Açılış töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 2023 yılında 100 bin MW kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, “Bunun için yıllık 5 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyaç var. Bunun da 10 bin MW’ını Mersin ve Sinop’ta kurulacak olan nükleer santraller karşılayacak” dedi. Erdoğan, “Bağımlılığımızı azaltmak için kaynaklarımızı verimli kullanmak zorundayız. Artık ‘su akar, Türk bakar’ sözünü, ‘su akar, Türk yapar’ olarak değiştirdik. Bunun önünü kesmek isteyenler olmadı mı? Oldu. Ama böyle bir çağda karanlıkta mı yaşayacağız. Elektriksiz yaşamak mümkün mü” diye konuştu.
Yeni yatırımın devreye girmesiyle Enerjisa’nın 1557 MW kurulu güce ulaştığını belirten Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise, Kahramanmaraş bölgesine enerji santralleri için toplam yatırım tutarının 1 milyar doları bulacağını söyledi.
Hacınınoğlu Regülatörü ve Hidrolelektrik santralinin açılış törenine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Verbund Yönetim Kurulu Üyesi Ulrike Baumgartner-Gabitzer katıldı.
-“NÜKLER ENERJİ KAÇINILMAZ”-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 2023 yılında 100 bin MW kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, “Bunun için yıllık 5 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyaç var. Bunun da 10 bin MW’ını Mersin ve Sinop’ta kurulacak olan nükleer santraller karşılayacak” dedi. Erdoğan, santralin temelinin 2008 yılında atıldığını hatırlatarak, “Böyle zor bir yerde ülkenin, milletin geleceği için bu tür adımlar atılabiliyor. Kolay olanı herkes verimli hale dönüştürebilir. Asıl olan zor olanı dönüştürebilmek” değerlendirmesinde bulundu. Açılan HES ile birlikte doğalgaz, rüzgar ve hidroelektrikte 1100 MW gücü Türkiye ile buluşturduklarını belirten Erdoğan, bu yatırımların en önemli boyutunun ise istihdam olduğunu kaydetti. Erdoğan, bölgedeki diğer yatırımların tamamlanmasıyla birlikte 1,5 milyar kw/h elektrik üretiminin gerçekleşeceğini belirtti.
-“’SU AKAR TÜRK BAKAR’ SÖZÜ ARTIK GEÇERLİ DEĞİL"-
Türkiye’nin petrol zengini bir ülke olmadığını, enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu ve bu durumu değiştirmek için her türlü çabayı ortaya koyduklarını vurgulayan Erdoğan, “Bağımlılığımızı azaltmak için kaynaklarımızı verimli kullanmak zorundayız. Artık ‘su akar, Türk bakar’ sözünü, ‘su akar, Türk yapar’ olarak değiştirdik. Bunun önünü kesmek isteyenler olmadı mı? Oldu. Ama böyle bir çağda karanlıkta mı yaşayacağız. Elektriksiz yaşamak mümkün mü” diye konuştu.
Enerjide 8 yılda 25 milyar doların üzerinde yatırım yapıldığını hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kurulu santral gücümüzü bu sürede 50 bin MW’ a çıkardık. Rüzgarda bin 360 MW’a ulaştık. Elektrik talebimiz yüzde 50 artmasına karşın, artık elektrik ihraç eder bir ülke haline geldik. Bugün nükleer enerji için bilgi eksikliği içinde yorumlar yapılıyor. Dünyada 442 nükleer santral var. Hepsi de tüm güvenlik önlemlerini alarak enerji üretiyor. Nükleer enerjideki kararlılığımız devam edecek. Riski var diye arabaya binmiyor muyuz, radyasyon var diye bilgisayar kullanmıyor muyuz, deprem tehlikesi var diye Boğaz Köprüsü’nden geçmiyor muyuz? Bu anlayış aklın, bilginin, deneyimin, tecrübenin ortaya koyduğu eserlere baştan no tuşuna basar, bitince yes tuşuna basar geçerler.”
-“TÜRKİYE ENERJİ KORİDORU HALİNE GELİYOR”-
2023 yılında 100 bin MW kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerine dikkat çeken Erdoğan, bunun için her yıl 5 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, “Rüzgardaki kurulu gücü 20 bin MW’a çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca Sinop ve Mersin’de kurulacak olan nükleer santrallerin de 10 bin MW katkısı olacak” açıklamasında bulundu. Türkiye’de kurulması planlanan 3 nükleer santralin 4’er üniteden oluşacağına dikkat çeken Erdoğan, “Bunun için harita çalışması üzerinde duruyoruz. Bu konuda gerekli adımları atacağız” dedi. Türkiye’yi enerji koridoru, terminali haline getirmek için yürütülen çalışmalara devam edeceklerini belirten Başbakan Erdoğan, “2023 yılında BTC projesinin Ceyhan ayağını en önemli enerji merkezlerinden biri haline getireceğiz. Ayrıca bu yıl 17 termik, 28 hidro tesisin özelleştirme sürecini tamamlayacağız” diye konuştu.
-“K.MARAŞ’IN ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 40’INI KARŞILAYACAK”-
Santralın açılışında bir konuşma yapan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Enerjisa’nın, son 6 ayda devreye aldığı yatırımların, Türkiye elektrik sektörünün lider oyuncusu olma hedefinde hızla ve kararlılıkla ilerlediğinin bir göstergesi olduğunu söyleyerek, doğalgaz, rüzgar ve hidrolik olmak üzere farklı kaynaklardan ürettikleri elektrik ile Türkiye’nin kaynak çeşitliliği hedefine de katkıda bulunduklarını belirtti. Enerjisa için yenilenebilir enerji projelerinin devreye alındığı bir yıl olacağını vurgulayan Sabancı, “Hacınınoğlu Hidroelektrik Santralı’nın ardından bölgedeki yatırımlarımızı sürdüreceğiz. 2011 yılı sonunda, 85 MW kurulu güce sahip Menge Barajı ve Hidroelektrik Santralı’nı, 2012 yılında ise 39 MW kurulu güce sahip Dağpazarı Rüzgâr Enerjisi Santralı’nı devreye alacağız. Bölgede istihdam edilen 2500 kişinin yüzde 40’ı bölge insanından olacak” dedi. Kahramanmaraş’ta üç santralin de devreye alınmasıyla Kahramanmaraş’ın elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşılar hale geleceklerini ifade eden Güler Sabancı 2015 yılı sonunda 5 bin MW’lık bir güce ulaşmayı hedeflediklerini, bu miktarın yüzde 40’ını HES’lerden sağlayacaklarını söyledi.
-“5.5 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPACAĞIZ”-
Sabancı’nın Enerjisa’daki ortağı Verbund Yönetim Kurulu Üyesi Ulrike Baumgartner-Gabitzer iseyaptığı konuşmada Verbund ve Sabancı Topluluğu işbirliğinin, Türk elektrik sektöründeki, bu büyüklükteki ilk uluslararası işbirliği olduğunu hatırlatarak, 2015 yılı sonuna kadar yalnızca elektrik üretimi alanında 5,5 milyar Euro’nun üzerinde yatırım yapmış olmayı planladıklarını söyledi. Gabitzer, şu ana kadar 2.4 milyar Euro’luk yatırım yaptıklarını ve bu yatırımlarda pozitif pazar koşullarının etkili olduğunu ifade etti. Ulrike Baumgartner-Gabitzer, Hacınınoğlu Regülatörü ve hidrolelektrik santralinin özel sektör eliyle yapılan en büyük HES olduğunu belirterek, santralde kullanılan hidro türbinlerin de Avusturya yapımı olmasından da mutluluk duyduklarını ifade etti
Verilen bilgiye göre, yıllık üretimi, Kahramanmaraş ilinin 2010 yılı elektrik talebinin yüzde 10’una karşılık gelen santralın üretimi, Türkiye’deki özel sektör hidroelektrik santrallerinde üretilen elektriğin de yüzde 3’üne denk geliyor. Enerjisa’nın bölgede bulunan diğer projeleri, Sarıgüzel Barajı ve HES 103 MW, Kandil Barajı ve HES 214 MW ile Dağdelen Regülatörü ve HES 8 MW üretim kapasitesi yaratacak. Gelecek yıldan itibaren devreye alınmaya başlayacak olan santrallerle birlikte, bu yöredeki santrallerden üretilen yıllık 1,1 milyar kWh elektrik Kahramanmaraş ilinin 2010 yılı elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ına karşılık gelecek.