AÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Doç. Dr. Songül Sever Mutlu ve Prof. Dr. Nedim Mutlu tarafından, 10 yılı aşkın süredir yapılan Ar-Ge çalışmaları ile kuraklığa çok dayanıklı çim türü geliştirildi. Özellikle yaz aylarında daha az su kullanımı ile yeşil alanların devamını mümkün kılan çim türü, az su ile yüksek çim kalitesini koruyor. Kuraklığa dayanımı yüksek olan çim türü, özellikle yaz aylarında daha az su kullanımı ile yeşil alanların devamını mümkün kılıyor. Az su ile yüksek çim kalitesini devam ettirebilen türler daha az gübre ve biçme gerektirdiğinden, bakım masrafları da önemli oranda azalıyor. Tüm golf alanları ve spor tesislerinde, park-bahçelerde ve diğer çim alanlarda kullanılabilecek.
'Survivor' adı verilen çim, AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal ve Treet Buba Tarım ve Teknolojileri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Timuçin Bilgör arasında imzalanan lisans sözleşmesi ile AÜ adına tescillendi. AÜ Teknoloji Transferi Ofisi Caretta Salonu'ndaki törene, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erol Gürpınar, Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, Prof. Dr. Eyüp Sabri Topal, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Songül Sever Mutlu, Akdeniz Teknoloji Transfer Ofisi Merkez Müdürü Doç. Dr. Olgun Kitapcı, Prof. Dr. Nedim Mutlu, Akdeniz Teknoloji Transfer Ofisi Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Cem Sakarya da katıldı.
İmza töreninde konuşan Rektör Mustafa Ünal, "Üniversitemiz hayal edilemeyenleri gerçekleştiriyor. Bu üretimi yapan ekibe, ülkemiz, üniversitemiz, ziraat fakültemiz ve kendi adıma teşekkür ediyorum. Karşımızda aileden oluşan bir ekip var. Bu da projeye ayrıcalık katıyor. Susuzluğa dayanıklı, Üzerinde haftada 4 kez etkinlik yapılabilen, tüm yeşil alanlarda kullanılabilen, tuza dayanıklı, çabuk yayılıp yabancı otları baskılayan bu ürün renk ve görselliği ile de diğer türlerin önüne geçiyor. Bu özellikleri taşıyan başka bir türün olmaması hepimizi ayrıca gururlandırıyor" diye konuştu.
Doç. Dr. Songül Sever Mutlu ve Prof. Dr. Nedim Mutlu da 2006 yılından bu yana yapılan ar-ge çalışmaları sonucunda ıslah edilen kuraklığa dayanıklı çimin az suya ihtiyaç duyması açısından önemli olduğunu söyledi.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |