Koşu, önemli bir gelir kapısı olan deniz turizmi için, limanlar, marinalar, yat yanaşma ve bağlama yerleri, balıkçı barınakları, iskeleler, kum mahmuzları, mendirekler ve denize tekne indirme rampaları konusundaki yatırımların öncelikle yapılması gerektiğini anlattı.
Antalya Dostlar Platformu’na konuk olan Cüneyt Koşu, Antalya’da deniz turizmi başlıklı bir sunum yaptı. Turizm Başkenti Antalya’nın denizden yeterince yararlanmadığını anlatan Koşu, ‘’Kıyılarımızın uzunluğu Akdeniz’e sınırı olan birçok ülkeden daha uzun. Hızla kirlenen dünyamızda hala temiz kalmayı başaran temiz sahillerimiz milyonlarca insanı ilimize çekiyor” dedi.
TEMİZ DENİZLERE SAHİP OLMAMIZ
Deniz Turizmi sektörünün ülkemizin toplam turizm gelirlerine önemli katma değer sağlayan çok önemli gelir kapısı olduğunu hatırlatan Koşu; denizi etkin ve efektif kullanmanın yolunun doğru seçilmiş ve projelendirilmiş “deniz yapılarının” gerçekleştirilmesinden geçtiğini de belirterek şöyle devam etti:
‘’Limanlar, marinalar, yat yanaşma ve bağlama yerleri, balıkçı barınakları, iskeleler, kum mahmuzları, mendirekler ve denize tekne indirme rampaları deniz yapıları olarak tanımlanacak örnekler. Deniz yapıları çok değişken ve güçlü hava ve deniz olaylarının yaşanabileceği bir ortamda inşa edilmesi gerektiği içinde pahalı ve zor imalatlar. Bu nedenle iyi projelendirilmeli ve imal edilmelidir. Antalya Ticari Limanı ana mendireği kırılma ve çökme nedeniyle 2 kez önemli onarım yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Başta Adrasan Yat Yanaşma Yeri ve İskelesi, Demre Çayağzı Mendireği, Karaöz Yat Yanaşma Yeri, Kekova Kaleköy İskelesi ivedilikle hayata geçirilmesi gerekli deniz yapıları konumunda. Ayrıca Aksu ırmak içinde planlanan Aksu Marinası, Manavgat Yat Yapım Çekek Yeri ve Manavgat Marinası Antalya’nın ihtiyacı olan çok önemli projelerin önde gelenlerini oluşturmaktadır’’
Ülkemizin 5. büyük kenti Antalya’da nüfusun hızla arttığını, bu artışa yabancıların da katkı sağladığını dile getiren Cüneyt Koşu, buna paralel olarak denize olan ilginin de artığına dikkat çekerek, ‘’Nüfusu 2 milyona yaklaşan şehrimizde 300 kapasiteli 1 adet marinamız var. Geçtiğimiz kış yaşadığımız fırtınada Aksu ırmağında ilkel şartlarda barınan yaklaşık 70 tekne çok büyü hasar gördü. Bu nedenle Aksu Irmak içi marinası bir an önce hizmete girmesi için şehir olarak hep birlikte elimizden gelen gücü kullanmalıyız’’ diye konuştu.
KARPUZKALDIRAN’A MARİNA VE PLAJ
Başta siyasiler olmak üzere herkesin üzerinde çekimser durduğu Karpuzkaldıran Askeri Kampı ile ilgili bir projesi olduğunu anlatan Koşu, konuşmasını şöyle tamamladı:
‘’Antalya’da yaşayan herkes için son derece önemli olduğuna inandığım bir proje bu. Karpuzkaldıran; şehrin doğusunda, falezlerin bitiminde Antalyalıların denizle buluşacağı mükemmel lokasyon. Buraya yapılacak hemşeri marinası, harika plaj ve deniz spor alanlarıyla halkın denize ulaşabileceği son nokta. Karpuzkaldıran askeri tesis olarak MSB ye bağlı… İnanın emekli personeli haricinde çok rağbet görmüyor. Kaldı ki kamu yararına herkesin kullanabileceği bir tesis olması asker ve emeklilerinin kullanımına engel olmayacağı kesin. Antalya dünya çapında tesisleri ile mükemmel bir turizm merkezi. Karpuzkaldıran’ ın olduğu mevki mutlaka ‘kamu yararına’ halkın rahatlıkla kullanabileceği bir projeyle Antalyalılara kazandırılması en büyük dileğim.’’
(Antalyabugün)