AÜ Hukuk Fakültesi'nde düzenlenen törene Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal, Özderin Avukatlık Bürosu sahibi Mesut Özderin, eşi Nurten Fidan Özderin, annesi Penbe Özderin, avukatlar ve öğrenciler katıldı.
Yarışma, Türkiye'de eğitim veren tüm devlet ve vakıf üniversitelerinin hukuk fakülteleri lisans öğrencilerinin katılımı ile gerçekleşti. Medeni hukuk alanından 'Sosyal Medyada Kişilik Hakları İhlalleri ve Korunma Yolları' konulu yarışmaya çeşitli üniversitelerden öğrenciler katıldı. Hukukçu akademisyenlerden oluşan jüri tarafından yapılan değerlendirme sonunda birinciliği, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Mehmet Emir Arslan kazandı. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Cihangir Konar ikinci, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Meryem Solmaz üçüncü oldu. Dereceye giren öğrenciler için düzenlenen törene, üçüncü Meryem Solmaz mazeret göstererek katılmadı. Solmaz'ın plaketini arkadaşı aldı. Başarılı öğrencilere plaketleri ile birlikte birinciliği elde eden öğrenciye 3 bin TL, ikinci öğrenciye 2 bin TL ve üçüncü öğrenciye 1000 TL ödül verildi.
SOHBETTE ÇIKAN YARIŞMA FİKRİ
Törende konuşan Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, 5 yıl önce Avukat Mesut Özderin'in hukuk bürosunda bir sohbet sırasında bu yarışma fikrinin doğduğunu söyledi. Prof. Dr. Altunkaya şöyle konuştu;
"Öğrenciler için uygulama ile teori arasında bir bağ kurarak eğitime neler kazandırabiliriz diye konuşurken, bir yarışma düzenleme fikrini ortaya koyduk. Türkiye genelinde bir yarışma olsun istedik. Bu yarışmaya bütün hukuk fakültelerindeki öğrencilerimiz katılsın istedik. Burada ortaya çıkan eserlerin yayımlanmasını sağlayarak, uygulamada bu konuların görüşülmesi, değerlendirilmesi ve bu yöndeki katkıların neler ortaya çıkarabileceği yönünde bir çalışma başlattık. Böyle bir yarışmanın amacı da, hukuk fakültesi öğrencilerinin, eğitimle edinmiş oldukları hukuk kavramını uygulamaya yönelik olarak kullanabilme, yorum yapabilme, konuyla ilgili yargı içtihatlarını değerlendirebilme ve fikirlerini yazım tekniklerine uygun biçimde yazıya dökebilme yeteneklerinin gelişmesini sağlamak olmalıydı. Yarışma ile hep güncel konuların değerlendirilmesini sağlamaya çalıştık."
YARIŞMAMIZ KENDİNİ KANITLADI
Avukat Mesut Özderin ise 21'inci yüzyılda hukukun öneminin her geçen gün daha çok ortaya çıktığını ve iyi hukukçulara olan ihtiyacın arttığını söyledi. Özderin, "Algının çok fazla dağınık olduğu dünya düzeninde makale yazma niyetiyle ortaya çıkmak bile cesur bir davranışken, emsallerini geçmek, derece almak takdire şayandır. Yarışma amaçlarımız içinde meslektaş adayı olarak hukuk fakültelerinde yol alan kardeşlerimizin bir sayfa fazla okumasına bir sayfa fazla yazmasına vesile olmaktı. Artık birçok platformda okunan, bilinen, dereceye giren makaleleri dergilerde yayınlarda yer alan basın organları tarafından takip edilen bir ayrışma olarak başardığımızı inanıyorum" dedi.
GELECEK YILIN KONUSU 'NASIL BİR HUKUK EĞİTİMİ'
Özderin, 2017-2018 yılı için farklı bir yarışma konusu belirlediklerini kaydetti. Özderin, "Önümüzdeki yıl, biraz daha yaygınlaşmak amacıyla önceki yıllara nazaran farklı bir konu ile kuralların daha serbestleştiği bir şartnameyle 'Nasıl Bir Hukuk Eğitimi' sorusuna cevap arayacağız" dedi.
Tören prokol mensuplarının ve ödül alanların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle son buldu.
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA) -