Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 64'üncü hükümetin ilk Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalar yaptı. Toplantıya Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da katıldığı anımsatan Kurtulmuş, en önemli gündem maddesinin düşürülen Rus uçağı olduğunu söyledi.
BAŞBAKAN YARDIMCILARININ YENİ GÖREV ALANLARI
Kurtulmuş, başbakan yardımcılarının görevlendirmelerini de açıkladı. Buna göre,
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş; kamu diplomasisi ve bununla ilgili olarak TRT, Anadolu Ajansı, RTÜK ve kamu diplomasisi ile ilgili kurumların koordinasyonundan,
Mehmet Şimşek ekonomiyle ilgili kurum ve kuruluşların koordinasyonundan,
Yalçın Akdoğan TİKA ve Yurt Dışı Türkler gibi yurt dışıyla ilgili kuruluşların koordinasyonundan,
Tuğrul Türkeş, kamu kurumları ile hükümet arasındaki ilişkilerden,
Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ise TBMM ile ilişkiler ve reform ve yatırımların koordinasyonundan sorumlu olacak.
“Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci” başbakan yardımcılarının da katıldığı bir kurul tarafından Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yürütülecek.
"NE TÜRKİYE NE RUSYA BU DURUM DOLAYISIYLA İLİŞKİLERİNİ ORTADAN KALDIRACAK, GÖZDEN ÇIKARAK DEĞİLDİR"
Kurtulmuş, toplantıda kendilerine Rus uçağına yapılan ikazların dinletildiğini söyleyerek; "Bu uçak düşürüldüğü anda milliyeti bilinmeyen bu uçak defaatle ikaz edilmiştir. Genelkurmay Başkanı ve ilgili komutanlar, toplantıda bize sesleri dinlettiler. Türkiye bu hava aracını 10 kere ikaz etmiştir. Bu uçak, Türkiye kara sınırları içersinde vurulmuştur. Nitekin, uçağın bazı parçaları Türkiye sınırları içersinde düşmüştür. Uçak vurulduğu anda milliyeti belli değildi. Ve milliyeti bilinmeyen bir uçağa karşı, bu ikazlara yanıt verilmediği için bu olay vuku buldu.
3-4 Ekim tarihlerinde başlayan ihlaller dolayısıyla Rusya, bütün askeri ve diplomatik kanallar kullanılarak uyarılmıştır. Angajman kurulları çerçevesinde bir kere değil, defaatler tekrarlanmıştır. Konu, maalesef artık uluslararası komuoyu nezninde tartışılan bir konu olduğu için bunları bilmenizi istiyorum. Genelkurmay Başkanımız ve komutanlarımız, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki hassasiyetleri paylaşmışlardır.
Dünkü YAŞ toplantısında da Türkiye'nin imkan ve yetenekleri konuşuldu. Bu bilerek ve isteyerek yapılan bir olay değil. Ancak Türkiye Cumhuriyeti kendi sınırlarını koruyacak güce de sahiptir. Keşke böyle bir ihlal olmasaydı. Ortada bir kriz olduğu açıktır. Ancak biz Türkiye ve Rusya olarak iki komşu ülke, birbiriyle ortaklığı olan iki ülkeyiz. Bu krizin çözülmesi için askeri ve diplomatik kanalların açık tutulmasını isteriz. Ne Türkiye ne Rusya bu durum dolayısıyla ilişkilerini ortadan kaldıracak, gözden çıkarak değildir. Bu krizin daha ileriye gitmemesini temenni ediyoruz. Türkiye ve Rusya, stratejik ortak, dost, komşu iki ülke olarak bu krizi aşarız" diye konuştu.
"BUNLARIN UZUN SÜRMEYECEĞİNİ TEMENNİ EDİYORUZ"
Rusya'nın 1 Ocak itibariyle Türkiye'ye vize muafiyetinin kaldırılacağı yönünde yaptığı açıklamayı değerlendiren Kurtulmuş şöyle konuştu; "Türkiye ile Rusya arasında sadece vize ile ilgili bir ilişki yok, çok sayıda ilişki var. Şu anda olayın sıcaklığı ile Rus taraftan bazı tedbirler alınabilir. Buna karşı olarak Türkiye'nin alacağı tedbirleri müzakere ediyoruz. Ama bunların uzun sürmeyeceğini temenni ediyoruz. Ama böyle bir olay dolayısıyla Rusya'nın Türkiye ile ilişkilerini hepten gözden çıkaracağını asla tahmin etmiyoruz. Bizim içinde bu olay dolayısıyla Rusya'yı gözden çıkarmanın mümkün olmadığını açıklığıyla ifade ediyoruz."
"ONUN İÇİN DİPLOMATİK ANLAMDA BU SÖZ SÖYLENMİŞTİR"
Kurtulmuş, Rusya'nın 'özür' talebiyle ilgili bir soru üzerine şunları kaydetti; "Her bir kelimenin, ifadenin bir de diplomatik anlamı var. Bu uçağın vurulduğu anda milliyetinin bilinmediği ve böyle bir olayın eğer bir Rus uçağı olsaydı biz böyle bir olayla karşılaşmayacak olduğumuzu dile getirdik. Bu diplomatik anlamda ne kadar titiz davrandığımızın göstergesidir.
Yani eğer bunun bir Rus uçağı olduğu bilinseydi böyle bir olay meydana gelmezdi, eğer o kanallarda uyarılar yapıldığında karşı taraf "Biz Rus uçağıyız" deseydi, böyle bir olay vuku bulmazdı. Biz nasıl böyle bir şey olmazdı diyorsak, Rusya'yla ilişkilerimize güveniyoruz. Aramızda hiçbir sorun yok. Rus tarafının da bilerek, isteyerek Türkiye'ye düşmanca tavrı olmayacağını bildiğimiz için 'Rus uçağı olduğunu bilseydik böyle olmazdı' diyoruz. Rus uçağı buradan geçiyorsa, heralde Ruslar gelip Türkiye'yi bombalarlar diye endişe etmeyiz. Onun için bunu bu rahatlıkla söylüyoruz. Onun için diplomatik anlamda bu söz söylenmiştir. Türkiye'nin en üst devlet kademelerinden söylenmiştir, doğrusu da budur. Olayın hakikati ortaya konulmuştur."
BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU
Kurum ve Kuruluşlar
1. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği
2. Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı
3. Diyanet İşleri Başkanlığı
4. Toplu Konut idaresi Başkanlığı
BAŞBAKAN YARDIMCISI NUMAN KURTULMUŞ
Görevler
1.Hükümet Sözcülüğü
2.Kamu Diplomasisi ile ilgili işlerin yürütülmesi
Kurum ve Kuruluşlar
1.Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü
2.Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü
3.Anadolu Ajansı T.A.Ş. Genel Müdürlüğü
4.Radyo ve Televizyon Üst Kumlu
BAŞBAKAN YARDIMCISI MEHMET ŞİMSEK
Görevler
1. Ekonomik konularda genel koordinasyon
Kurum ve Kuruluşlar
1.Hazine Müsteşarlığı
2.T.C. Merkez Bankası
3.T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü
4:Türkiye Halk Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü
5.Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü
6.Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü
7.Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Genel Müdürlüğü
8.Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı
9.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu
10.Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu
BAŞBAKAN YARDIMCISI YALÇIN AKDOĞAN
Kurum ve Kuruluşlar
1.Vakıflar Genel Müdürlüğü
2.Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı
3.Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı
4. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı
BAŞBAKAN YARDIMCISI YILDIRIM TUĞRUL TÜRKEŞ
Görevler
1.Danıştay ile ilişkiler,
2.Milli Güvenlik Kurulu’nun tavsiye kararlarının ve görüşlerinin değerlendirilmek üzere Bakanlar Kurulu’na sunulması ve Bakanlar Kurulu’nda kabulü halinde bu tavsiye kararlarının uygulanmasının koordinasyonu ve izlenmesi,
3.Kıbrıs ile ilgili koordinasyon işleri.
4.Medeniyetler İttifakı Projesi’nin yürütülmesi.
5.100. Yıl Anmaları ve ilgili konuların koordinasyonu
Kurum ve Kuruluşlar
1.Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu
2.Yakın Dönem Tarih Araştırmaları Merkezi
BAŞBAKAN YARDIMCISI LÜTFİ ELVAN
Görevler
1.TBMM ile ilişkiler
2.İnsan hakları ile ilgili kurullar ve insan hakları ile ilgili konularda koordinasyon 3.Reformların ve yatırımların koordinasyonu ve izlemesi
4.Yatınm ortamının iyileştirilmesi
Kurum ve Kuruluşlar
1.Türkiye İnsan Hakları Kurumu
2. Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığı
3.Tanıtma Fonu Kurulu Genel Sekreterliği
AB BAKANI BAŞMÜZAKERECİ
Ayrıca, Avrupa Birliği Makamları ile yapılacak tam üyelik müzakerelerinde "Müzakere Heyeti Başkanlığı" ve "Başmüzakereci" görevi Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır’a verildi.
Kamu görevlileri sendikaları ile ilgili faaliyetlerin koordinasyonu ile kamu toplu iş sözleşmelerinin koordinasyonu Çatışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu tarafından yürütülecek
RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Başbakan ve Başbakan Yardımcıları arasındaki görev dağılımı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
DHA