Dişim ağrıyor. Uykum var. Anneme telefon et. Hastayım' gibi şikayet ve istekte bulunduğunu söyledi.
Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Sönmez, sendika olarak Türkiye genelindeki şubelerinde, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran ve '4+4+4' olarak adlandırılan kademeli eğitim sisteminin olumsuz yönlerini aktarmak amacıyla hazırlanan değerlendirme raporunu açıkladı. Sönmez, 'Eğitimde 4+4+4 Dayatması 1. Yarıyıl Değerlendirme Raporu' adı verilen 5 sayfalık raporda, bu yıl ilk defa uygulanan eğitim sistemine yönelik eleştiri ve geleceğe dönük kaygıları anlattı.
İLK DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ
Antalya'da 2012-2013 eğitim öğretim yılında 1392 okulda 21 bin 573 öğretmen ve 417 bin 164 öğrencinin yarıyıl tatiline girdiğini hatırlatan Sönmez, "Birinci yarıyıldaki uygulamalar öğrenciler, öğretmenler ve veliler açısından geçmişten gelen sorunların derinleşerek arttığı, bilimsel gerçeklere gözlerin kapatılarak ideolojik kaygılarla bütün bir eğitim sisteminin dönüştürüldüğü bir dönem olmuştur" dedi. Sönmez, eğitim döneminin başında sistem değişikliğine yönelik yaptıkları eleştiri ve kaygıların raporda ortaya çıkan sonuçlarla kendilerini haklı gösterdiğini ifade etti.
40 DAKİKA DERS FAZLA
Değerlendirme raporunda okula başlama yaşının geriye çekilmesinin ciddi sorunlar yaşattığına dikkati çeken Sönmez, eğitim dönemi başında yeni sisteme göre okula kayıt yaptırılması gereken 4 öğrenciden birinin okula gönderilmediğini söyledi. Sönmez, Türkiye genelinde 72 aydan küçük çocuklardan binlercesinin de okula başlamış olmasına rağmen yaşanan sorunlar nedeniyle devam etmediğini dile getirdi. Çocukların küçük yaşta eğitime başlaması nedeniyle okullarda yaşanan sorunları anlatan Sönmez, erken saatlerde okula gelen çocuklara 40 dakikalık ders süresinin fazla geldiğini söyledi.
AĞLAYAN ÇOCUKLARIN İSTEĞİ
Sönmez, 72 ay öncesi çocukların okula alışamadıkları için algılama güçlüğü çektiğini, kurallara uymadıklarını ve sorumluluk taşıyamadıklarını belirterek, ağlayan çocukların da öğretmenlerine 'Anneme telefon et. Ben eve gitmek istiyorum. Dişim ağrıyor. Uykum var. Hastayım' gibi şikayet ve istekte bulunduklarını kaydetti. Saat 06.45'de ders başı yapmak için küçük yaşta öğrencilerin erken saatte kalktığını ve öğlen okula gelen öğrencilerin de geç saatte eve dönmek zorunda kalması nedeniyle uykusuz kaldıklarını dile getiren Sönmez, 5 dakikalık teneffüs süresinin de çocukların ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini savundu.
OKULLARDAKİ FİZİKİ ALTYAPI YETERSİZ
Okullarda fiziki donanım ve altyapı sorunlarının devam ettiğini kaydeden Sönmez, sıralar, merdivenler, lavobolarda 60-66 aylık çocuklar için yapılan düzenlemelerde yetersizlikler yaşandığı belirtti. Sönmez, birinci sınıf müfredatının okullarda uygulanmasında sorunlar yaşandığını ve öğrencilerin dini içerikli dersleri seçmeye zorlandığını öne sürdü. Sönmez, '4+4+4' adı verilen eğitim sistemine öğretmenlerin de hazırlıksız yakalandığını, 72 aydan küçük öğrencilerin okuldaki tüm ihtiyaçlarını üstlenerek zor durumda kaldığını söyledi.
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)