İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı'nın Proje Destek Sistemi (PRODES) kapsamında yürüttüğü 'Talasemi Yerel Yöneticilerle El Ele' projesi kapsamında, Gazipaşa'da talasemi hastalığı konusunda farkındalık yaratmak, hastalığı önlemek amacıyla eğitim semineri düzenlendi. Belediye Kültür Merkezi'ndeki eğitimde Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Canatan, hastalıkla ilgili bilgi verdi. Hastalığın irsi olarak geçen, tedavisi zor ve pahalı olmasına karşın önlenmesinin kolay ve ucuz olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canatan, talasemi taşıyıcısı anne ve babaların evliliğinden hasta çocukların dünyaya geldiğini belirtti.
'20 PROJE İÇİNDEN SEÇİLDİ'
Talasemi Yerel Yöneticilerle El Ele Projesi'nin 20 proje içinden seçildiğine değinen Prof. Dr. Canatan, amaçlarının hastalığı azaltmak olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Canatan, "Burada amacımız 5 yılda bir yerel yönetimlerde yöneticiler değiştiği için, başta muhtarlarımız, nikah memurlarımız, imamlar, müftüler ve yerel yöneticileri talasemi konusunda bilinçlendirmek ve talasemi testlerinin programlı bir biçimde yapılmasını sürdürmek. Bunun sonucunda da hasta çocuk doğumlarını önlemek. Asıl amacımız bu" diye konuştu.
'EKONOMİDE 15 MİLYONLUK TASARRUF SAĞLANDI'
Çalışmaların 20 yıldan bu yana Antalya'da devam etiğini vurgulayan Prof. Dr. Canatan, şöyle dedi:
"Antalya'ya ilk geldiğimizde senede 40- 50 çocuk hasta doğarken, 20 yılda aldığımız sonuçta hasta çocuk doğumu neredeyse sıfırlandı. Bu proje ile hasta doğum oranını yüzde 95'e kadar azaltmış olduk. Bu da çalışmanın çok verimli olduğunu göstermekte. Bu hem aileler için önemli hem de toplum için önemli. Gerçekleştirilen proje sağlıklı yaşamın yanında ekonomik olarak da devlete katkı sağlıyor. Projenin devam etmesi gerekiyor. Proje 20 yıllık süreçte Antalya ekonomisine yılda 15 milyon TL'lik tasarruf sağladı. Buradaki proje durduğu an tekrar hastalık orta çıkacağı için bunun sürdürülebilir olması çok önemli. Onun için de bu mücadele 20 yıl önce başlattığımız gibi devam etmesi gerekiyor."
Nurşen SINAV/GAZİPAŞA, (DHA) -