Ulu Cami'nin çok özgün bir proje olacağını söyleyen Başkan Türel, “Bugüne kadar yapmış olduğumuz hizmetler içinde onur duyacağımız, gelecek nesillere bırakacağımız en önemli eser olacak" dedi.
ASAT Konferans Salonu'nda düzenlenen Antalya Camii Projesi Tanıtım Toplantısı'na Antalya Müftüsü Osman Artan, ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay, Genel Sekreter Birol Ekici, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleri katıldı. Antalya'ya yeni bir proje daha kazandırmanın heyecanın yaşadıklarını söyleyen Başkan Menderes Türel, “Bu projemiz çok anlamlı bir hizmet. Antalya Ulu Cami projemizi daha önce söylemiştik, artık projemizi tamamladık. Kısmet olursa yakında temelini de hep beraber atacağız" dedi.
Antalya'nın bir ulu cami, merkez cami ihtiyacı olduğunu ifade eden Türel, “Muratpaşa camimiz artık gerek kapasite gerekse yer olarak ihtiyacı karşılamıyor. Otopark sorunu var. Özellikle cuma namazlarında ve cenaze namazlarında sıkıntılar yaşanıyor. Bu nedenle Ulu Cami projemizle önemli bir ihtiyaca cevap vermiş olacağız" diye konuştu.
ÖZGÜN BİR ESER
Antalya Ulu Cami'nin geleneksel mimariyi korumuş, Antalya'nın özgün kültürünü de yansıtan, modern teknolojiyle bütünleşmiş bir formda tasarlandığını belirten Başkan Türel, “Klasik Osmanlı camilerinin gelenekselleşmiş şemasını stilize eden bir çalışma yapılmıştır. İnşaatta Antalya'nın beyaz taşları kullanılacak ve gerçekten her bakımdan güzel bir eser ortaya çıkacaktır. Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Sayın Mehmet Görmez Hocamız projeyi gördüklerinde özgün bir mimari eser olmasından ayrıca mutlu olduklarını belirtti" dedi.
TÜRK-İSLAM SANATLARI MÜZESİ
Bünyesindeki Türk-İslam Sanatları Müzesi'nin de projenin önemli parçası olduğunu kaydeden Türel, “Antalya'nın kültür başkenti iddiasına yakışan, tarihine yakışan müze ile kültür hayatımıza da güzel bir eser kazandırmış olacağız. Müze kısmında da geleneksel mimari ile modern mimari harmanlanmıştır. Cami ve müzeden sonra projenin üçüncü boyutu kültür merkezi boyutudur. Projemizde 450 kişilik konferans salonu, İslam sanatları atölyeleri bulunacaktır" dedi.
TURİZME FAYDA SAĞLAYACAK
Cami külliyesinin bir yaşam merkezi olarak tasarlandığına dikkat çeken Türel şunları anlattı:
“Müzenin yanında restoran, kafeler, kütüphane, çocuk bakım merkezi, çocuk oyun alanları da yapıyoruz ki, aileler, kadınlar da buraya rahatça gelsinler, ibadetlerini yapabilsinler, kültür merkezinden, diğer faaliyetlerden istifade etsinler. Avlu, çeşmeler, havuzlar, revaklar, yeşil alanlarla gerçekten aynı zamanda bir yaşam merkezi, bir cazibe merkezi yapıyoruz. Eminim ki, camimiz turistlerin gelip göreceği bir cazibe merkezi olacak, Antalya'nın turizmine de fayda sağlayacaktır."
Türel, Antalya Bulvarı ile Dumlupınar Bulvarı'nın kesiştiği alanda yapılacak caminin bölgenin sosyal hayatını ve ticaretini destekleyeceğini, böylece bir canlanma olacağını kaydetti.
10 BİN KAPALI 20 BİN KİŞİLİK AÇIK İBADET ALANI
Başkan Türel proje ile ilgili şu teknik bilgileri verdi:
“Toplam 42 bin 800 metrekare alanın 12 bin 800 metrekaresi, dörtte birden fazlası yeşil alan olacak. 10 bin kişilik kapalı, 20 bin kişilik açık ibadet alanı bulunacak. 53 metre kubbe yüksekliği, 42 metre kubbe çapı, dört minaresinden 2'si 87 metre, 2'si 72 metre olacak."
EN ÖNEMLİ ESERİMİZ OLACAK
“Antalya'da çok proje ve hizmet yaptık, ama bu projenin anlamı, değeri bir başka" diyen Başkan Türel, “Bugüne kadar yapmış olduğumuz hizmetler içinde onur duyacağımız, gelecek nesillere bırakacağımız en önemli eser olacak. Yüzyıllarca Antalya'ya hizmet verecek" diye konuştu.
ANTALYA, (DHA) -