Antalya Teknokenti'nde domatesin ardından yerli biber tohumu üretimine başlayan Akça Tohumculuk, bu tohumları 16 dekar kapalı serada ekti. Yunanistan'da içine zeytinyağı ile lor ve beyaz peynir konularak meze olarak kullanılan Yunan biberinden renkli kaliforniya ve acı Meksika biberine kadar 13 çeşit biberin hasadını yapan firma, elde ettiği bu ürünleri pazarın talebine göre en iyisini elde etmek için Ar-Ge çalışmalarında kullanıyor.
Akça Tohumculuk Yönetim Kurulu üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Samancı, Yunan biberinin Türkiye'de sadece Manisa civarında bir Yunan üretici tarafından Yunanistan'dan getirilen tohumlarla üretildiğini söyledi. Prof. Dr. Samancı, Türkiye'de patates tohumunun yüzde 99'unun, sebzenin yüzde 90'ının, mısır ve ayçiçeğinin yüzde 80'inin yurtdışından ithal edildiğini hatırlattı. Nüfusu 73 milyon olan bir ülkenin kendi yerli tohumunu üretmesi gerektiğini dile getiren Prof.Dr. Samancı, İsrail'in bu sektördeki hakimiyetine dikkati çekti. Türkiye'nin kendi tohumunu üretebilecek kapasitede olduğunu belirten Prof. Dr. Samancı, "Bir ülke kendi tohumunu üretemiyorsa o ülkenin insanları, 'Kendi tohumumuzu bile üretemiyoruz' diyerek kendilerini zayıf hissedebilir. 73 milyon insan tohumda dışarı bağımlıysa bu o ülke için zaaftır" dedi.
Tohumculuğun rantının çok yüksek olduğunu, bu nedenle global firmaların pazara tamamen hakim olduğunu ve sürekli kanun değişiklikleriyle yerli firmaların pazara girmesini engellediklerini kaydeden Prof. Dr. Samancı, bir tohumculuk firmasının yıllık cirosunun Türkiye'nin milli gelirinden daha fazla olabileceğini aktardı.
Pazarın isteklerine göre en iyisini bulmaya çalıştıklarını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Samancı, "13 çeşit biber elde ettik. En iyi melezleme yöntemleriyle üretim yapıyoruz. Sebzenin tüm türlerinde çalışıyoruz. Tarla bitkilerine de gireceğiz" dedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)