Türkiye'de devlet teşvik ve destekleriyle ilgili olarak danışmanlar ve firmalar arasında köprü görevi yürüten Eren Ege (ERGE) Stratejik Araştırma Geliştirme Hizmetleri Ltd. Şti. Genel Müdürü Serpil Arslantaş, 2005 yılından bu yana firmaları yararlanabilecekleri tüm devlet destek ve teşviklerinin belirlenmesi ve bunlardan yararlandırılmaları konusunda hizmet verdiklerini söyledi.
Daimi anlaşmalarla stratejik planlama ve devlet destekleri üzerine yürüttükleri çalışmaları 'bilgi müteahhitliği' olarak değerlendiren Arslantaş, Başbakanlık Tanıtım Fonu, Sanayi, Ekonomi, Tarım gibi bakanlıklar olmak üzere birçok kamu kurumunun binlerce kalem destek ve teşviğinin bulunduğunu kaydetti.
2005'den bu yana stratejik araştırma geliştirme alanında ulusal ve uluslararası çalışmalar yaptıklarını belirten Arslantaş, Ortadoğu ve BDT ülkelerinin uzman oldukları ülkeler bulunduğunu, Avrupa ve Afrika ülkelerinde bu çalışmaların yeni başlatıldığını, İstanbul ofisinin dışında da ilk yurtdışı ofisinin Avustralya'da kurulacağını dile getirdi.
Sektör olarak ağırlıklı imalatçı, üreticilerle çalıştıklarını ifade eden Arslantaş, en çok kullandırılan desteklerinse TÜSİTAK, ar-ge, kalkınma ajansları, yatırım ve Başbakanlık Tanıtım Fonu gibi destekler olduğunu anlattı.
Antalya, Isparta ve Burdur üçgeninde ise desteklerden en iyi yararlanan bölgenin Burdur'un Bucak İlçesi olduğunu belirten Arslantaş, “Türkiye'de ise Güneydoğu ve Marmara illeri en çok yararlanan bölgeler. Teşvik verme oranı Güneydoğu ve Doğu illerinde daha yoğun. Turizm, maden gibi alanlarda ise Türkiye'nin bütün bölgelerinde aynı" dedi.
FARKINDALIK SIKINTISI
1 Kasım seçimlerinden 15 Temmuz'a kadarki süreçte hükümetin vaat ettiği teşviklerin tamamını hayata geçirdiğine işaret eden Arslantaş, bunların dışında da destek ve teşviklerin oluşturulduğunu söyledi. 15 Temmuz sonrası ise yatırımcının önünü açmak için yeni teşvikler açıklandığını belirten Arslantaş, “Bir de her alanda teşvik veriliyor olması Türkiye'nin hem uluslararası gücünü hem hazinesinin gücünü de gösteriyor. Türkiye AB'den daha önce hiç görmediği kadar ciddi düzeyde teşviklerden yararlanıyor. Ancak bu desteklerin kullanımıyla ilgili insanlarda farkındalık sıkıntısı var" dedi.
ÇİFTÇİNİN EĞİTİMİ GEREKİYOR
Devlet teşvik ve desteklerinin sanayide çok iyi kullanıldığını da vurgulayan Arslantaş, “Ama çiftçimiz destekler konusunda çok cahil ve eğitimi gerekiyor. Bu yüzden de devletimiz tarafından genç çiftçi paketi açıklandı ve bu yönde destekler var. Çünkü çiftçinin eğitim düzeyinin yükseltilmesi için ve bu kaynaklardan daha çok yararlanabilmesi için bu şart. AB'den gelen paraların belirli kullanım süresi var ve bu süre dolduğunda kaynaklar geri gidiyor. Ayrıca bu desteklerden faydalanması için çiftçimizin danışmanlarla çalışması lazım fakat bu konuda ciddi sıkıntı var. Sanayicinin danışman konusundaki yaklaşımı değişti fakat çiftçinin tarımsal desteklerden yararlanma potansiyeli neredeyse sıfır" diye konuştu.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)