Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Kasım ayı olağan meclisi, Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü konferans salonunda toplandı. Mecliste kent merkezini kamyon ve TIR trafiğinden kurtaracak, Kemer istikametinde taşıt yoğunluğunu sahilden geçen Konyaaltı Caddesi'nden alacak Batı Çevre Yolu'nun açılabilmesi için yolun Konyaaltı sınırları içinde Karaman ve Çandır çayları arasında kalan bölümünde imar düzenlemesi yapıldı. Meclisi oluşturan siyasi partilerin oy birliğiyle kabul edilen imar planları uyarınca hiçbir yapılaşmanın bulunmadığı, tarla vasfında portakal bahçelerinin olduğu ve Konyaaltı Belediyesi'ne tahsisli belediye fidanlığının bulunduğu 160 hektar alan imara açıldı.
CHP Grup Sözcüsü Songül Başkaya, planlamayla Batı Çevre Yolu'nun açılması için 160 hektar alanda 0.80 inşaat emsal oranıyla içinde konut ve ticari alanların yaratıldığını belirterek, “Kurum görüşlerinde de çekinceler var, taşkınlara karşı. Biz de CHP olarak söz konusu komisyon raporuna katılıyoruz, ancak kurum görüşlerinin de dikkatle izlenmesi gerektiği inancındayız" diye konuştu. Ak Parti Grup Sözcüsü Bahattin Bayraktar ise bölgenin imara açılmasının Antalya'nın geçmiş 5 yılı içinde en çok tartışılan konularının başında geldiğini belirterek, “Bugün yaptığımız konu tarım raporu alınan bölgelerin tamamını, ne bir karış fazla ne de eksik aynı bölgelerin planlamasını yapmış oluyoruz. Emsal çayın karşısındaki neyse bu tarafta da aynısını kullandık" diye konuştu.
MECLİSİN İMAR VE KENTSEL DÖNÜŞÜM MESAİSİ
Antalya'da 9 mahalleyi içine alan yaklaşık 1600 hektar alanın imara açıldığı Kırcami bölgesinin imar planları da önergeyle meclis gündemine alındı. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Muratpaşa Belediyesi'nce onaylanan Kırcami'nin uygulama imar planlarının hiçbir değişikliğe uğramadan kabul edileceğini, konuyu CHP'li Başkanı Ümit Uysal'la da görüştüklerini söyledi. Mecliste ayrıca Antalya Kentsel Dönüşüm Master Planı'nın hazırlanması amacıyla Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden ANTEPE'yle protokol imzalanması için Başkan Türel'e yetki verilmesine ilişkin öneri de oy birliğiyle meclis gündemine alındı. Her iki gündem maddesi de değerlendirilmek üzere meclisin ilgili ihtisas komisyonlarına sevk edildi.
SÜRGÜN PERSONEL
Meclis gündem görüşmeleri öncesi söz alan CHP Grup Sözcüsü Songül Başkaya, Büyükşehir belediye personeli içinden seçim yapılarak kentin uzak ilçeleri, Akseki, Gündoğmuş ve İbradı'da sürgüne gönderildiğini ve uygulamanın artık mobbing düzeyine ulaştığını iddia etti. Başkaya, “Aralarında hasta, hamile olanlar var. Bunlarla ilgili bir an önce bu işlemin son bulmasını istiyoruz" dedi. İddialara cevap veren Başkan Türel, “Görevlendirmelerin sürgün olarak değerlendirilmesi kabul edebileceğim bir şey olmadığı gibi buralarda da hizmet eden kardeşlerimizin ilçemizin sosyal gelişmesine, kalkınmasına sağlayacağı katkı çok önemlidir" diye konuştu. 'Sürgün' tanımlamasını yakışıksız olarak değerlendiren Türel, tüm görevlendirmelerin hukuka uygun olduğunu savundu, ilçelerde görevli personelin performans durumuna göre yeniden değerlendirmeye hazır olduklarını da açıkladı.
MANAVGAT FOTOĞRAFI
Başkan Türel, CHP grubunda dile getirilen Manavgat'a yaşanan sel felaketinde CHP'li Belediye Başkanı Şükrü Sözen'in oluşturulan kriz masasının dışında bırakıldığına ilişkin iddialara ise fotoğrafla yanıt verdi. Olay esnasında kriz masasının bir toplantısından fotoğrafı gösteren Türel, Manavgat Belediye Başkanı Yardımcısı'nın o toplantıda bulunduğunu belirterek, “Bizde meşhur bir söz vardır, 'Yalancının mumu yatsıya kadar yanar' diye. Bu yatsıya kadar da sürmedi. Sel gibi felaketleri siyasi malzeme yapanlar, olduğu gibi altında kalırlar. Bu fotoğrafı herkes görsün. Mazeretlerin arkasına sığınmak belediye başkanlarının işi olmamalıdır" diye konuştu.
SÖZEN: ÜZÜLDÜM
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ise konunun mecliste gündem olmasının kendisini son derece üzdüğünü belirterek, sel felaketinin yaşandığı gün 300 kişiyle gün ağarıncaya kadar çalıştıklarını söyledi. Sağanak yağışın aralıksız 9 saat sürdüğünü ve metrekareye 350 kilogram yağış düştüğünü belirten Sözen, “Komisyonun kurulduğunu gıyaben duydum. Ayağım çizmeli kaymakamlığa çıktım. Yarım saat sonra toplantı yapılacağını öğrendim, emrivaki çağrılmadan başkan yardımcımı gönderdim" diye konuştu. Komisyonun toplanmak için ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay ve Büyükşehir Genel Sekreteri Birol Ekici'nin beklediğini anlatan Sözen, “Neden sonra toplantının tutanağı gönderiliyor. Tutanakta komisyona kimlerin katıldığı yazıyor. Onlar içinde ne belediye başkanının ne da yardımcısının adı var, ama altına imzam açılmış. Olmadığım bir toplantının tutağına imza atmadım" şeklinde konuştu.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) -