Rahim filmindeki amaç; rahmin şekli, boşluğu ile ilgili kalıtsallıktan kaynaklı problemler veya polip-myom gibi sonradan gelişim gösteren ve kısırlığa yol açabilecek problemlerin tespiti, özellikle düşük- kürtajdan sonra çok sık görülen yapışıklıkların saptanmasıdır.
Görüntüleme yöntemi ayrıca tüp bebek ya da aşılama tedavisine başlanmadan önce de yapılmaktadır. Rahim içindeki tüplerin ve boşluğun kontrast madde verilip radyografik yöntemler ile incelenmesi sağlanır. Tıbbın geliştirdiği teknolojik cihazlarla bu rahim filmi acısız ve ağrısız bir şekilde çekilebilir.
Rahim Filmi Nasıl Yapılır?
İşlem esnasında görüntüleme cihazındaki ortaya çıkan sıvı, rahmin ağız kısmından içerisine verilerek; bu sıvının, rahmin içerisini ve tüpleri görünür duruma getirmesi sağlanmaktadır. Sıvı genel de içinde iyot tuzu bulunan bir sudur. İyot, X ışınlarını tutma konusunda sorumludur. Böylelikle rahmin içi ve tüplerden görüntü alınabilir. Kokusu bulunmaz ve rengi de olmayan bir sıvıdır. Yakıcı değildir.
Doku ve organlara karşı zararı olmaz.
İşlemdeki kontrast madde; rahmin ağız kısmından basınçla verildiğinden, bazı durumlarda tüplerdeki mukus vb. engelleyici yapıları temizleyip tedavi edici etkisi bulunmaktadır. Uygulama en çok 15 dakika da tamamlanmaktadır. Rahim filmi işleminden sonra hastalar, günlük yaşamlarına etki edecek herhangi bir hastalık hissetmezler. İşlemden sonra hafif seviyede görülen sızıntı şeklindeki kanama, normal olarak kabul edilir.
Rahim filmi Kimlere Uygulanır?
Rahim filmi özel bir uygulama ve özellikle gebe kalamayanlar da tercih edilmektedir. Bu yöntem ile kadınların neden gebe kalamadığı ve rahmin içerisi net olarak görülebilir. Tüplerin geçirgenliğini iyi bir şekilde gösteren uygulama olduğundan böyle bir problem yaşayan kadınlarda adet kanamasının yani regl sürecinin sona ermesinden 3-4 gün sonra gerçekleştirilen bir uygulamadır. Uygulamanın yarım saat öncesinde ortaya çıkabilecek ağrı da özel bir şekilde ağrı kesici verilir. Uygulama ortalama 5-10 dakika kadar sürmektedir.
HSG Filmi Avantajları Nelerdir?
HSG filmi, tıbbi anlamda oldukça faydalı bir görüntüleme yöntemidir. En önemli avantajı da hsg filmi kadınların üreme sistemlerinin sağlık durumunu açık bir şekilde anlamaya yardımcı olmasıdır. Rahmin iç duvarının görüntüsü alınıp, kadın üreme sisteminde oluşan rahatsızlıkların tespiti mümkün duruma gelmektedir. Aynı zamanda, HSG filmi, düşük riskli ve etkili görüntüleme yöntemidir.
HSG Filmi Neden İstenir?
Rahim filmi bulunan HSG tetkiki genel de kısıklık durumunun değerlendirilmesinde başvurulan yöntemdir. Aynı amanda ağır kanamada, yoğun ve uzun süreli olarak gerçekleşen adet kanamalarıyla beraber adet düzensizliğinde hsg filmi tetkiki istenmektedir. Rahim ağzındaki tıkanıklıklar, içerisinde olan yapışıklık ve tüp tıkanıklığı ile ilgili olası şüphelerde HSG tetkiki uygulanır. Kısırlık, düşük ve rahim ağzına veya rahme uygulanan müdahale neticesinde kanamaların durmadığı ve tekrar eden düşüklerde tanının ve bu şikayetlere sebep hastalığın değerlendirilmesinden tercih edilir.
Ultrason Nedir ve Neden Çekilir?
Gebe kadınlarda fetüs gelişiminin izlenmesi, ultrasonun kullanıldığı en çok kullanılan yöntemlerdendir. Radyasyon içermediğinden bu uygulama bebeklere zarar verecek öğede değildir.
Ayrıca ultrason diğer iç organların görüntülenmesinde çok sık kullanılmakta olan yöntemdir. Yumuşak doku ile ilgili rahatsızlıkların teşhisinde ultrasondan faydalanılmaktadır.
İç organlarda oluşan ağrı, silme ya da enfeksiyonun sebepleri ultrason ile teşhis edilebilmektedir. Doğru tedavinin izlenmesinde ultrason çok önemli tıbbi uygulamalar arasında bulunur. Kadın rahatsızlıklarının tespiti ve takibinde genellikle yaygın bir şekilde kullanılır.
Hastalar ultrason çekimi esnasında ne ile karşılaşacaklarını bildiklerinde, çekim aşaması onlar için çok kolay geçecektir. Detaylı ultrason fiyatları ve çekimi hastanelerde, özel poliklinikler ve özel görüntüleme noktalarında yapılabilir.
Ultrason Kullanım Alanları Nelerdir?
Ultrason birçok hastalığın tanısında kullanılabildiği gibi iğne biyopsisi gibi işlemlerde rehber şeklinde de kullanılabilir. Ultrasonun gebelerde kullanımı güvenli olduğu için hamilelik takibi de bu yöntem ile yapılabilmektedir. Tanısal amaçla gerçekleştirilen ultrasonla şu hastalıkların tespiti yapılabilir:
-Testislerin yapısal problemleri,
-Memedeki iyi veya kötü huydaki kitleler,
-Bebeklerde kalça, beyin ve omurilik değerlendirilmesi,
-Karaciğer yağlanması,
-Rahim duvarında ve yumurtalıkta kalınlaşma, kitledeki düzensizlik,
-Tiroidin iyi ya da kötü huylu tümörleri,
-Safra kesesinde tıkanıklık,
-Kalp ve aort gibi ana damarlarda yapı bozukluğu,
Ultrason Fiyatları
Ultrason fiyatları gerçekleşecek işlemlere göre değişiklik göstermektedir. Renkli detaylı ultrason fiyatları için görüntüleme gerçekleştirilecek alan ve uygulanacak işlemler belirleyici olmaktadır. Yine ayrıca detaylı ultrason fiyatları görüntüleme gerçekleştirilecek bölge özelinde değişiklik göstermektedir. Bu sebeple işlemden önce detaylı olarak bilgi alınması gerekir.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |