Turgut Güngör
Türkiye, tüm unsurları ile terörle mücadele ederken, güney sınırındaki Kürt grupların devlet kurma hayallerine de önlem alıyor. PKK'nın Türkiye topraklarında bitirilmesi, güvenlik güçlerinin fedakar çabasıyla sağlanıyor. Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı birlikler, yıllardır Suriye'de 30 kilometrelik savunma/güvenlik hattında görev yapıyor.
Terörle mücadeleye 40 yılda iki trilyon dolar kaynak aktaran Türkiye, Cumhur ortağının son hamlesi ile Apo'nun "silahları bıraktık" mesajına odaklandı. Terör örgütü liderine TBMM'de konuşma önerisi, Dem Parti yöneticileri ile görüşme, "Umut Hakkı" gibi olanakların sunulması, büyük tepkilere neden oldu. Devlet Bahçeli'nin çağrılarına karşı Tayyip Erdoğan'ın umutsuz olduğunu söylemesi, topluma derin bir nefes aldırdı.
SURİYE BÖLÜNÜYOR
Irak'ta Barzani himayesinde Kürt devleti oluşumu, Suriye'de ABD himayesinde Kürdistan projesine dönüşürken, Halep olayı patladı.
Bir yıl önce Ukrayna-Rusya Savaşı başladığında endişe duyduk. Bu yıl İsrail'in Filistin'e saldırısı ve 50 bin insanın öldürülmesine isyan ettik, tepki gösterdik. Savaş dalgası geçen hafta Güney sınırımıza geldi dayandı. Suriye'nin 10 yıl önce başlayan dağıtılma/ bölünme projesi adım adım uygulanıyor. Rusya himayesindeki Suriye'nin bölgedeki en büyük destekçisi Şii İran yönetimi. ABD yıllardır YPG gibi gruplara bir Kürdistan kurdurmak için lojistik, eğitim, silah ve para yardımı yapıyor.
Savaşın 3 ayağı ile 3. Dünya Savaşı üçgeni oluştu. Rusya ve ABD'nin güç savaşları farklı topraklarda yıllardır sürüyordu Bu kez savaş tam burnumuzun dibine geldi dayandı.
TEHLİKELİ GELİŞMELER
Türkiye'den 45 dakika uzaktaki Suriye kentleri Halep ve Lazkiye'de şimdilik şimdi terör örgütleriyle dünyanın iki dev ülkesi vekalet savaşları yapıyor.
Beşar Esad'a darbe yapıldığı ülkeyi terk ederek Rusya'ya kaçtığı haberleri servis ediliyor. Çok stratejik iki kent ABD destekli grupların eline geçerse, Kürdistan Akdeniz'e çıkar ve dengeler çok olumsuz etkilenir.
Türkiye'nin bir dönem, Halep'te Emevi Camii'nde namaz kılma düşüncesiyle çıktığı yol, artık iyice dikenli ve taşlı. ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi ile Suriye'nin 3 parçaya bölünmesi amaçlanıyor. Yeni dönemin Suriye'si Esadlı Nusayri yönetimi, Kürdistan ve Sünniler olarak şekilleniyor.
Kolay olmayacak, uzun bir zamana yayılacak bir savaş dönemindeyiz. Bölge ülkeleri tedirgin.
SİYASETÇİLERE GÖREV
Türkiye için çok ciddi ve büyük bir tehlike kapıda, tam sınırımızda. Suriye'deki çatışmalar ve savaşın boyutu yeni bir göç dalgası başlatacak.
Türkiye yıllardır Suriye'den gelen sığınmacıları besliyor. İkinci bir göçmen/ sığınmacı dalgası, Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyecektir. Avrupa'ya gitmek isteyen savaş kaçkını kitlelerin durağı, barınma yeri ve sığınağı bu kez Türkiye olamaz.
Türk siyasetçiler herhangi bir çıkar ve oy hesabı yapmadan, Suriye konusunda ortak bir masada buluşarak, gelişmelere göre çözüm üretmelidir. Türkiye, herşeye karşın sınırındaki savaştan uzak kalmalı, yeni bir göç dalgasına karşı önlem almalı ve bu süreci kayıpsız atlatmalıdır.
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |