Acar, yaklaşık 50 bin kişinin bundan etkilendiğini belirterek, “Denetim ve kontrol eksikliğinin faturasının, süreçten hiçbir bilgisi ve sorumluluğu olmayan küçük yatırımcıya ödettirilmesi adil ve hukuki değildir” dedi.
CHP’li Acar, ÇEAŞ ve KEPEZ ile ilgili araştırma önergesini TBMM Başkanlığı’na verdi. Çukurova Elektrik A.Ş. (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik A.Ş.’ye (KEPEZ) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca, bu şirketlerin imtiyaz sözleşmelerine aykırı işlemler gerekçe gösterilerek 12.06.2003 tarihinde el konulduğunu hatırlatan Acar, bu tarihte ÇEAŞ’ın ortak sayısının 10 bin 193, KEPEZ’in ortak sayısının ise 3 bin 590 olduğunu belirtti. Acar, “El koyma kararından etkilenen kişi sayısı aileler de dikkate alındığında 50 bin kişiyi bulmaktadır. Yaklaşık 50 bin kişinin ellerindeki çeşitli miktarlardaki ÇEAŞ ve KEPEZ hisseleri bir anda sıfırlanmıştır” dedi.
DEVLET SORUMLU
Devletin denetimi altındaki şirketlerdeki usulsüzlüklerde küçük yatırımcının bir sorumluluğu olmadığını kaydeden Acar, el koyma aşamasına kadar, şirketlerdeki mevzuat dışı işlemler konusunda kamuoyuna ve yurttaşlara gerekli bilgilendirmenin yapılmadığını kaydetti. Acar, “Buradaki denetim ve kontrol eksikliğinin faturasının, süreçten hiçbir bilgisi ve sorumluluğu olmayan küçük yatırımcıya ödettirilmesi adil ve hukuki değildir. El koyma işleminin ardından bir çok yurttaşımız ellerindeki birikimlerini kaybetmişlerdir. Bazıları için bu tüm yaşamı boyunca biriktirdiği miktardır. Burada ağır mağduriyetler yaşanmıştır” diye konuştu.
Konunun 10 yıllık dönemde bir çok kez gündeme gelmesine karşın, küçük yatırımcıların mağduriyetlerini giderecek bir çözüm bulunamadığını vurgulayan Acar şunları söyledi:
“Yurttaşlara, ‘paranızı, şirketin yöneticilerinden tahsil edin’ demek yeterli ve adil bir çözüm değildir. Şirket yöneticilerinin bir kısmı yurtdışında zenginlik içinde yaşarken, küçük yatırımcı için hiçbir adım atmamak devlet sorumluluğuyla bağdaşmaz. Devlet yurttaşının haklarını korumakla yükümlüdür. Bir usulsüzlük söz konusu ise bunun hesabını sorumlulardan devlet sormalıdır. TBMM konuya el koymalı, yurttaşın mağduriyetine seyirci kalınmamalıdır. Bu nedenle ÇEAŞ ve KEPEZ’e el konulmasının küçük yatırımcılar açısından yarattığı mağduriyetin boyutlarının incelenmesi, mağduriyetin giderilmesini sağlayacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir.”