Geçtiğimiz yıl 500-600 ton rekoltenin elde edildiği Niğde'de üreticiler bu yıl ülke genelinde yaşanan kuraklık ve gezgin arıcıların kente kente gelmemesi üzerine rekoltede düşüşle karşı karşıya kaldı. Arıcılar Birlik Başkanı Mustafa Ünal, rekoltenin 350 ila 400 tona kadar gerilediğini belirtti. Kentin keven balı üretimi ve aromasıyla Türkiye’de birinci sırada yer aldığını kaydeden Ünal, 'Tarım ve Orman Bakanlığı ile hazırlanan Monpforal Bal Projesi kapsamında keven balı parmak izi sonuçlarının raporlarını açıklandı. 8 ilde toplam 86 istasyonda üretilen 109 keven balı numunesinin polen yoğunluğu ortalaması yüzde 67,10 olup, Türkiye genelinde keven ballarında gözlenen maksimum değer yüzde 90 ile Niğde yöresine ait olduğu gözlendi. Niğde bölgesi olarak Temmuz ayının sonu ve Ağustos ayının ilk haftası itibariyle bal hasadını tamamladık. Bahar döneminde geçen kuraklık nedeniyle arı gelişimi sağlanamadı. Arılar gelişmemesi nedeniyle balda yapamadı. Bahar ayında kurak geçen mevsim sonrasında bal rekoltemiz geçen yıllara göre yüzde 40 civarında bal rekoltemizde düşüş yaşandı" dedi.
Adnan ÇELEBİ/NİĞDE, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |