Türk-İş’in araştırmasına göre Ağustos ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 882 TL, yoksulluk sınırı 2 bin 872 TL oldu. Ağustos ayında mutfak enflasyonu bir önceki aya göre yüzde 1 oranında, oniki aylık dönemde yüzde 8.06 artış gösterdi.
Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak için 24 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının Ağustos 2011 sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin yapması gereken toplam harcama tutarı bir önceki aya göre 8,71 TL yükseldi. mutfak enflasyonundaki bir aylık artış yüzde 1 olarak hesaplandı. Araştırmada Ramazan’da tutulan bir aylık orucun, açlık ve yoksulluk içindeki milyonlarca kişinin yıl boyunca karşı karşıya olduğu yaşam koşullarının olumsuzluğunu bir kez daha görme ve hissetme imkanı sağladığına vurgu yapıldı. Türk-İş’in yaptığı hesaplamada, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 881,79 TL düzeyinde belirlendi. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 2 bin 872,29 TL oldu.
-MUTFAK HARCAMASI 1 YILDA 65,80 TL ARTTI-
Geçen yılın aynı döneminde açlık sınırı 815,99 TL ve yoksulluk sınırı 2 bin 657,95 TL olarak hesaplanmıştı. Bu tutar dikkate alındığında fiyat artışlarının mutfak harcamasına 65,80 TL ve toplam aile bütçesine 214,34 TL ek yük getirdiği görüldü. Ücret ve maaş artışlarıyla bu ek yük kısmen karşılandı. Ancak milyonlarca çalışanın elde ettiği gelir düzeyi dikkate alındığında, ailesiyle birlikte temel ihtiyaçlarının karşılanmasında “yoksunluk” içinde bulunduğu görüldü.
-MUTFAK ENFLASYONU YILLIK BAZDA YÜZDE 7.6 ARTTI-
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında Ağustos 2011 ayı itibariyle “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyle oldu: Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1 arttı. Yılın ilk sekiz aylık döneminde artış oranı yüzde 1.61 oldu. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 8.06 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 7.6 olarak hesaplandı.(ANKA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |