Aksu ilçesine dahil edilen Çalkaya bölgesinde 1995 ile 2000 yılları arasında binlerce kooperatif üyesinin mağdur olmasına neden olan dolandırıcılık, rüşvet, zimmet, irtikap, ihaleye fesat karıştırma, sahtecilik ve görevi kötüye kullanma suçlarından yargılanan sanıklarla ilgili karar, Yargıtay'ca ikinci kez bozuldu. Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'nce bazı sanıklar yönünden kararın bozulması üzerine Antalya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davada, daha önce 'görevi kötüye kullanma', 'resmi belgede sahtecilik' ve 'nitelikli dolandırıcılık' suçlarından yargılanan sanıklar, zaman aşımı sayesinde bu suçlamalardan ceza almadı. İki sanıkla ilgili dava da vefat gerekçesiyle düşürüldü. Zimmet ve sahtecilik suçlarından yargılanan 8 sanığa ise 3 yıl 1 ay 25 gün ile 12 yıl 8 ay 15 gün arasında hapis cezası verildi.
Yargılama sonucu dönemin belediye başkanı Süleyman Yılmaz, Neriman Çoban ve Sadi Namal Zimmet ve sahtecilik suçlarından cezalandırıldı. Mahkeme takdir indirimi yapıldıktan sonra sanıklardan Süleyman Yılmaz'ı zimmet ve sahtecelikten toplam 12 yıl 8 ay 15 gün, Sadi Namal ile Neriman Çoban'ı ise 10 yıl 10 ay 37 gün hapse mahkum etti. Sanıklardan Erkan Karaçayır, Mustafa Küçükkulaksız, Mevlüt Demiryay, Özcan Özaslan ve Ertuğrul Sarper Koç'un ise zimmet suçundan cezalandırılmasına karar verildi. Takdir indiriminden sonra Erkan Karaçayır ile Mustafa Küçükkulaksız 4 yıl 8 ay 7'şer gün, Mevlüt Demiryay ise 3 yıl 10 ay 25 gün hapse mahkum edildi. Mahkeme sanıklardan Özcan Özaslan ile Ertuğrul Sarper Koç'u ise 3'er yıl 1'er ay 15'er gün hapis cezasına çarptırdı. Ayrıca Süleyman Yılmaz, Sadi Namal, Erkan Karaçayır, Neriman Çoban ve Mustafa Küküçkulaksız'ın yurtdışına çıkışlarına yasak konuldu. Mahmeme, irtikap suçundan cezalandırılması istenen Ali Keskin ile İhaleye fesat karıştırma suçundan cezalandırılması istenen Muharrem Kuruca'nın beraatına hükmetti.
Tutuklusu olmayan davanın karar duruşmasına sanıklardan çoğu katılmadı.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Aksu İlçesi'ne dahil edilen havalimanının doğusundaki Çalkaya bölgesindeki hazine arazileri 1995 ile 2000 yılları arasında dönemin Çalkaya Belde Belediyesi tarafından kooperatiflere tahsis edilerek satıldı. Binlerce kişi, bu kooperatiflere ev ya da arsa sahibi olma hayaliyle üye oldu. Belediyenin Alanya yolu üzerindeki akaryakıt istasyonu arsası gibi bazı değerli taşınmazları da elden çıkartıldı. Belediyeye ve hazineye ait ait arsaların rüşvet karşılığında sahte evrak düzenlenerek satıldığının iddia edilmesi üzerine aralarında dönemin belediye başkanı Süleyman Yılmaz ile, Erkan Karaçayır, Mustafa Küçükkulaksız ve Muharrem Kuruca gibi isimlerle Türk sinemasında 'Cüce Mevlüt' olarak bilinen tiyatro oyuncusu Mevlüt Demiryay'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda isim gözaltına alındı. Olayla ilgili dönemin polis şeflerinden Ali Okumuş'un da aralarında bulunduğu 40 kişi hakkında dava açıldı. İl idare kurulunun tahsislerle ilgili Çalkaya Belediyesi'nin 157 meclis kararını iptal etmesi üzerine kooperatiflere üye olan binlerce kişinin ev ve arsa sahibi olma hayali yok oldu. Gözaltına alınan ya da tutuklanan sanıklar ise zaman içinde serbest bırakıldı.
Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA)