Türk toplumunda kemik erimesinin fazla olmadığını kaydeden Prof.Dr. Şirzat Çoğalgil, "Kemik erimesinin bir çok faktörü var. Genetik faktörler önemli. Bizim toplumumuzda kemik erimesi fazla görülmüyor. Minyon, sarışın ve renkli gözlü insanlarda kemik erimesi daha fazla görülüyor. En önemli faktörlerden birisi de beslenme faktörü. Uzun süre hareketsiz kalanlarda sıklıkla görülüyor. Bu kişilerin kemikleri zayıf oluyor. Sporcuların kemikleri daha sağlamdır. Köyde yaşayan insanlar doğal beslendikleri için onların da kemikleri sağlam oluyor" diye konuştu.
Kemik erimesindeki en tehlikeli faktörün kortizon kullanımı olduğunu belirten Prof.Dr. Çoğalgil, şunları söyledi:
"Kortizon kullanan insanların kemikleri mutlaka zayıflıyor, zamanla kırılmalar dahi başlıyor. Tiroid ve hormon ilaçları da kemik erimesini hızlandıran ilaçlar. Gelişme çağındaki kişiler mutlaka süt ürünleri tüketmeli. Kemiklerin gelişmesinde süt ve süt ürünlerinin çok büyük katkısı var. 20-25'li yaşlarda kemik yapısı en üst seviyeye çıkıyor. Fizyolojik olarak bu yaştan sonra da düşmeye başlıyor. Gelişme çağına kadar ne kadar süt ürünü alırsanız kemikleriniz o kadar güçlü olur."
Prof.Dr. Şirzat Çoğalgil, yakında Batı Karadeniz Bölgesi'nde yapacakları tarama ile bölge insanının kemik yapısını inceleyeceklerini söyledi. Prof.Dr. Çoğalgil, "Bölgemizdeki sorun neyse ortaya çıkacak. Karadeniz Bölgesi'nde nemli hava nedeniyle romatizmal hastalıklar daha sık görülüyor. Bu nedenle insanlara kemik erimesinin nedenlerini anlatacağız" dedi.