'Doğadabuan' etkinlikleri kapsamında Antalya'da biyomühendis Hüseyin Çağlar İnce, öğretmenler ve öğrenciler ilk cemrenin havaya düşüşünü kutladı. Anadolu'nun kadim bilgileri ve eski inanışlara göre 19-20 Şubat aralığında ilk cemrenin havaya düştüğünü belirten Hüseyin Çağlar İnce, bir hafta sonra suya ve sonra karaya düşeceğini söyledi.
İnce, “Bu aslında çok kıymetli bir bilgi, binlerce yıldır Anadolu kültüründen süzülegelen bir bilgi. Yüzlerce yıl gözlemler yapılmış, hava durumları incelenmiş ve eski zamanlarda bir takvim oluşturulmuş. Mesela kocakarı soğukları, leyleklerin gelişi gibi eski takvimlerdeki işaretler. Aslında bununla ilgili bilimsel çalışmalarda yapılmış, yüzyıllık sıcaklık verilerine bakıldığında ani sıcaklık değişimi olan günlerin cemre günlerine denk geldiği görülüyor" dedi.
Yaklaşık 10-12 yıldır gökyüzü ve havayı cemrenin düştüğü günlerde incelediğini anlatan İnce, “Gerçekten gökyüzünde ani değişiklikler oluyor. Bir anda yağmur yağıyor, güneş açıyor gibi. Bunu da çocuklara hissettirmek, baharın bir müjdecisi, bahar etkinliği olarak birkaç senedir doğa eğitimleri yapıyoruz. Çocuklarla doğada cemre bayramı kutluyoruz. Aslında bu bir bayram, farklı bahar bayramı tarihleri var ama bu biraz daha erken bayram oluyor" diye konuştu.
Özellikle Antalya'da cemrenin çok net hissedildiğini belirten İnce, “Çünkü ilkbahar burada biraz daha erken başladığından ağaçlarda açan tomurcukları, yeni açan çiçeklerde, kuşların renk değişiminde gördüler. Çünkü kış boyunca kuşları gözlemlemiştik. Gerçekten bir bahar bayramı, o yüzden hem çocuklar hem herkesin cemre bayramı kutlu olsun" dedi.
Cemre havaya düştü denildiğinde havaya düşen bir şeyin gözle görülmediğini de kaydeden İnce, şöyle dedi:
“Ama öyle bir tanımlamışlar ki bir ateş, kor parçası anlamına geliyor cemre. İnsanlar havada bir değişiklik olduğunu hissetmişler, ısınma oluyor ve evet bugün cemre düştü deniliyor. Genelde suya düştüğünde sıklıkla yağmur denk geldiği için suya düştüğü, sonrasında da karaya düştüğü anlatılıyor. Örneğin karı eşeleyin, karın tabandan erimeye başladığını göreceksiniz. Çünkü karaya cemre düştüğünün işaretidir. Çığ düşme olaylarına da baktığımızda toprakla olan bağlantısının kesildiği bahar aylarının daha çok tehlikeli olduğu anlatılıdır. Neticede bu bir inanış, açıklanmayan Anadolu'nun açıklanamayan birçok ritüelinden bir tanesi."
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |