Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin ev sahipliğini yaptığı Uluslararası Mimarlık Bienali'nin 'Geleceği Düşünmek' adlı formu, Best Western Plus Khan Otel'de gerçekleşti. Mimarlar Odası Genel Sekreteri Fikret Oğuz, bienalin mimarlar, sanatçılar ve aynı kültüre sahip kişilerin birikimlerini, hayallerini paylaşarak, kentlerin sorunlarına çözüm arayan ortamları oluşturduğunu söyledi. Mimarlığın sadece mekan tasarımından ibaret olmadığını savunan Oğuz, “Mimarlık toplumsal sorumluluk, barıştan yana insancıl bir eylem biçimidir. Bienal, yaşanan süreçlere bağlı olarak tasarım süreçlerinin de irdelenmesi için yeni bir ortam oluşturuyor" dedi.
'Geleceği Düşünmek' formunun yöneticisi Doç. Dr. Tansel Korkmaz ise bienalde rutinin dışına çıkıp birlikte düşünmek için bir deney alanı oluşturduklarını anlattı. Dünyanın her yerindeki konferansların, seminer ve fuarların geleceğe yönelik olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Korkmaz, “Gelecek endişesiyle nasıl baş ediyor insan. Geçmişi bir düzene sokuyoruz, anlamsız hayatlarımızı donatıyoruz. Geçmişimiz kadar geleceğimizin de anlamlı olması gerekir. O zaman gelecek bir umut oluyor. İçinde bulunduğumuz krizler, yok oluşlar kadar taze başlangıçlar da ortaya çıkarıyor" dedi.
Geleceğe umutla bakmak için 3 öğeden bahseden Doç. Dr. Korkmaz, güneş, su ve rüzgardan elde edilen temiz enerji kullanımı, yeni üretim teknolojileriyle (3 boyutlu yazıcılar) tüketenlerin üreten hale gelmesi ve otomasyon sayesinde daha az mesai yapan insanların kendilerini geliştirebilmelerinin iyi bir gelecek sunacağını söyledi.
Gelecekte kapitalizmin performans üzerine kurulu dünyası yerine dayanışma üzerine kurulu bir dünya düşüncesiyle hareket ettiklerini anlatan Doç. Dr. Tansel Korkmaz, konukları ve mimarlığa gönül verenleri Kaleiçi ve Karaalioğlu Parkı'ndaki sergilere davet etti. Bienal kapsamında sergiye katkı sağlayan ekipler, çalışmaları hakkında konuklara bilgi verdi.
Akif ARICI/ANTALYA, (DHA) -