Yeni iş fırsatları ve işbirliklerini geliştirmek ve ticaret hacmini artırmak amacıyla düzenlenen konferansta, Türkiye'de bulunan Kore firmaları temsilcileri ile Antalya, Burdur, Isparta'daki firmalar buluştu. Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Yunsoo Cho, Antalya Ticaret Borsası Başkanı (ATB) Ali Çadır, ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar'ın da katıldığı konferansta katılımcı firmalar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
İŞBİRLİĞİ İÇİN AKDENİZ
Geçen ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a güven mektubu sunduğunu belirten Büyükelçi Yunsoo Cho, Cumhurbaşkanı'nın iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da geliştirilerek ticari hacmin daha da artırılması gerektiğini söylediğini anlattı. Akdeniz bölgesiyle ticari ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda çalışmalar yürüttüklerini anlatan Büyükelçi Cho, “Kore- Türkiye işadamları arasında işbirliği toplantısının yeri seçilirken Akdeniz bölgesini özellikle tercih ettim" dedi.
Kore'de çeşitli sektörde faaliyet gösteren firma temsilcilerinin Batı Akdeniz'de faaliyet gösteren firmalarla tanışma fırsatı aradıklarını belirten Yunsoo Cho, “Bu toplantı vesilesiyle iki ülke firmaları temsilcilerinin işbirliği yapacakları konuları tespit ederek görüş alışverişinde bulunabileceğini ümit ediyorum. Geçen 60 yıldır Kore ve Türkiye çok çeşitli alanlarda işbirliği gerçekleştirerek ticaret hacmini artırmıştır. Bu devam etmelidir" diye konuştu.
10 MİLYAR DOLAR HEDEFİ
2013'te Türkiye'yi ziyaret eden Koreli turist sayısının 2013'te 180 bin kişiyken 2014'te 250 bin kişiye ulaştığını belirten Büyükelçi Cho, “Geçen sürede turist sayısı yüzde 40 arttırdı. Fakat biz burada duramayız daha da ileri gitmemiz gerekiyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmini 6 milyar 400 milyon dolardan en kısa zamanda 10 milyara ulaştırmak gerekiyor. Bu hedefe ulaşmak için tekrar yürümek gerekiyor. Özellikle Akdeniz bölgesindeki şirketlerle bu işbirliği gerekmektedir" şeklinde konuştu.
KORE MUCİZESİ
BAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Batı Akdeniz Bölgesi'nde yeni iş fırsatları yaratmak, ticaret hacmini geliştirmek amacıyla BAGEV ile Kore Büyükelçiliği'nin işbirliğiyle Kore- Türkiye Girişimcileri Konferansı'nı düzenlediklerini söyledi. Güney Kore'nin, 'Kore Mucizesi' ile sonuçlanan kalkınma sürecinin en iyi yönetildiği ülkeler arasında olduğunu belirten Çandır, “Sanayinin devlet eliyle seçilen alanlara yönlendirilmesi ve elektronik başta olmak üzere, ileri endüstrilerde devlet planlarıyla yeni firmaların kurulması bu kalkınma sürecini hızlandırmıştır. Bu takdire şayan bir çalışmadır" dedi.
ARTIRILABİLİR TİCARET HACMİ
Güney Kore- Türkiye ilişkilerinin özellikle son 10 yılda hızla gelişim kaydettiği söyleyen Çandır, şöyle konuştu:
“2005 yılında yaklaşık 3,5 milyar dolar olan karşılıklı ticaret hacmi, 2014 yılına gelindiğinde yaklaşık 8 milyar dolara ulaşmıştır. Geçtiğimiz 10 yılda Türkiye'den Güney Kore'ye gerçekleşen ihracat rakamlarına bakıldığında ise 2005 yılında 95 milyon dolar olan tutarın, 2014 yılına gelindiğinde yüzde 350'lik bir artışla 420 milyon dolara ulaştığı görülebilir. Türkiye'nin 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,5 azalan Güney Kore ihracatının toplam ihracat içindeki payı ise yalnızca binde 3 olabilmiştir. Bu oranın daha da yükseltilmesi başlıca hedeflerimiz arasında yer almalıdır."
YATIRIM POTANSİYELİ YÜKSEK
Yatırım potansiyeli oldukça yüksek olan Batı Akdeniz'in, Güney Kore ile karşılıklı ticaretin gelişmesine açık olduğunu ifade eden Çandır, “Geçtiğimiz 10 yıllık süre zarfında, bölgemizden Güney Kore'ye yapılan ihracat rakamı 185 bin dolardan, 3,3 milyon dolara ulaşmıştır. Türkiye İhracatçılar Meclisi rakamlarına göre, 2014 yılında Güney Kore'ye Antalya'dan 1,9 milyon dolar, Burdur'dan 292 bin dolar, Isparta'dan ise 1,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiştir. Önceki yıllara göre bir artış kaydedilse de, bölgemizin yatırım potansiyeli düşünüldüğünde bu rakamlar düşük kalmaktadır" dedi.
Başkan Çandır, bölgede yer alan 8 Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren 436 firma bulunduğunu limana yakınlığı ve var olan potansiyeli ile bölgeye yatırımın avantajlı olduğunu kaydetti.
İŞBİRLİĞİ DAVETİ
Güney Koreli girişimcileri, potansiyeli yüksek olan bölgeye yatırıma davet eden Ali Çandır, sözlerini şöyle tamamladı:
“Tarım ve hayvancılık, madencilik, kimyevi maddeler, inşaat ürünleri türevleri üretiminin yoğunluklu olarak görüldüğü bölgemizde, Türkiye- Güney Kore işbirliği ile yenilikçi teknolojilerin üretilebileceğine inanıyoruz. Eğitime önem veren ve nüfusunun büyük çoğunluğu genç olan Batı Akdeniz, yenilikçi teknolojilerin üretiminde yeterli beşeri kapasiteye sahiptir. Bu nedenle iki ülke dayanışması ile katma değeri yüksek ürünlerin bölgemizde üretilebilmesi, karşılıklı ticaretin gelişmesine katkı sağlayacağı gibi, ülkemizin ve bölgemizin orta gelir açmazından kurtulmasına da yardımcı olacaktır."
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)