Türel, “Konyaaltı tamamen halka açık bir plaj olarak çok daha nitelikli, Antalya'ya yakışan şekilde hizmet vermeye devam edecek" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, yapımına başlanan Konyaaltı Sahil Projesi için Antalya Mimarlar Odası Antalya Şubesinde meslek odaları temsilcileriyle bir araya geldi. Yarışma ile elde edilen dünya çapındaki projenin mimarı Ahmet Mucip Ürger, meslek odaları temsilcilerine projeyi anlattı. Ardından görüş alışverişinde bulunuldu. Konyaaltı Sahil Projesi ile ilgili bilgi veren Başkan Türel, “Projeyi tartışa tartışa uygulama aşamasına geldik. Mimarlar Odamızla yaptığımız yarışma sonucu 51 proje içinden birinci seçilen projeyi uyguluyoruz. Bu proje uygulanabilirliği açısında da Mimarlar Odamızla yaptığımız protokol kapsamında harfiyen uyulması gereken bir projedir. Tamamen şeffaf, değerli hocalarımızın ve STK örgütlerinin temsilcilerinin bulunduğu bir jüri tarafından uygun görüldü. 1990 model Konyaaltı sahilimizi şimdi 2020 model Antalya'ya yakışan bir Konyaaltı Sahili'ne dönüştürmeye gayret ediyoruz. Eskisinden çok daha iyi olacağı düşüncesindeyiz. Bunu için gayret ediyoruz" diye konuştu.
TARTAN PİST İSTİYORUM
Projenin seçildikten sonra da sivil toplum örgütlerine birkaç kez sunularak farklı platformlarda tartışıldığını belirten Başkan Türel, şunları söyledi:
“O önerilerle proje içerisinde değişikler yapıldı. Bugün tabi bazı güzel önerileri projeye ekleyebiliriz. Mesela ben yürüyüş yollarının tartan pist olmasını isterim. Beton dizleri yoruyor. Özellikle engellilerle ilgi öneriler çok önemli. Şu anda denizin içerisine kadar giden bir engelli plajımız ve bir engelli asansörümüz var. Engelli kardeşlerimizin denizle buluşmasını sağlıyoruz. Türkiye'de örnek projelerden bir tanesi oldu. Şimdi yerini zannediyorum değiştiriyorlar. Yine engelli asansörleriyle denizin içine rahatlıkla ulaşabilen bir engelli plajı belki birden de fazlası proje kapsamında değerlendirilecek."
HAYVANLAR İÇİN ALAN AYRILABİLİR
Evcil hayvanlar için de proje kapsamında bir düşünce olduğunu belirten Başkan Türel, “Mavi Bayrak kriterlerini zedelemeden evcil hayvanların keyifli dakikalar geçirebilecekleri bir park düzenlenebilir. Belki içine onların da serinleyebileceği bir havuz konulabilir. Bu önerinin çok önemli olduğunu ve projeye eklenmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.
METRO KONYAALTI'NDAN BAŞLAYACAK
Antalya'nın en önemli konularından birinin ulaşım olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, şunları aktardı:
“En önemli çözümü toplu ulaşımı teşvik etmek. Bu konuda 2019 sonrasında Antalya'nın gündeminde metro olacak. Metro ile ilgili gerekli izinler bugün itibari ile Altyapı Genel Müdürlüğü'nden ve Ulaştırma Bakanlığından alınmış durumda. Metro Büyük Liman'dan başlayacak, Konyaaltı Sahili'nden üniversiteyi teğet geçerek, Mark Antalya'nın oralarda bir Y çizerek, bir kolu Lara Kundu Oteller Bölgesi'ne, bir kolu da Varsak'a gidecek."
TAŞ OCAKLARININ KÖKÜNÜ KAZIYORUZ
Konyaaltı Sahil Projesi'ni Boğaçayı Projesi ile birbirini destekleyen, tamamlayan bir proje olarak planladıklarını anlatan Başkan Türel, “Taş ocaklarının kökünü Boğaçayı projesiyle biz kazıyoruz. Taş ocakları üç bakanlığımızın kurul kararıyla Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Ve artık bu dertten Boğaçayı Projesi kapsamında inşallah kurtarıyoruz. Rusubat konusuna da yine önlem alıyoruz" dedi.
GÜRÜLTÜLÜ MÜZİK OLMAYACAK
Konyaaltı'nda gürültülü müzik yapmanın söz konusu olmayacağını belirten Başkan Türel şu bilgileri verdi:
“Konyaaltı tamamen halka açık bir plaj ve bu şekilde yoluna devam edecek. Herkes her yerden istediği gibi denize girebilir. Bir hizmet alıyorsanız bedelini ödeyeceksiniz. Ama her alan işletmelere açık alan olmayacak. Şu anda Konyaaltı'nın özel işletmeler tarafından işletilen kısmı Konyaaltı'nın yüzde 10'unu geçmez. Yüzde 90'ı tamamen halka açık alanlardır. Burada da yine halka açık alanlar özel işletme alanları dışında yeteri kadar fazlasıyla olacak. Vatandaşımız isterse havlusunu serecek. Konyaaltı tamamen halka açık bir plaj olarak çok daha nitelikli, Antalya'ya yakışan şekilde hizmet vermeye devam edecek."
ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILACAK
Proje ile Konyaaltı Sahil yolu araç trafiğine kapatılacak. Sahilden geçen TIR, kamyon görüntüleri tarih olacak. Konyaaltı Plajı, içinde sosyal alanlar, meydan, kültür merkezlerinin de yer alacağı yepyeni bir çehreyle misafirlerini ağırlayacak. Projede; yeşil alanlar denize kadar kesintisiz ulaşacak. Vatandaşlar için sahil, önünde hiçbir engel ve duvar olmayacak şekilde düzenleniyor. Proje ile yeşil alanlar daha da artırılacak. Mevcut ağaçlar korunurken, 5 bin 197 ağaç daha eklenecek. Hali hazırda Konyaaltı Sahili'nde 97 bin 468 metrekare olan sert zemin projede 68 bin 700 metrekareye düşürülüyor. Proje ile sahildeki yeşil alan 30 metrekare daha artacak.