Vali Ahmet Altıparmak başkanlığında toplanan II idare Kurulu'nun 17 Temmuz 2012'de aldığı kararla, dönemin Kültür ve Sosyal işler Daire Başkan Vekili Vecihi Öz, Personel Şube Müdürü Bayram Kocabıyık, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı İlyas Çopur, İnsan Kaynakları Dairesi Başkan Vekili Şendur Albayrak, Satınalma Şube Müdür Vekili Nevzat Gökkurt, Satınalma Görevlisi Ali Serkan Tuzcu, Satınalma Görevlisi Nihat Türken, memur Halil Doğdu ve Destek Hizmetleri Daire Başkanı Süleyman Çetin hakkında soruşturma izni verildi.
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ın imzasını taşıyan kararın bir örneği de Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.
156 ALIMDA USULSÜZLÜK
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce 2008 yılı içerisinde doğrudan temin usulü ile gerçekleştirilen 156 adet alım işleminde Kamu İhale Mevzuatı'na aykırı davranılmak suretiyle belediyenin zarara uğratıldığı iddiasıyla yapılan inceleme sonucunda, 8 bürokrat ve memur hakkında soruşturma kararı alan II idare Kurulu'nun karar metninde olayın öğrenilme tarihi 2 Mayıs 2012 olarak belirtildi.
4 Temmuz 2012 tarihli ön inceleme raporu ve eklerini değerlendiren II idare Kurulu, 156 adet mal ve hizmet alımının usulsüz olarak gerçekleştirildiğini tespit etti. Kurul kararında şu gerekçelere yer verildi:
SADECE 4 FİRMADAN ALINDI
"Büyük çoğunluğunun aynı nitelikte, özellikle billboard, koruma panosu ve megalight afişi ve benzeri malzemeler olmasına rağmen, 4734 sayılı Kamu ihale Kanunu'nun 5. maddesinin 'eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünemez' hükmüne aykırı olarak kısımlara ayrılarak, çoğunluğu aynı gün içinde olmak üzere, azami bir haftalık periyotlarda ikiden fazla alımların yapıldığı... İI genelinde aynı mal ve hizmeti sunan 350-500 adet firma olmasına rağmen bütün alımların 4 firmadan yapıldığı... Eşik değerlerin altında kalmak amacıyla kısımlara bölünen ve doğrudan temin yöntemi kapsamına alman mal ve hizmetler için hiçbir piyasa araştırması yapılmadığı, piyasa araştırması tutanağında alımın yapılacağı firmanın teklifi dışında hiçbir bilgiye yer verilmediği, ihtiyaçların sırasıyla söz konusu 4 firmadan alındığı"... Matbaadan sünnet elbisesi "Sünnet şenlikleri için alman sünnet elbisesi, spor ayakkabı, havai fişek, futbol topu, tişört ve oyuncak gibi malzemelerin dahi matbaa ve prodüksiyon işi ile iştigal eden 3 firmadan temin edildiği... Aynı malın aynı firma veya farklı firmadan alış fiyatları arasında yüzde 50'ye varan fiyat farklarının bulunduğu, bunun da herhangi bir piyasa araştırması yapılmadığının ve rastgele alım yapıldığının açık göstergesi olduğu... Alımların büyük çoğunluğunun bir gün içerisinde gerçekleştirildiği, mal alım istek fişi, doğrudan temin onay belgesi, piyasa fiyat araştırması tutanağı gibi işlemlerin müteakip firmanın, sayısı yüzü geçen billboard, megalight, koruma panosu afişi, vinil branda gibi malzemeleri imal edip belediyeye teslimi ve ayniyat işlemlerinin tümünün 1 günde gerçekleştirildiği, bunun da siparişin çok önceden verildiğine ve mal teslimi esnasında usulen mal alım belgelerinin düzenlendiğinin belirtisi olduğu"... Piyasa araştırmasına aykırı "Belirtilen mal ve hizmet alımlarının herhangi birinde veya herhangi bir aşamasında olabilecek bir eksiklik veya usulsüzlüğün tevili mümkün olmakla beraber, mal ve hizmet alımlarının büyük çoğunluğunun tüm aşamalarındaki usulsüzlüğün izahının mümkün olmadığı, dolayısıyla söz konusu mal ve hizmet alımlarının büyük çoğunluğunun 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 5. maddesinin 'rekabetin sağlanması ve eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal ve hizmet alımını kısımlara bölünemez' ilkesine ve 22/d maddesinin 'piyasa araştırması yapılması' hükmüne aykırı olarak gerçekleştirildiği. .. Bu suretle kamu zararına sebebiyet verilirken, bazı firmalara haksız kazanç sağlandığı, gerçekleştirme görevlisi, ambar ve ayniyat memuru gibi sair pozisyondaki personelin ise usulsüz işlemlere doğrudan ve bilinçli bir katkısının bulunmadığı, elektronik ortamda hazırlanan belgelere usulen imza attıkları tespit edildi".
‘Antalya Ekspres’