YSK, seçim sonuçlarının izlenebilmesinin usul ve esaslarını belirleyen Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi’nin (SSPS) kullanımına ilişkin usul ve esasları belirleyen bir genelge hazırladı. Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeye göre, partilerin SSPS’den faydalanabilmeleri için seçime katılan partiler arasında yer alması gerekiyor. Sistemden yararlanacak siyasi partilerde YSK Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’nün (SKGM) yazılı isteminde bulunma şartı aranacak. Partiler, genel müdürlükten alacakları “SSPS Kullanım Talep Formu”nu dolduracak. Ayrıca partiler, bilişim altyapılarını hazır hale getirmek ve güvenlik tedbirlerini almakla yükümlü olacak.
5 KİŞİ SANDIK SONUÇLARINI ALACAK
Siyasi parti genel merkezleri, SSPS’yi kullanacak en çok 5 kullanıcı belirleyebilecek. Bu 5 kullanıcıya ilişkin bilgiler, SSPS Kullanım Talep Formu ile YSK-SKGM’ye bildirilecek. Siyasi partilerin SSPS kullanıcı bilgileri sisteme girilecek ve her bir isim için kullanıcı adı ile şifresi verilecek. Şifreler, seçim gününden önce, kapalı zarf içinde, YSK-SKGM tarafından, siyasi parti SSPS sorumlusuna imza karşılığında verilecek. Bu bilgiler sadece bir seçim dönemi için geçerli olacak. Bilgilerin güvenliğinden, YSK tarafından belirlenen kullanıcılar sorumlu olacak. YSK, sandık sonuçlarına kimin ulaştığını sistemden izleyebilecek.
İTİRAZDA TEK BAŞINA GEÇERLİ OLMAYACAK
Sistemin kullanılabilmesi için parti genel merkezlerinde, en az 1 Mbps hızında internet bağlantısı olacak. Güvenlik denetimi amacıyla, siyasi parti genel merkezinden YSK’ya bağlanacak uç bilgisayarların Static IP adresine sahip olması gerekecek. Bunun için, siyasi parti genel merkezi, eğer yoksa hizmet aldığı erişim sağlayıcıdan bu amaçla Static IP talep edilecek ve bu IP adresini YSK’ya “SSPS Kullanım Talep Formu” ile bildirecek. Seçim günü akşamı, ilçe seçim kurullarınca SEÇSİS kurum ağı üzerindeki veri tabanına çevrim içi girilen sandık sonuçları, her 3-4 dakikada bir, YSK sistemine aktarılacak ve siyasi partiler, SSPS ile bu verilere erişebilecek. Sandık sonuçları, sandık türü, seçim çevresi, ilçe seçim kurulu, mahalle, köy ve sandık aralığı kriterlerine göre görüntülenecek. Sandık sonuçlarının siyasi parti bilgisayar sistemine kaydedilmesinden sonra, sonuçlara ilişkin veriler üzerinde gizlilik ve güvenlik önlemlerinin alınmasına yönelik yasal sorumluluk siyasi partide olacak. Siyasi parti genel merkezleri YSK’dan alınan sandık sonuçlarını, seçim yasakları sonuçlanana kadar teşkilatlarına gönderemeyecek. Sonuçlar, geçici sandık sonuçları olacak ve itiraza tek başına kanıt oluşturmayacak.(ANKA)