Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı, Adli ve Klinik Toksikoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, Adana'da atık sulardan uyuşturucuların belirlenmesi ve kullanılan uyuşturucu miktarının tespitiyle ilgili çalışma yaptıklarını belirtti. Dağlıoğlu, “Biliyorsunuz uyuşturucu maddeler, kullanıldıktan sonra idrarla birlikte metaboliklere atılıyor ve bunlar da atık sularda birikiyor. Biz, buradan topladığımız örneklere bakarak, bölgelere göre hangi maddelerin daha çok kullanıldığı ve ne kadar kullanıldığını belirleyebiliriz" dedi.
Özellikle Avrupa'da bu durumun, Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi raporlarında sık sık yer aldığına dikkat çeken Doç. Dr. Dağlıoğlu, “Çünkü onlar da kanalizasyon epidemiyolojisini kullanıyor. Bir toplumun uyuşturucu madde kullanımının belirlenmesinde farklı datalar geliyor. Kişisel kayıtlar olabiliyor. Hastane kayıtları, tedavi gören hasta sayısı, ölümlü olaylar, bunlar bir datayı oluşturuyor. Şimdi biz de belirlediğimiz atık sulardaki epidemiyoloji ile yeni bir data elde etmiş oluyoruz" diye konuştu.
Bu bilgilerin uyuşturucuyla mücadelede, önleme çalışmaları için çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Dağlıoğlu, "Çünkü öncelikle yaşadığınız yerin verisini belirlemeniz gerekiyor. Bununla ilgili çalışmayı başlattık. Bakanımızın talimatı ile de çalışmamızı belirlenen illerde, rutin uygulamalarla devreye sokmayı planlıyoruz" dedi.
Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA) -