İtalyan fotoğrafçılar Diambra Mariani ve Francesco Mion, İspanya‘nın kuzeyinde yer alan bir dizi köyün belgesel niteliğindeki fotoğraflarını çektiler. Bu bölge, uzun zaman önce şehirlere göç etmeye başlayan yerel halk tarafından terk edilmiş. Fotoğrafçı ikilinin objektifine takılmasının sebebi ise burada son yıllarda küllerinden doğan bir yaşam alanının yükseliyor olması. Hem de alışılmışın dışında bir yaşam…
Fotoğrafların ortaya çıkış hikayesi şöyle: Barselona’ya yeni yerleşmiş olan ikili, Mariani ve Mion henüz İspanyolca’yı yeni yeni öğrenmektedir. İspanyolca hocası onlara Katalonya bölgesinde yer alan ve şehirlerin gelişimiyle terk edilen bir köyden bahseder. Mariani ve Mion’un Katalonya ve çevresindeki bu sıradışı yerleşim yerlerini keşfetmeleri de böyle olur. Ardından da “Recycled Villages” (Geri Dönüşmüş Köyler) adlı bu fotoğraf serisini yaratırlar.
İkilinin gezdiği köyler arasında Matavenero da var. Burada çekim yapacak fotoğrafçıların öncesinde mutlaka izin almaları gerekiyor. Çünkü aslında bu izolasyon, o insanların burada yaşamasının önemli bir sebebi ve birçok güzelliğin de kaynağı.
Mariani ve Mion’un fotoğraflarına konu olan bir diğer bölge ise naturist bir insan topluluğu olan El Fonoll‘un yaşadığı yer. Buranın sakinleri tüm kıyafetlerden arınmış bir halde yaşıyorlar. Mariani ve Mion’un da “çıplak oldukları sürece” burada istedikleri kadar kalmalarına izin verilmiş.
İspanya’nın kuzeyine yerleşmiş bu insanların bir amacı var: Kaotik şehirlerden, karmaşık hayatlardan kaçmak ve doğayla uyum içinde bir hayat sürmek. Maddiyatın değil tabiatın peşinde olan bir insan grubu bu. İstedikleri şeyi sağlamak, içinde eridiğimiz bu dünya düzeninde pek de kolay değil elbette. Buralarda yaşayıp civar köylerde hala işe gitmek zorunda olanlar var. Ama mutlular. Çünkü çok insani bir dürtünün peşinden gidiyorlar: doğal yaşamın.