İhracatta büyük bir sorun olarak ortaya çıkan ilaç kalıntısını sona erdirmek amacıyla Kurşunlu’da Musa Dönmez'e ait 1500 dekarlık seraya yararlı böcek türleri ile yapılan biyolojik mücadele yöntemiyle domates ve biber fidesi dikildi. İlk kez uygulanan bu çalışma başarıyla sonuçlandı. Bombus arı üretimi de yapan Koppert Biyolojik Mücadele ve Polinasyon Sistemleri firmasının Tarım İl Müdürlüğü, Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin de destekleri sonucu Kurşunlu’da biber ve domates seralarındaki ilk biyolojik mücadele yöntemi uygulaması ile üretilen domates ve biberin hasadı törenle yapıldı.
Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, Antalya Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği (AYSMİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Koppert Genel Müdürü Ali Eroğlu, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi Recep Özkul, Güneşler Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Güneş gibi sektörün önde gelen isimleri hasat gününe katıldı.
ÇOK ETKİLİ OLDU
Koppert Biyolojik Mücadele ve Polinasyon Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti Genel Müdürü Ali Eroğlu, 7-8 yıldır biyolojik mücadele konusunda faaliyet gösterdiklerini söyledi. Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatında zaman zaman zirai ilaç kalıntısı yüzünden zor durumda kaldığını belirten Eroğlu, bu sorunu gidermede biyolojik mücadelenin çok etkili olduğunu kaydetti. Yararlı böceklerin, Tuta Absoluta, beyaz sinek ve kırmızı örümcek zararlılarını yiyerek yok ettiğini belirten Eroğlu, Antalya'da biyolojik mücadele ve arılı üretim alanlarının her geçen gün arttığına dikkati çekti. Eroğlu, şunları anlattı:
"Biyolojik mücadelenin ana hedefi ilaç kalıntısı sorununu gidermektir. Kimyasal ilaç kullanıp da, kalıntıyı yok etmek dünyanın hiçbir yerinde mümkün değil. Üretici Musa Dönmez'in seralarında 4 ay önce dikim yapıldı. Yararlı böcekleri önce fidelikte uygulamaya koyduk. Sonra fideler seraya aktarıldı. 4 ay içerisinde domates serasında iki, biber serasında bir kez kimyasal ilaç kullanıldı. Biyolojik mücadele yapılmamış olsaydı en az 12-13 kez kimyasal ilaç kullanılırdı."
CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK
AYMSİB Başkanı Mustafa Satıcı, sektörün yıllardır yaşadığı en büyük sorunlarından birinin tarımsal ilaç kalıntısı olduğunu anımsattı. Biyolojik mücadelenin, ilaç kalıntısı problemini ortadan kaldıracak bir çalışma olduğunu ifade eden Satıcı, "Bizim halen Avrupa'da birçok süpermarkete meyve sebze satamayışımızın temel sebebi aslında zirai ilaç kalıntısıdır. Kalıntı değerlerinin altında üretim yapmak kolay değil. Bu anlamda da faydalı böcek uygulaması sorunu ortadan kaldırma yönünde ciddi bir katkı sağlayacak" dedi.
Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin de bugüne kadar yaş meyve sebze üretiminde en fazla entegre mücadele yöntemlerinin kullanılması üzerinde durduklarını belirtti. Erçin, biyolojik mücadele yapan üreticilere, tül perde uygulayanlara dekara 70, feromen uygulayanlara 30, biyolojik mücadele ajanları uygulayanlara da dekar başına 100 lira destek ödemesi yapıldığını sözlerine ekledi.