Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) bir dershane veya iş merkezi yerine kültür ve sanat merkezi olarak inşa ettiği AKS'de açılan Picasso'nun orjinal eserleri ve Ara Güler'in Antalya fotoğraflarından oluşan sergileri, 3 ayda 8 bin 300 kişi ziyaret etti. Sign of the City Awards 2015'te 'En İyi Sosyo-Kültürel Yapı' kategorisinde birinci olan AKS, gökkuşağı renklerinden oluşan dış cephesi ve sergi ve eğitim salonlarından oluşan iç mekanıyla Antalya kent merkezinde büyük farklılık yarattı.
PİCASSO VE ARA GÜLER
Suna-İnan Kıraç Vakfı ve Pera Müzesi işbirliğiyle inşa edilen ve projesi mimar Sinan Gedim tarafından çizilen AKS'de sergilenen Picasso'nun 'Kadın ve Boğa' adlı İspanya'nın Malaga kentindeki evinden getirilen orjinal eserleriyle, dünyaca ünlü fotoğrafçı Ara Güler'in Antalya fotoğraflarından oluşan iki sergi, 28 Şubat 2016'ya kadar açık olacak. Picasso ve Ara Güler'in sergilerinin ardından 23 Nisan 2016'da başlayacak Expo 2016 Antalya ile eşzamanlı Andy Warhol'un sergisi sanatseverle buluşacak.
DERSHANE YERİNE KÜLTÜR VE SANAT
ATSO'nun eski hizmet binasıyken 2008'de yeni hizmet binasına taşınılması sonrası bu binada 'ne yapılsın' diye çok tartışıldığını belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, dershane, iş merkezi gibi öneriler de olduğunu, ancak 2011 yılında meclis kararıyla kültür ve sanat merkezi yapımına karar verildiğini söyledi. 2013 yılı sonunda da binanın yıkılarak, 2014 Haziran sonuna doğru kültür ve sanat merkezi olarak tamamlandığını belirten Davut Çetin, 16 Eylül'de Picasso ve Ara Güler'e ait eserlerden oluşan iki sergiyle resmi açılışın yapıldığını kaydetti.
ÜÇ AYDA 8 BİN 300 ZİYARET
Bu iki sergiyi yaklaşık üç ayda 8 bin 300 kişinin gezdiğini söyleyen Davut Çetin, ziyaretçilerin yüzde 10'unun yabancı, yüzde 10'unun ATSO üyeleri, diğerlerinin de Antalya'dan olduğunu dile getirdi. Çetin, bu rakam içersinde 2 bin 400 ilk, orta ve lise öğrencisi bulunduğunu da açıkladı. 14 yaş altına ücretsiz, ATSO üyelerine yüzde 50 indirim uygulanan AKS'de bilet fiyatlarının 15 TL olduğunu belirten Çetin, “Burada amacımız büyük gelir elde etmek değil. Buranın yapılış amacı hem Antalya'nın kültür, sanat ve eğitiminin desteklemesi, aynı zamanda kent merkezindeki ticareti geliştirmek" dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜME ÖRNEK
Antalya'da en çok şikayet edilen konulardan birinin 'şehir merkezine turist gelmiyor, şehir merkezinde turist sayısı çok az' şeklinde olduğunu dile getiren ATSO Başkanı, kültür ve sanat etkinlikleri ve mimari yapısıyla AKS'nin şehir merkezine daha yoğun turistin girmesini sağlayacağını söyledi. Çetin, 2016 yılında tur operatörlerinin kataloglarında da AKS'nin yer aldığını kaydetti. ATSO Başkanı Çetin, kent merkezindeki çarpık yapılaşmanın, kentsel dönüşüm modelleri kullanılarak düzenlenmesi amacıyla da örnek teşkil eden AKS'nin etrafındaki yapılara ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Çetin, şöyle konuştu:
“Fakat bazıları giydirme, bir kısmı cam, bir kısmı tek, bir kısmı üç katlı, yani tek bir mimari, estetik hale dönüştüremedik. Binaların renklerinin bizim binaya uydurulmasını istemiştik, hiç olmazsa cepheleri düzeltin diye ama yapılan çalışmalarda çok uygun olmadığı görüldü. Belediyelerle tekrar görüşüp kaldırım ve yoldaki çalışmalarla hiç olmazsa bu alanın Antalya için özel bir yol olmasına yönelik çalışma yürüteceğiz. Kentsel dönüşüm var ve bu anlamda ilk girilmesi gereken alan Kalekapısı. Tarihi taraflar hariç bu binalar adına umarım 8-10 senede bu dönüşüm sağlanabilir."
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -