Antalya Teknokent A.Ş., uzay alanında Avrupa ve dünyanın en güçlü firmalarından Belçikalı Space Bel ve AMOS şirketleri ile işbirliği anlaşması imzaladı. Geçen 29 Mart'ta AÜ yönetiminin Belçika'ya yaptığı ziyaret sonunda ortaya çıkan anlaşmalardan ilkiyle ilgili basın toplantısı düzenlendi. AÜ Senato Salonu'nda gerçekleşen toplantıya, Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, AMOS Ceo'su Claude Jamer, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin, Antalya Teknokent AŞ Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı, Chisoqne Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Jean Pier ve AÜ Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Volkan Bakış katıldı.
TELESKOP ÜRETİMİ YAPACAĞIZ
AÜ olarak uzay alanında ciddi çalışmalara imza attıklarını söyleyen AÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtcephe, 2010 yılında kurulan Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü aracılığıyla hedef koydukları projeleri birer birer uygulamaya geçirdiklerini anlattı. Mart ayı içerisinde Belçika'ya gerçekleştirilen ziyaretin ardından Space Bel ve AMOS gibi uzay teknolojileri alanında dünyanın önde gelen firmalarıyla işbirliği anlaşmaları imzaladıklarını aktaran Rektör Prof. Dr. Kurtcephe, "Her iki firma ile de beraber çalışmakta kararlıyız. Özellikle dünyada teleskop yapımının küçükten büyüğe doğru geniş bir pazar yelpazesi oluşturduğunu biliyoruz. Bizler bu teknolojinin Türkiye'ye Akdeniz Üniversitesi vasıtasıyla getirilmesini çok arzuluyoruz. Teleskop üretimi konusunda ciddi bir merhale kaydedeceğimizi düşünüyoruz" dedi.
STRATEJİK ORTAKLIK
Prof. Dr. Kurtcephe, teleskop üretimi ve uydu optik sistemlerinin geliştirilmesi konusunda AMOS ile birlikte yurt içi ve yurt dışında ihalelere katılmak istediklerini dile getirdi. Prof. Dr. Kurtcephe, "Geleceğe hükmetmek için mutlaka uzaya giden, uzayın tüm imkan ve fırsatlarından faydalanan bir ülke olmamız lazım. AMOS ile ortaklığımız bu yönden çok stratejik öneme sahip. Teknoloji dünyası içinde her vesileyle bulunmak ve ülkemiz adına buradan katma değer sağlamayı bir görev addediyoruz" diye konuştu.
SİLİKON VADİSİ'NDE ŞİRKET KURACAĞIZ
Amerika'da bulunan Silikon Vadisi'nde de bir şirket kurma aşamasında olduklarını aktaran AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, "Apple ile aynı binayı paylaştığımız ofisimizi geçen ay kiraladık. Faaliyete geçti ofisimiz. İnşallah haziran ayında da onun açılışını yapacağız" ifadelerini kullandı.
'ORTADOĞU'YA TEKNOLOJİ SATACAĞIZ'
AMOS Ceo'su Claude Jamer ise teleskop ve uzayda kullanılan optik sistemler üretiminde lider bir firma olduklarını belirtti. Jamer, "AMOS olarak dünyadaki birçok ülke için uzayda kullanılan çok sayıda parçayı üretiyoruz. Bunların içinde inşallah gelecekte Türkiye de olacak. AMOS, Ortadoğu'da aktivite göstermek istiyor. Teknokentte bir ofis açarak Türkiye'de de teknoloji üretmeye başlayacağız. Teknokentte kurulacak ofis ve üretim tesisleriyle sadece Türkiye'de değil, bu coğrafyadan yakın ülkelere de uzay teknolojileri ve optik sistemleri konusunda ürün satmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
İKİNCİ OFİS ANTALYA'YA
Antalya Teknokent AŞ Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı da Teknokent olarak en büyük hayallerinin, Antalya'nın sadece turizm ve tarımla değil, aynı zamanda teknolojisiyle de anılması olduğunu anlattı. AMOS ile yapılan anlaşma sonucu, Teknokent'te bir ofis açarak, ortak şirket kuracaklarını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Helvacı, "AMOS'un Belçika dışında 2 ofisi var. Biri ABD'de diğerini de Türkiye'de açmaya karar verdiler. Teknokent olarak AMOS ile çalışmanın sadece AÜ'ye değil, Türkiye'ye büyük katkıları olacak" dedi.
1 METRELİK TELESKOP ÜRETİLECEK
En önemli hedeflerinin başında AMOS ile birlikte teleskop üretmek olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı, bunun için de çalışmalara başladıklarının müjdesini verdi. Üretilecek 1 metrelik teleskobun AMOS mühendisleri ve AÜ öğretim üyeleriyle birlikte yapılacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Helvacı, "1 metrelik teleskobu birlikte üreteceğiz. Antalya'da testleri yapmayı ve altyapılarını kurmayı hedefliyoruz. Bir teleskobun sıfırdan alınıp nasıl son hale getirildiğini öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimiz öğrenmiş olacak" ifadelerini kullandı.
ANLAŞMANIN ÖNEMİ BÜYÜK
AMOS ile yapılan anlaşmanın ne kadar önemli olduğuna dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Helvacı bunu şu örnekle açıkladı:
"Antalya'nın geçen yıl tarımdan elde ettiği gelir yaklaşık 2 milyar dolar civarında. Otobüs büyüklüğündeki bir uydunun ihale bedeli ise 1.4 milyar euro'dur. Türkiye'nin patates, patlıcan, domates üretiminin yanında yüksek teknolojiyi de üretmesi gerekiyor. AÜ'nün en önemli misyonlarından bir tanesi de bu dönüşümü sağlayabilmek ve bu dönüşümün sağlanmasında bir yol haritası oluşturabilmektir."
AR-GE ALTYAPISI KURULACAK
Toplantının sonunda, AMOS şirketi ve Akdeniz Üniversitesi arasındaki anlaşmaya imza atıldı. Anlaşma kapsamında, teleskop üretimi ve uydu optik sistemlerinin geliştirilmesi konusunda Antalya Teknokent AŞ bünyesinde ortak tesis kurulacak. 80 cm'lik bir teleskop Teknokent'te üretilecek. Ortak Ar-Ge altyapısı kurulacak ve mühendis, akademisyen ve stajyer öğrenci değişimi ve personel eğitimi gerçekleştirilecek.
DÜNYANIN EN BÜYÜK TELESKOP ÜRETİCİLERİ ARASINDA
AMOS, dünyanın en büyük gözlemevi olan Avrupa Güney Gözlemevi'nde bulunan dünyanın en büyük teleskop sistemlerinden biri olan 8 metrelik 4 teleskop geliştirirken, Hubble Uzay Teleskopu başta olmak üzere GAIA uydusunun optik sistemlerini de geliştirmiş bir şirket olarak biliniyor.
ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ YAPILACAK
Diğer yandan, AÜ Antalya Teknokenti ile Space Bel Corperation arasında yapılan anlaşma kapsamında ise uzay teknolojileri geliştirme konusunda yetiştirilmek üzere öğrenci, akademisyen, uzman mühendis ve yönetici değişimi yapılacak. Yer gözlem uyduları kullanılarak uzaktan algılama ürünleri geliştirilecek. Uzay alanında başta uydu teknolojileri olmak üzere ortak yatırım yapılarak üretime yönelik altyapı kurulacak.
Özgür ÖZTÜRK/ ANTALYA, (DHA)