Olay, saat 00.30 sıralarında Muratpaşa İlçesi, Lara Kamplar Bölgesi olarak bilinen Lara Beach'te meydana geldi. Muratpaşa Kaymakamlığı tarafından dükkanları boşaltmaları için sahilde bulunan 33 esnafa tebligat gönderildi. Kararı protesto için bir araya gelen esnaf, ilk olarak 9 numaralı Sandal Kafe adlı işyerini ateşe verdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ve polis ekibi sevk edildi. Esnaf, alevlere müdahale etmeye çalışan itfaiye ekiplerine engel olmak istedi. Polisin esnafı ikna etmesinin ardından itfaiye ekipleri alevleri ağaçlık alana sıçramadan kontrol altına alarak söndürdü.
Polis, uzun süre esnafı evlerine gitmeleri için ikna etmeye çalıştı. Esnaf ise mağdur olduklarını belirterek, belediye başkanı ve yetkililerin olay yerine gelmesini istedi. Polisin uzun uğraşları sonucu kalabalık grup ikna edilerek evlerine gönderildi.
Yaklaşık 1 saat sonra aynı bölgede ikinci bir işyeri daha ateşe verildi. İtfaiye ekipleri kısa sürede yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Polis sahilde geniş güvenlik önlemi aldı.
TÜREL'DEN AÇIKLAMA
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bugün sabaha karşı yangın çıkan Lara Beach Park'ta tahliyelerin yasal zorunluluk olduğunu belirterek, “Bu zorunluluk yerine getirilmediği için Milli Emlak Genel Müdürlüğü bugüne kadar birikmiş 6 milyon lira ve her gün için 30 bin lira ceza tahakkuk ettirmiştir. Taksimetre çalışır gibi" diye konuştu.
Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı olağan toplantısı, Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü'nde yapıldı. Gündem görüşmeleri öncesi söz alan CHP Grup Sözcüsü Ruhi Beşiktaş, sabaha karşı işyerlerinde yangının da çıktığı Lara Beach Park'ta esnafın iki gündür sürdürdüğü eylemi gündeme getirdi.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Türel, hukuki bir zorunluluğu yerine getirdiklerini söyledi. Lara'da tahliyelerin olmaması için milletvekilliği döneminde de esnafa sahip çıktığını anlatan Başkan Türel, “Lara plajı Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Bekir Kumbul tarafından Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden kiralanarak Zeytur adlı firmaya ihale edilmişti. Firma süresi boyunca işletilmiştir" diye konuştu. Sonrasında firmanın isim değişikliğine giderek alt kiracılarıyla bölgede faaliyet gösterdiğini anlatan Türel, “Fakat benim belediye başkanı olmadığım dönemde, CHP görevdeyken burada Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi'nin protokol yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle protokolü feshetmiştir" dedi.
Kendisinin göreve gelmesinin ardından protokol feshinin sözleşmenin sona ermesi anlamına geldiği şeklinde bir değerlendirme yaptıklarını aktaran Türel, fakat sözleşmenin fiilen bitmesinin ancak tahliyelerin gerçekleşmesiyle mümkün olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Bu durumdan kaynaklı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün Büyükşehir Belediyesi'ne bugüne kadar 6 milyon lira ceza işlettiğini ve her gün için 30 bin lira ceza tahakkuk ettirdiğini belirten Başkan Türel, “Taksimetre çalışır gibi Büyükşehir çok ciddi maddi yükümlülük altına girmiştir. Bu nedenle sözleşme feshi tahliye şartına bağlı olduğu için bu tahliyeleri gerçekleştirmek zorundayız" dedi. Tahliyelerin ancak işletmecilerin Büyükşehir'in karşı karşıya olduğu maddi yükümlülükleri karşılamasıyla mümkün olabileceğini belirten Türel, “6 milyon lira biriken ve her gün de 30 bin lira ödesinler, tahliye noktasında gereken adımları tekrar gözden geçirelim" çağrısında bulundu.
Aksi durumda kamu zararı oluşacağını kaydeden Türel, sözleşmenin tahliyelerle birlikte fiilen sona ermesinin ardından alana ilişkin Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden tahsis talebinde bulunacaklarını açıkladı.
ANTALYA, (DHA)