CHP yönetimine sunulan çalışmaya göre öğretmenlerin yüzde 41’i esnafa borçlu. Öğretmenlerin yüzde 51’i, borcunun 5 bin liraya kadar çeşitli miktarlarda olduğunu ifade ederken, yüzde 21’i 5 bin-10 bin lira arasında borçlu olduğunu dile getirdi.
Öğretmenlerin yüzde 39’u şahıslara nakit borcu olduğunu söylerken, yüzde 50’si borcunun 5 bin liraya kadar çeşitli miktarlarda olduğunu yüzde 26’sı ise 5 bin-10 bin lira arası borcu olduğunu ifade etti.
20 BİN LİRA BANKA BORCU
Rakamlar, öğretmenlerin yüzde 79’unun herhangi bir bankaya borçlu olduğunu da ortaya koydu. Borcu olanların yüzde 48’inin
borcunun 20 bin lira ve üzeri olması dikkat çekti.
Öğretmenlerin yüzde 81’inin kredi kartı borcu olması dikkat çekti. Borcu olanların yüzde 64’ü, 5 bin liraya kadar çeşitli miktarlarda kredi kartı borcu olduğunu ifade ederken, yüzde 21’i ise, 5 bin -10 bin lira arası kredi borcu olduğunu belirtti.
EĞİTİM İŞ: TAMAMI KART BORÇLUSU
Araştırmayı yapan Eğitim İş Sendikası’nın Genel Başkanı Veli Demir, BUGÜN’e yaptığı açıklamada, "AKP iktidarı döneminde tüm çalışanlar sefalete mahkum oldu. Ama en fazla ezilen, ekonomik anlamda sıkıntıya sokulan kesim öğretmenler oldu. Öğ-retmenler yoksulluk içinde yaşıyor. Bakan diyor ki ‘öğretmen ev araba aldı.’ Alan aldı da çok yüksek banka kredisi ile aldı. Öğretmenlerin neredeyse tamamının kredi kartı borcu var.
MUHALİF SENDİKALARA BASKI
Köylerden anne babadan yardım gelmese geçinemeyecek. Anne babadan destek alıyor. Öğretmen üzerine kıyafet alamıyor borç ödemekten. Aynı kıyafeti giyiyor, aynı kravatı aylarca takıyor” diye konuştu.
Demir MEB politikalarını da şöyle eleştirdi: “Bakanlığın kamuoyuna açıkladığı eğitimle ilgili tüm rakamlar, veriler sanal. Muhalif sendikalar üzerinde öyle baskı var ki, okul müdürleri hükümet yanlısı olmayan sendikaları okullara almıyor. Milli Eğitim şube müdürleri hükümete yakın sendikaya üye topluyor.”