Doğa Derneği'nin girişimiyle yapılan incelemenin sonunda hazırlanan raporda, biyolojik çeşitliliğin yanında, barajların yapımı ve yer altı suyunun aşırı kullanılmasının, Burdur Gölü'nün su seviyesinin hızla azalmasına neden olduğunu ortaya koydu.
Havzadaki mermer ve taşocaklarının da ekolojik dengenin bozulmasına yol açtığının yer aldığı raporda, mermer ve traverten üretiminin doğal çevre morfolojisinin bozulmasına, toprak kaybına, buna bağlı olarak canlı türlerinin yaşadığı habitatın tahribatına ve ayrıca görsel kirliliğe neden olduğu belirtildi. Raporda, üretimden kaynaklanan çevre sorunları dışında, giderek büyüyen artıkların ve stoklamanın da önemli bir çevre sorunu oluşturduğu vurgulandı.
İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR
Göl çevresinde ve havzasındaki işletmelerden kaynaklanan mermer tozunun hem doğal dengeyi hem de insan sağlığını etkilediğinin yer verildiği raporda, "Mermer tozu bitkilerin gözeneklerini tıkayarak gelişmesini önlüyor. İnsanda üst solunum yolu hastalıklarına yol açıyor. İnsan sağlığına etkileri başta olmak üzere mermer tozuyla ilgili detaylı araştırmalar yapılmalı. Burdur Gölü Havzası'nda yaşayan canlı türlerinin ve ekolojik dengenin korunması açısından Burdur Gölü Yönetim Plânı'nın 3 No'lu kararının uygulanması şart" ifadelerine yer verildi.
Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz ise yaptığı açıklamada 2007 yılından bu yana 'Burdur Gölü'nü Kurtarma Projesi' kapsamında çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmaların yürütüldüğünü kaydeden Yılmaz, "Bu kapsamda bilimsel bir rapor hazırlattık. Bu rapor bölgedeki tahribatı gözler önüne seriyor" dedi.
Burdur Gölü Yönetim Plânının (2008-2012) 3 No'lu kararının, Söğüt Dağları'nı mermercilik faaliyetine kapattığını kaydeden Yılmaz, "Karaçam, ardıç ormanları bölgenin en yoğun doğal bitki örtüsünü barındıran Söğüt Dağları, nesli, tehlike altındaki akkuyruklu kartal başta olmak üzere pek çok yırtıcı kuş ve yaban hayvanının üreme alanı. Söğüt Dağları, Burdur Gölü çevresinde tarım sahalarının, köy yaşamının ve yaban hayatının mermerciliğin olumsuz etkilerinden korunduğu tek doğal sahadır" dedi.
Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)