Kredi kartı uygulamalarıyla dünyanın takip ettiği Türkiye, banka kartı kullanımında yeni bir dönem başlatıyor. Banka kartı ile alışveriş yapan müşteriler arzu ettikleri halde ATM aramadan POS’tan (satış noktası-Point Of Sale) para çekebilecekler. Müşterilerin alışverişten sonra ATM aramamaları için başlatılan POS Para (Cash Back) uygulaması, test amaçlı olarak İstanbul’da 51 markette başladı. Ay sonuna kadar POS Para uygulamasından yararlanan müşterilerden hiç bir ücret alınmayacak.
Banka kartı sahipleri POS’tan para çekme hizmetini POS Para logosu gördükleri market zincirlerinden alabilecekler. Visa Electro
ve Master Card Maestro banka kartı sahibi tüketiciler minimum 10 lira alışveriş yaptıklarında 10 lira ile 100 lira arasında POS’tan nakit çekebilecekler. Banka müşterileri banka kartı kullanım limitlerine göre nakit çekimi işlemini günde birkaç kez yapabilecekler.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, POS Para uygulamasına ilişkin sorularımızı şöyle yanıtladı:
“POS para, POS makinasından nakit çekme işlemidir. POS Para hizmetiyle ATM aramaya gerek kalmadan işyerlerindeki POS’lar üzerinden Visa’nın Electron, Master Card’ın Maestro banka kartları ile alışveriş yapanlara kendi hesaplarından nakit çekme imkânı veriliyor.
Bir markete gittiniz en az 10 liralık bir alışveriş yaptınız. Kasiyere, ‘Bana 10 lira nakit öder misiniz?’ dediğinizde kasiyer size aynı alışverişi fişi üzerinde şifrenizi kullandırarak güvenli bir şekilde 10 lira para ödeyecek. Burada amaç kredi kartlarında olduğu gibi güvenli bir şekilde kart sahiplerinin yaşamlarını kolaylaştırmak. Şifre ile güvenliği sağlıyoruz, kişinin dışarı çıkıp ATM aramasına gerek kalmadan küçük nakit ihtiyacını karşılıyoruz. Nakit çekimini 10 lira ile 100 lira arasında sınırlıyoruz. 10 lira da 1000 lira da alışveriş yapsanız siz POS’tan nakit çekimine uygun hale geliyorsunuz. Çekebileceğiniz nakit 10 lira ile 100 lira arasında sizin belirleyeceğiz bir tutar olacak. Alışveriş tutarı ile nakit çekimi arasında bir eşitlik olması gerekmiyor. 50 liralık alış veriş yaparsanız 50 liralık nakit çekersiniz gibi bir kural yok. 10 liralık alışveriş yaptınız 100 lira nakit çekebilirsiniz. 100 liralık alışveriş yaptınız 10 lira da çekebilirsiniz.”
BKM Genel Müdürü Soner Canko’nun sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
Türkiye’de ne kadar banka kartı var?
Türkiye’deki kredi kartı sayısı 51 milyon 360 bin. Banka kartı sayısı ise 80 milyonu aştı. İkisini dengeli büyüten bir ülkeyiz. Bay Bay Nakit ve POS Para ile banka kartında değiştirmek istediğimiz misyon banka kartının hesaptan çekilen paranın nakit çekilmeden doğrudan alış verişte kullanılmasını teşvik etmek.
POS Para hangi alanda yaygın olacak?
Özellikle petrol ve market sektörü olmak üzere bu alanlarda faaliyet gösteren zincirlerde yaygınlaşacak. Benzin istasyonları ve süpermarketlerde yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Önümüzdeki dönem, yıl sonuna kadar özellikle zincir mağazalarda, büyük markalı bezin istasyonlarında yaygın olacak.
Sektördeki ortak POS sayısı nedir?
Şu anda Türkiye’de 250 bin ortak POS var. Bu ortak POS’lar ortalama dört banka tarafından paylaşılıyor. Hal böyle olunca aslında dört çarpı 250 bin POS’la 750 bin POS tasarruf etmiş oluyoruz. Bu gelinen nokta yeterli mi, değil. Ortak POS kullanımına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu sayı her ay artıyor. Şu anda sahada iki POS’u yanyana gördüğünüz de bunun sebebi işyerlerinin yedekleme yapmak istemeleridir.
Banka kartıyla alışveriş arttı
Banka kartlarının alışverişteki kullanımı nedir?
2011’da banka kartları kullanımı BKM’nin ‘Bay Bay Nakit’ kampanyasıyla birlikte bir önceki yıla göre yüzde 52 artı. Banka kartlarının ATM’de kullanımı ise yüzde 16’da kaldı. Bu bizim için çok sevindirici bir gelişme. Biz banka kartının sadece ATM’den nakit çekmek için değil, alışverişte de kullanılmasını istiyoruz. Tüketici bu mesajı almış görünüyor.
Ülke genelinde yaygınlaşacak
Kaç üye işyerinde olacak?
Türkiye’de şu anda 2 milyona yakın POS var. Bunların hepsi teknik olarak bu hizmeti vermeye uygun. Ancak belirtiğim gibi öncelikle süper market ve benzin istasyonlarında POS’tan nakit çekimi yapılacak. Çünkü benzin istasyonları ve süper marketler Türkiye’de yaygınlar. Bu nedenle İstanbul’da olan bir benzin istasyonunu ve süper market ile anlaştığımız zaman Van’daki istasyonu ve marketiyle de anlaşmış olacağız. Zincirlerin bize böyle bir faydası var. 2012 sonunda Türkiye’de ATM kadar yaygın bir penetrasyon yapmamız lazım. Hedefimiz bu. POS sayısı kadar diyemeyiz çünkü POS’ların bir kısmı aynı markette yana yana veya birbirine çok yakın işlerinde. Bu nedenle 2012’de mümkün olduğu kadar çok market ve benzin istasyonunda hizmet verilsin istiyoruz. Böylece Türkiye geneline yayılacak.
(KADİFE ŞAHİN-MİLLİYET)