırladı. Mutfakta pişirilen yiyeceklerden en çok merak edilen ise pişi oldu. Pişi için önce glutensiz unla hamur hazırlandı.
Dernek üyeleri hamurun bir araya gelmesi için dakikalarca yoğurdu. Ardından hamurdan küçük parçalar koparılıp kızgın yağda pişiler kızartıldı. Mutfaktan çıkan glütensiz yiyeceklere dernek üyelerinin evlerden getirdikleri de eklendi ve Engelsiz Kafe'de 'sıfır' glutenli sofra kuruldu.
Dernek Başkanı Sülbiye Şahinler, çölyak hastalığının, en basit ifadelerle, buğday, arpa, yulaf gibi tahıllar içinde bulunan glüten proteinine karşı ince bağırsağın ömür boyu devam eden ve kronik hale gelen hassasiyeti olarak tanımlanabileceğini söyledi. Hastaların ömür boyu glütensiz beslenmesi gerektiğini dile getiren Şahinler, şunları söyledi:
“9 Mayıs Dünya Çölyak Günü'nde de ömür boyu bu hastalıkla birlikte yaşayacak hastalar, dernek üyeleri olarak dayanışmamızı ve birlikteliğimizi göstermek için Engelsiz Kafe bahçesinde yer alan glütensiz mutfakta bir araya geldik. Bu noktada Muratpaşa Belediyesi'ne de teşekkür ediyoruz. Bu mutfağı açarak hem 'Sizin farkındayız' dedi hem de çölyak hastalarının önemli bir ihtiyacını giderdi" diye konuştu.
ANTALYA, (DHA)