Günlük hayatımızda yemediğimiz kadar yüksek enerjili yiyecekleri ve içecekleri birden yemeye ve içmeye başlıyoruz. Durum böyle olunca çeşitli mide-bağırsak sistemi rahatsızlıkları, başağrısı, başdönmesi, bulantı- kusma şikayetlerini de ertesi gün problemleri olarak yaşayabiliyoruz. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya hem keyfli bir yılbaşı gecesi geçirmek, hem de bu tür rahatsızlıkları yaşamamak için yapılacakları anlatıyor...
Gün içinde yapılacaklar:
Yılbaşı günü yiyeceklerinizi planlayın Gün içerisinde yediklerinizi dengelerseniz, akşam daha zengin bir yılbaşı menüsü seçebilirsiniz.
Güne 1 su bardağı az yağlı süt, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 3 kuru kayısıdan oluşan kahvaltı ile başlayın.
Öğlen 1 kase çorba ile beraber salata yiyin.
İkindi vaktinde 1 kase yoğurt, 2 mandalina, 10 tane badem tüketin. Ve Yılbaşı gecesine hazırlanın.
Bol bol su için.
Yılbaşı Menüsünü Seçerken Dikkat Edilecekler:
Geleneksel olarak pişirilen hindi ve pilav ikilisi oldukça masum yiyeceklerdir. Fırında pişirilmiş hindinin derisiz kısmından el büyüklüğünde bir porsiyon ve 4-5 yemek kaşığı pilav eşliğinde salata ile birlikte ana yemek olarak tüketebilirsiniz.
Yılbaşı gecesi problemler genelde mezelerden, tatlılardan, içkilerden ve kuruyemişlerden kaynaklanır. Meze olarak sebze ve yoğurt ağırlıklı kereviz, patlıcan, acılı ezme, haydari gibi salataları seçin.
İçecek olarak taze sıkılımış meyva suları, ayran, maden suları, şekersiz bitki çayları tercih etmek yemek sindirimini kolaylaştırır. Alkollü içki içmek isterseniz, alkol oranı daha düşük olan bira veya şarap tercih etmek, 2 kadehi geçmemek, hem daha az kalori almanıza neden olur hem de ertesi gün semptomlarını daha az yaşarsınız.
Kilo Aldırmayan Örnek Yılbaşı Menüsü:
1 El büyüklüğünde tavuk, balık veya köfte 4 yemek kaşığı pilav 1 yemek kaşığı haydari 1 yemek kaşığı patlıcan ezme 1 yemek kaşığı acılı ezme 1 yemek kaşığı yoğurtlu havuç salatası Bol mevsim salatası 1 Avuç çerez, 1 dilim sütlü tatlı.
İÇECEK TERCİHLERİ:
Maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu, ayran, light içecekler, alkol alınırsa kırmızı şarap tercih edilmeli, 2 kadehi geçmemeye çalışın.
Yılbaşı gecesi yemeği, alkolü çok kaçırdıysanız:
Peynir, ekmek, yumurta gibi klasik bir kahvaltıyı pas geçin,hafif bir kahvaltı menüsü tercih edin. 1 bardak süt ve küçük bir muz idealdir. Bu şekildeki bir kahvaltı mide ile ilgili semptomları azaltır.
Kahvaltıdan sonra açık havada 45 dakika yürüyün. Bu yürüyüş metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacaktır.
Öğlen yemeğinizi acıktığınızda yiyin. Etsiz bir sebze yemeği ile birlikte bir kase cacık tercih edin.
Gün içinde bol bol su, sade maden suyu ve şekersiz bitki çayları içilebilir.
Akşam yemeğinde çorba, salata ve meyva yemek yılbaşı sonrasını daha rahat geçirmenizi sağlar.
YILBAŞININ ERTESİ GÜNÜ ÖRNEK GÜNLÜK YEME PLANI
SABAH: 2 dilim ananas, 2 dilim portakal, 1 kivi, yarım elmadan oluşan meyve salatası ile birlikte 5 tane badem
ARA 1 fincan bitki çayı
ÖĞLEN: 1 kase ertesi günü çorbası, salata ve yoğurt
ARA: 1 Bardak arındırıcı limonata içilir, 2 grisini yenir.
AKŞAM: 1 kase ertesi günü çorbası, bol limonlu salata ve 1 kase yoğurt yenir.
ARA: 1 fincan bitki çayı
ERTESİ GÜNÜ ÇORBASI TARİFİ
MALZEMELER: 50 gram kıyma, 2 domates, 1 patates, 1 havuç, 1 kabak, bir tutam ıspanak, bir tutam kereviz yaprağı, bir tutam maydonoz
TARİF: kıyma yağsız kavrulur, kıyma suyunu çekince üzerine domatesler rendelenir. Domatesler pişince üzerine su eklenir. Su kaynayınca içine küçük doğranmış sebzeler konur ve yarım saat pişirilir.
ARINDIRICI LİMONATA TARİFİ
MALZEMELER: 1 şişe maden suyu, yarım limon, 1 havuç, 1 yeşil elma, 1 kivi
YAPILIŞI: havuç, elma ve kivi katı meyve sıkacağı ile sıkılır. 1 şişe maden suyu ile karıştırılır, yarım limon suyu ilave edilir. İstenirse üzerine taze nane eklenir.
hurriyet.com.tr / Sağlık