Sahurda içilecek sütün tokluk hissi yarattığını belirten uzmanlar, iftardaiçilecek meyve suyunun ise uzun süren açlık sonrası düşen kan şekerinikısa sürede düzenlediğini ifade etti.
Ramazan ayıyla birlikte yeniden gündeme gelen sağlıklı beslenme konusunda uzmanlar uyarılarda bulundu. Yaz sıcaklarında sıvı kaybının artacağı, sahur ve iftarda içilecek birer bardak süt ve meyve suyunun bu dengenin korunmasına yardımcı olacağı belirtiliyor.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, yaz aylarına denk gelen Ramazan ayına dikkat çekerek doğru beslenme konusunda önerilerde bulundu. Her gün düzenli olarak içilecek bir bardak sütün mide boşluğunu hissettirmeden insanı 5 saat tok tuttuğunun bilimsel olarak da kanıtlandığını belirten İnanç, sahurda süt içilmesini önerdi. İnanç, “Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Süt hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissetmemize yardımcı oluyor hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek sağlıyor. Yapılan araştırmalar bir bardak sütün insanı 5 saat boyunca tok tuttuğu ortaya koyuyor. Sütün şekeri laktoz, açlıkta kullanılan glikojen depolarına destek olarak vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor. Ayrıca Ramazanda sıcak hava nedeniyle terle kaybedilen kalsiyum başta olmak üzere mineral ve vitamin gereksiniminin karşılanmasına destek oluyor” şeklinde konuştu.
Oruç açarken içilen bir bardak meyve suyunun ise tokluk verebileceğini ve 15 - 16 saatlik bir açlıktan sonra ağır ve ani besin tüketilmesinin yaratacağı mide sorunlarına engel olabileceğini söyleyen İnanç şöyle konuştu: “İftarda orucun meyve suyu ile açılmasının bir başka yararı da Ramazanda sıklıkla karşılaşılan sindirim problemlerinin hafiflemesine yardımcı olmasıdır” dedi.
Ramazan sonrası kilo problemleri yaşandığına da dikkat çeken İnanç, “İftar sonrası kan şekerini yükselten şerbetli hamur tatlılarının sofralarda yer aldığını görüyoruz. Uzun süreli açlık bazal metabolik hızda yavaşlamaya neden olmakta ve iftar vakti tüketilen ağır yemekler sebebi ile genellikle Ramazan sonunda kilo alınmaktadır. Tatlı tüketilecekse, az şekerli sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlıların tercih edilmesi, kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olacak ve daha az enerji alarak Ramazan süresince kilo alımını azaltacaktır” dedi.