Yasak, koruma bölgesindeki bir işletmede enfeksiyonun tahmini başlangıç tarihinden en az 21 gün öncesinde üretilen süt ve süt ürünleri için, söz konusu süt ve süt ürünleri bu tarihten sonra üretilen ürünlerden ayrı bir şekilde depolanıp, nakledilmiş ise uygulanmayacak.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Şap Hastalığının Kontrolüne İlişkin Yönetmeliği Resmi gazetede yayınlandı. Şap hastalığına karşı hazırlıklı olmak, hastalıktan korunmak ve hastalıkla mücadele etmek için alınması gereken tedbirlerin belirlendiği Yönetmelik ile virüsün tipi ne olursa olsun şap hastalığı salgını durumunda uygulanacak asgari kontrol önlemleri ile şap hastalığı konusunda çiftçilerin bilinç düzeylerinin, yetkili birimlerin ve tarım sektörünün hazırlık durumunun artırılmasını amaçlayan belirli koruyucu önlemler belirlendi.
Şap hastalığının bildirimini zorunlu kılan Bakanlık hastalığın görüldüğü işletmeye giriş ve çıkışların kesinlikle yasak olacağını bildirdi. Yasak özellikle, duyarlı türlerden olan hayvanların et veya karkasları, et ürünleri, süt veya süt ürünleri, sperma, ova veya embriyoları veya hayvan yemi, kapları, nesneler veya yün, post ve deri, kıllar veya hayvan atıkları, sıvı ahır gübresi ve dışkı gibi diğer maddeler veya şap virüsünü bulaştırması muhtemel herhangi bir maddenin işletme dışına hareketi, ap hastalığına duyarlı olmayan türlerden olan hayvanların hareketi, kişilerin işletmeye giriş veya çıkışları ve araçların işletmeye giriş veya çıkışları noktasında uygulanacak.
-“HASTALIĞIN YAŞANDIĞI İŞLETMEDEKİ TÜM HAYVANLAR YERİNDE İTLAF EDİLECEK”-
Şap hastalığı salgınının doğrulandığı anda yetkili birim gecikmeksizin, olaya müdahale ederek duyarlı türden olan tüm hayvanları yerinde itlaf edecek. İstisnai durumlarda duyarlı türlerden olan hayvanlar, nakil ve itlaf etme esnasında şap virüsünün yayılması riskini önleyecek şekilde ve resmi gözetim altında, bu amaca uygun olan en yakın bir yerde öldürülecek. İşletmede ölen veya itlaf edilen duyarlı türden olan hayvanların karkasları, şap virüsünün yayılma riskinin olmayacağı bir şekilde, resmi gözetim altında, vakit kaybetmeden işleme tabi tutulacak. Özel durumlar, karkasların yerinde veya işletme dışında gömülmesini veya yakılmasını gerektiriyor ise, benzeri işlemler acil eylem planları çerçevesinde, önceden hazırlanmış olan talimatlara uygun olarak yürütülecek.
-SÜT HASTALIĞIN GÖRÜLMESİNDEN 21 GÜN ÖNCE DEPOLANMIŞSA İMHA EDİLMESİNE GEREK OLMAYACAK-
Yönetmelik ile menşei koruma bölgesi olan duyarlı türden olan hayvanlardan elde edilen sütün ve bu sütten üretilen ürünlerin pazara sürülmesi yasaklandı. Yine, koruma bölgesinde yerleşik olan tesislerde duyarlı türden olan hayvanlardan elde edilerek üretilen süt ve süt ürünlerinin pazara sürülmesi yasak olacak. Ancak, yasak, istisnai olarak koruma bölgesindeki bir işletmede enfeksiyonun tahmini başlangıç tarihinden en az 21 gün öncesinde üretilen süt ve süt ürünleri için, söz konusu süt ve süt ürünleri bu tarihten sonra üretilen süt ve süt ürünlerinden ayrı bir şekilde depolanıp, nakledilmiş ise uygulanmayacak.
Bakanlık, duyarlı türden olan hayvanların sütünün toplandığı işletmeden ayrılmadan önce vasıtanın bağlantı borularının, araba lastiklerinin, tekerlek muhafazalarının ve alt kısımları ile süt döküntülerinin temizlenmiş ve dezenfekte edilmiş olması gerektiğini belirterek, son dezenfeksiyondan sonra ve koruma bölgesini terk etmeden önce vasıtanın, duyarlı türden hayvan barındıran diğer işletmelerle temasta bulunmamış olması gerektiğini ifade etti.