Birbirlerine karışan ve bazen de birbiri yerine kullanılan bu terimler farklı unsurları kapsar. Öte yandan lojistik ve tedarik zinciri yönetimi başarıyı yakalama noktasında büyük bir etkisi vardır. Tedarik zinciri, işletmenin hammadde bulma ve tüketime kadarki hareketlerin üretimde geri kalmayacak biçimde planlanmasıdır. Burada artı değer oluşturmak amacı vardır.
Lojistik terimi ise üretim haricinde ve daha çok tüketiciyi hedef alarak tüm etkinliklerin planlanıp düzenlenmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Hangi terimin nerede kullanılacağı bazen karmaşaya neden olabilmektedir. Lojistik kavramı pek çok farklı tanım ve değişikliğe uğradıktan sonra yeniden belirlenmiştir. Son haliyle kullanımı da yaygınlaşmaktadır.
Tedarik zincirinin bir parçası olarak geçen lojistik, işletmenin faaliyetleri bakımından olmazsa olmaz bir konumdadır. Bir işletmenin içinde ya da bağlantısı olan firmalar arasında arz talep yönetimi birleştirir. Ayrıca hammadde temini, değişimi, satın alımı ve tüm lojistik yönetimlerini içine almaktadır. Sunulan hizmeti ya da ürünü oluşturanlar ile müşterileri birlikte çalışmalarını da düzenler.
Özellikle lojistik ve tedarik zinciri yönetimi konusunda üst düzeyde bir hizmet almak beraberinde önemli kazanımları da getirmektedir. Bu tür işlemlere dair farklı program uygulamalarının devreye girdiği de bilinmektedir. Böylece geniş kapsamlı bir şekilde lojistik ve tedarik zinciri yönetiminin yapılması da mümkün olmaktadır.
Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi İş Kapsamı
Üretici işletmelerin üzerine almak durumunda olduğu lojistik ve tedarik zinciri yönetimi sınırları ve ilişkileri belirlenmiş durumdadır. İlk olarak işletmedeki temel iş işlevleri ve süreçleri birbirine bağlamak gerekiyor. Bunun en önemli faydası performansı yükseltmek ve birbirine güçlü şekilde bağlı iş modellerinin oluşturulmasına olanak sağlamasıdır.
Pazarlama, ürün geliştirme, bilgi teknolojileri, satış ve finans gibi pek çok alanı kapsayan bir koordinasyon kurulmasını mümkün kılar. Yetki ve sorumlulukları da fazla olan bu konuda yöneticilere büyük iş düşmektedir. Üretimi etkileyecek her detayı özenle planlama, bunları yaptırmak ve denetimini sağlamak yöneticinin sorumluluğundadır. Lojistik yönetim ise müşterilerin ihtiyaçlarını belirleme ve karşılama noktasında varlık gösteriyor.
Lojistikte sınırlar ve ilişkiler de belirlidir. Burada öne çıkan faaliyetler, malzemelerin depolanması, taşınması, siparişlerin alınması, network dizaynı, arz talep planlama ve stok yönetimi olarak geçer. Ayrıca zamanlama, müşteri hizmetleri, üretim planı, montaj ve paketleme de bu kapsamdadır. Operasyonel, taktiksel ve stratejik planlamalar bu noktada öne çıkan unsurları oluşturuyor.
Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Neden Önemli
Önem derecesine bakıldığında işletmeden işletmeye göre farklılık olduğu görülecektir. Buna rağmen ister küçük ister büyük ölçekli olsun tüm firmaların hayati noktalarından birini oluşturur. Bu nedenle etkin bir yönetimin yapılması ve doğru araçlar kullanılması sağlıklı sonuçlar almak için gereklidir. İşletmenin büyümesini, kar oranlarının artışını sağlamada en dikkat çekici nokta buradadır.
Doğru uygulandığı takdirde sağladığı diğer faydalardan biri de müşteri memnuniyetini arttırmasıdır. Performansı yükselterek üretimde devamlılığı ve kaliteyi sağlar. Stokların azalmasına yardımcı olur. Verimle doğru orantılı şekilde kapasite artışında etkilidir. Ayrıca sağlıklı bir yönetim maliyeti de düşüreceğinden tasarruf da ettirecektir. En önemli yararlarından biri de pazarda oluşan ani değişimlerin karşısında dirençli olmayı mümkün kılmaktır.
Günümüz koşulları dikkate alındığında rekabetin ne denli bir yer tuttuğu görülecektir. Kar sağlamak yalnızca satın alımla sağlanmaz. Üretim ve satın almanın birlikteliğiyle ortaya çıkan bir süreçtir. Bu nedenle devamlılık için iş kolları üzerinde sağlıklı kararlar almak ve geliştirilmeler yapmak zorunluluğu vardır. Etkinlik süreçlerinin düzeni ve kontrolünün olması bütünsel bir verime kapı açıyor. Bu da amaçları kolay bir şekilde ulaşmaya yardım eder.
Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetim Süreçleri Hakkında
Tüm etkinliklerin doğru şekilde koordine edilmesini sağlayan bu kavram pek çok unsuru bünyesinde birleştirmektedir. Yönetim alanının gelişmesinde bu özelliğinin yeri büyüktür. Sınırları daha da genişleyebilir. Bütün olarak lojistik ve tedarik zinciri yönetimi temel amacı olarak uzun dönem performansı en verimli hale getirmeye yöneliktir. İşletmedeki iş kollarının fonksiyonlarını ve uygulamalarını daha planlı ve taktiksel olarak koordine eder. Sistemli bir işletme için bu önemli bir husustur.
Günümüz ekonomik koşullarında bu sisteminin ciddi bir yer kapladığını söylemek mümkündür. Temel iş süreçlerinin entegrasyonu en iyi şekilde sağlanmakta ve dolayısıyla müşteri memnuniyeti de böylelikle arttırılmış olmaktadır. Verimli bir iş modeli oluşturulması olarak da düşünülebilir. Sürecin düzenlenmesi ve devamlı olarak iyileştirilmesi önemlidir. Bunun içinde etkili bir kontrol mekanizmasının olması gerekir.
Satın alımlarda rekabetin artması, talep oranında tedarikte dengenin oluşturulması ana amaçlarındandır. Yönetim süreçleri operasyon planlamaları yapma, stratejik iş planı oluşturma ve talep – sipariş yönetimi oluşturmayı da içermektedir. Süreçlerin en iyi şekilde yönetilmesi etkili bir iş ortaya koymakta etkili oluyor.
Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetiminin Geliştirilmesi
Fonksiyonların performanslarının ciddi bir etkisi vardır. Bunu arttırmak için işletmenin hassas davranması gerekmektedir. Profesyonel elemanlarla çalışmak, stratejik olarak öne geçmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca mal ve hizmet odaklı ya da e-ticaret ve perakende odaklı olsun fark etmeden bu sürecin zor olduğu bir gerçektir. Bu bağlamda uzmanlarla çalışmanın gerekliliği de kendini gösterir.
Yapıların bir araya gelip kendi aralarında bilgi ve ürün akışı sağlayacak bir ağın oluşturulması lojistik ve tedarik zinciri yönetimi içinde yer alıyor. Yani tüm süreç en uçtan diğer uca en doğru şekilde tasarlanıp optimize edilmektedir. Ne zaman hangi adımların ne şekilde atılacağı gibi noktaların belirlenmesi noktasında yönetime büyük iş düşer.
Maliyetin ve varlık yönetiminin de ciddi oranda etkisi olduğu bilinmektedir. Her alanda bütünsel bir gelişim sağlayacağı için işletmelerin kendileri için en uygun olan strateji ve planı ile çalışması gerekiyor. Her şirketin müşterilerine sunacağı hizmetin derecisi farklıdır. Bunun en önemli nedeni de müşteri taleplerinin değişik olmasıdır. Bu nedenle o alana özgü planlamaların yapılması lazımdır.
Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetiminde Danışmanlık
Ürün ya da hizmet müşteriye ulaşmadan önce çok çeşitli aşamalardan geçer. Bunların organize bir şekilde yapılması ve müşteriye doğru biçimde ulaştırılması söz konusudur. Kaliteli bir sisteme sahip olmak bu neden önemlidir. Süreci en doğru şekilde yürütebilmek için uzman firmalardan danışmanlık hizmeti almak mümkündür. Böylece sürecin başarılı bir şekilde takip edilmesi de mümkün olmaktadır.
Danışmanlık kapsamında envanter yöntemi, sipariş sıklığı, dağıtım şebekesi optimizasyonu, talep tahmini ve daha pek çok konuda geliştirme çalışmaları gerçekleşir. Tek tek hizmetlerin geliştirilmesi ve bunların birbirine bağlanması yönetimin de daha başarılı olması bakımından istenen bir durumdur. Dış etkenlerden etkilenmeye müsait bir sistem olduğu için pek çok değişkenin ele alınması gerekiyor. Lojistik ve tedarik zinciri yönetiminin son derece profesyonel bir süreci beraberinde getirdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.
Aşamaların yeni durumlarda ya da yıkıcı faktörlerin ortaya çıkmasında nasıl etkileri olacağını tespit etmek için bazı yöntemler vardır. Lojistik ve tedarik zinciri yönetimi kapsamında simülasyon tekniği sıklıkla kullanılmaktadır. Bu teknikte sistem farklı alternatifleri sunar ve bunların kontrol edilmesinin denemesini sağlar. Yaşanabilecek aksaklıkları görmek ve buna önceden önlem almak için pek çok işletme buna yönelim gösteriyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |