Altı Nokta Körler Derneği; Kültür ve Turizm Bakanlığı ile arasında yapılan protokol gereği, Türkiye'de bulunan Halk Kütüphanelerinden belli aralıklarla atıl durumdaki kitap, dergi ve atık kağıtları topluyor. Protokol gereği Manavgat İlçe Halk Kütüphanesi de vatandaş tarafından bağışlanan kitaplar arasında yaptığı tasnif sonucu çıkan atıl kitap ve kağıtları Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şubesi'ne veriyor.
Kütüphaneye vatandaş tarafından çoğunlukla ders kitapları, sınava hazırlık kitapları ve dergileri getirildiğini söyleyen İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Hidayet Oktay, "Bize bağış olarak gelen kitapları ve benzeri materyalleri gözden geçiriyoruz. Bize yarayabilecek, yani öğrencilerin kullanabileceği, sınava hazırlık, KPSS kitapları ya da bizim kütüphane olarak yaylalara götürdüğümüz hikaye, roman tarzı kitapları gözden geçirerek ayırıyoruz. İşimize yaramayacak olanları da bakanlığımızın Altı Nokta Körler Derneği ile yaptığı protokol gereği bir yerde topluyoruz ve yılda iki defa geri dönüşüme gönderiyoruz" dedi.
'ŞARTLI ALIYORUZ'
Atıl duruma gelse de vatandaşlar tarafından getirilen kitap, dergi ve kağıtların milli servet olduğunun altını çizen Oktay, "Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şubesi ile irtibata geçtik ve aşağı yukarı 1- 1.5 ton civarındaki atık kağıtlar dernek tarafından alındı. Bir döngü olarak yılda iki kere gerçekleşiyor bu. Böylece hem bizim iş yükümüz azalıyor hem de vatandaşımızın bize getirdiği kitaplar amacına uygun olarak değerlendiriliyor. Zaten bağış yapanlara bunları söylüyoruz. Bu kitapları alıyoruz her şekliyle değerlendiriyoruz, biz kullanamazsak geri dönüşüme gönderiyoruz, bu şartlar altında bize bırakıyorlarsa alıyoruz, kabul etmiyorlarsa almıyoruz. Kütüphaneye getirilen her türlü ders kitabı ve benzer kitabı kütüphaneye kayıt etme lüksümüz yok. Çünkü bunların listesini yapacağız, bakanlık izin verecek çok yoğun bir işlem var" diye konuştu.
ASKIDA KİTAP UYGULAMASI
Ders kitapları ve sınavlara hazırlık kitaplarını ise giriş katında sergiye koyduklarını, ihtiyaç sahibi öğrencilerin de buradan istifade ettiğini söyleyen Hidayet Oktay, şöyle dedi:
"Aşağıda stantlarda üniversite sınavını kazanmış olan öğrenci arkadaşlarımızın getirdiği kitapları koyuyoruz, yılda 6-7 defa bu stant dolar, boşalır. İhtiyaç sahipleri gelir bize hiç sormadan alır ihtiyacını görür, çoğu da aldığı kitapları tekrar getirir. Yani 'ben hazırlandım, kazandım gidiyorum' diyerek tekrar kitapları bırakıyorlar. Bir nevi askıda kitap uygulaması. 8-10 yıldır bu döngü devam edip gidiyor."
Mithat ABAKAN/MANAVGAT, (DHA)