Sempozyumun açılışında konuşan TGYD Başkanı Aydın Özdemir, Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Silahtaroğlu önemli konulara değindiler.
TGYD Başkanı Aydın Özdemir; “Sempozyumu düzenlemekteki amacımızın, Türkiye’deki yiyecek içecek sektörünün dünyanın en iyileri arasında yer alması, kat hizmetleri, mutfak, servis gibi otelin tüm departmanlarının katıldığı bir yarışma düzenlemek, turizm mesleki olimpiyatlarını yapmak ve bu konularda bilimden destek almak” olduğunu söyledi.
Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel; “Antalya'da kalite ve kapasitenin, güven ve güvenirliliğin artırılmasının Antalya Valiliğinin öncelikleri arasında yer aldığını, ürün kalitesi, mal ve hizmet kalitesinin turistin Antalya'ya gelmesinde ve gelmemesinde etken olduğunu” belirtti.
Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Silahtaroğlu; “Gurme turizminin dünyada en çok gelişen turizm çeşitlerinden biri olduğunu, seyahat edenlerin en az bir kez otel dışında yemek yediğini ve gurme turizminin, SPA, sağlık, spor gibi turizm çeşitlerine de katkı sağladığını” söyledi. Silahtaroğlu sözlerine şöyle devam etti; ''Gurme turizmini talep eden ülkelerin başında Almanya, Benelüks ülkeleri, İtalya, Fransa, İskandinavya ve ABD geliyor. Avrupa'da İspanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Asya'da Japonya, Hindistan, Tayland ve Çin gibi ülkeler, gurme turizmi konusunda rekabet içindeler. Uluslararası Gurme Turizmi Birliği'nin 2010 yılı raporlarına göre, dünyada en hızlı büyüyen turizm çeşidi gurme turizmidir. Gurme turisti, bütçesinin yarısını dışarıda harcarken, diğer turistler bütçesinin en fazla yüzde 20'sini otel dışında harcıyor. Türkiye, dünyanın en zengin ve en lezzetli mutfaklarından birine sahip, ancak yemeklerimizi iyi şekilde sunamıyoruz. Gurme turizmini en sofistike ve en hijyenik biçimde geliştirmeliyiz. Türkiye bu yıl 50'den fazla ülkeden 30 milyondan fazla turisti ağırlayacak. Alternatif turizm çeşitleri olduğu takdirde Türkiye'nin 2023 hedefi, 63 milyon turist ve 86 milyar dolar gelirdir. Kişi başına harcama miktarı ise 1.350 $ olarak beklenmektedir''.
Sempozyumda akademik tebliğler, sektör uzmanlarının konuşmalarının yanı sıra yeni teknolojiler Türk mutfağına ışık tuttu. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği sempozyumda 5 bilimsel, bir sektörel oturum ve her bilimsel oturumda sektör uzmanları konuşmacı olarak yer aldı. . Ayrıca Almanya ve Kırgızistan'dan akademisyenler de sempozyuma konuşmacı olarak katıldılar. Sempozyumda ''Geleneksel Gıdalarımız ve Türk Mutfağındaki Önemi'', ''Gastronomi Turizmi Çerçevesinde Aksaray'ın Pazarlanabilir Mutfak Değerleri'', ''Otel İşletmelerinde Başarıya Ulaşmada Yiyecek İçecek Servisinin Önemi'', ''Yiyecek İçecek Sektöründe Eğitimli Personelin Önemi'' gibi konular işlendi. Aynı zamanda aşçılarımız tarafından sunulan uygulamalı görsel şovlar da sempozyuma ayrı bir renk kattı.
Akdeniz Üniversitesi Öğr. Gör. Prof. Dr. Ahmet Aktaş’ın başkanlık yaptığı 1.oturumda ben de konuşmacı idim. Konuşmamda görsel sunumla birlikte “Antalya Mutfağının Zenginlikleri”ni anlattım. Oturumda aynı zamanda turizm dünyasının önemli isimlerinden olan POYD başkanı Adnan Özsoy, London The Fat Duck Restoran Head Sommelier İsa Bal, London The Fat Duck Restoran Mutfak Şefi İvan Fuser Bitter Brehm konuşmaları ile sempozyuma önemli katkılarda bulundular.
Sempozyumdan sonrasında TGYD tarafından hazırlanan plaketler, bütün konuşmacı katılımcılara ve organizasyon sponsorlarına, Talya otelde düzenlenen akşam yemeğinde takdim edildi.
Gastronomi adına yapılan bu sempozyumlar eminim ki, amacına ulaşacaktır. Bu denli bilimsel çalışmalar ileride icraata dönüştükten sonra, Türkiye’deki gastronominin hızla ilerlediğine ve geliştiğine hepimiz şahit olacağız. Yeter ki, ilgili ve bilgili olabilmek için azami şekilde çaba gösterelim. Bu ülke hepimizin, yemek kültürümüzü geliştirmek ve de dünya insanlarına tanıtmak sadece bizlerin görevi değil, aynı zamanda sizlerin de önemli bir misyonudur. Bu önemli kültürümüzü yaşatma bilinci yurdum insanlarının hafızalarınıza nakşedilirse Türk mutfağı, dünya gastronomi sayfalarına “Altın Harflerle” yazılacaktır…
YOREX FUARI RENKLİ GEÇTİ
Bu yıl 2. Düzenlenen YOREX Fuarı, Antalya Ticaret Borsası, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya İhracatçı Birlikleri ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı’nın ev sahipliğinde 28 Nisan- 01 Mayıs 2011 tarihleri arasında Antalya Expo Center’ da gerçekleşti.
Yöresel Ürünler Fuarı’nın açılış törenine, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Antalya Vali Yardımcısı Fuat Ergün, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habib Asan, Milletvekilleri Deniz Baykal, Hüsnü Çöllü, Sadık Badak, Tunca Toskay, Osman Kaptan, Mehmet Günal ve Türkiye’nin bütün illerinden gelen oda ve borsa başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Türkiye’nin dört bir yanından fuara katılan gıda üreticilerinin yöresel lezzetleri, halk oyunları ekiplerinin görsel şöleni ve sanatçıların söylediği otantik türküler damağa, göze, hem de kulaklara hitap etti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteği ile düzenlen fuarda, tarım, gıda, el sanatları ve sanayi ürünleri sergilendi. Türk kadını ne kadar çalışkan ve yetenekli olduğunu bu fuarda da bir daha göstermiş oldu. Pişirdikleri yöresel yemekler, el emeği ve göz nuru ile ördükleri halılar, bir birinden değerli diğer el sanat ürünleri gururumu okşadı. Ellerinize, emeğinize sağlık Türkiye’nin perde arkasında kalan sanatkarları…
Bir sonraki makalemde Antalya mutfağının yemek kültürünü ve birçok yemek çeşitlerini sizlerle paylaşacağım…
GASTRONOMİ DÜNYASININ BAŞI SAĞOLSUN
İktisat profesörü, iş ve yemek kitapları yazarı, Türk gastronomisine birçok katkılarda bulunan Prof. Dr. Arman Kırım hayatını kaybetti. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.
Sizinle tanıştığımda çok farklı bir insan olduğunuzu 1 dakika içinde anlamıştım.
Çok erken gittiniz Arman hocam…
Melek Halil/Gastronomi Yazarı/Gurme