Eski Belediye Caddesi'ndeki iş yerinde şekercilik yapan İsmail Demircioğlu, 1968 yılından bu yana baba mesleğini devam ettirdiğini anlattı. Babasının da 50 yıl bu sokakta şekercilik yaptığını aktaran Demircioğlu, "Günde 250 kilogram şeker işlerdi. Şeker işini bitirdikten sonra ceviz ezmesi ve pekmez sucuğu yapımına yöneldik" dedi.
Ceviz ezmesinde kullandığı cevizin Burdur cevizi olmasına dikkat ettiğini söyleyen Demircioğlu, "Ağdayı kaynattıktan sonra ceviz ve irmiği ilave ediyoruz. Bir süre karıştırdıktan sonra tepsinin üzerine döküp yaklaşık 2 saat servise hazır hale gelmesini bekliyoruz" diyerek ezmenin yapımını anlattı.
İyi bir ceviz ezmesinde cevizin bol olması gerektiğini anlatan Demircioğlu, "Ticari düşünenler belki bizim yaptığımız gibi yapmayabilir. Ağız tadıyla yenilmesi için cevizin bol olması gerekir. İthal cevizden de yapıyorlar ama ithal cevizin yağı yok. Bizim yerli cevizimiz yağlı. Yerli cevizi tercih ediyorum" diye konuştu.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ceviz ezmesinin coğrafi işaretinin alındığını da belirten Demircioğlu, "Ceviz ezmesi Burdur'a has bir ağız tadıdır. Başka yerde yapılmaz. Ben de birkaç sene daha üretime devam ettikten sonra mesleği bırakacağım" dedi.
Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)-
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |