Gaziantep’te bir halı fabrikasında çalışan S.Y.’nin elinin üzerine 1.5 ton ağırlığında demir düştü. Sağ elinin üzerine düşen demirin 3 parmağının kopmasına neden olduğu talihsiz işçi için Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Vasıl Ercüment Erbaş’a başvuruldu. Op. Dr. Erbaş, işçinin kopan parmaklarını mikro cerrahi yöntemiyle 5 saat süren operasyonun ardından yerine dikti.
Kopan parmaklarına yeniden kavuşan S.Y., "Parmaklarımın koptuğunu öğrendiğimde çok üzülmüştüm. Aslında hiç umudum yoktu. Parmaklarımı kaybettiğimi düşünmüştüm. Ancak, doktorum parmaklarımı yeniden dikmeyi başardı. Kısa süre sonra parmaklarımı eskisi gibi kullanabileceğim için çok mutluyum. Beni bir anlamda yeniden hayata bağlayan doktoruma çok teşekkür ederim" dedi.
Operasyonu gerçekleştiren Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Vasıl Ercüment Erbaş, hastanın kopan parmaklarını mikro cerrahi yöntemiyle başarılı şekilde yerine diktiklerini ifade ederek şöyle dedi:
"Hastamız bize iş kazası nedeniyle getirildi. Sağ elinin üzerine 1.5 ton ağırlığında demir düşmesi sonucu 3 parmağında kopma oluşan hastamıza hemen müdahalede bulunduk. Çünkü bu gibi durumlarda erken müdahale çok önemlidir. Hastamızın ameliyatını mikro cerrahi teknik ile mikroskop altında gerçekleştirdik. Damarları, sinirleri, tendonları onarmak üzere tekrar parmakları vücuduna birleştirdik ve parmakların dolaşımını sağladık. Hastamız böylece travma sonucu kaybettiği parmaklarına tekrar ulaşmış oldu. Cerrahi mikroskop altında, kalınlıkları yaklaşık olarak bir milimetre ve daha küçük olan atardamarlar, 0.7 - 0.8 mm ve daha küçük olan toplardamarlar, parmaklarının ucunu hissetmesini sağlayan sinirler ve parmakların hareket etmesini sağlayan tendonların tamamını onarmış olduk. Ameliyat sonrası iyileşme süresi tamamlandıktan sonra fizik tedavi ile birlikte kısa süre sonra parmaklarını rahatlıkla kullanabilecek ve işine devam edecek durumda olacaktır."
Bu tür uzuv kopmalarında hekim müdahalesinin yanı sıra kopan parçanın doğru saklanma, taşınma süresinin çok önemli olduğuna da dikkat çeken Erbaş, “Parmak kopmalarında, kopan parmağın soğuk suyla ıslatılmış bir beze sarıp bir naylon poşete konulması, bu poşetin de içinde buzlu su olan başka bir poşete konulması gerekiyor. Parmak, 6 saat süreyle bu şekilde kalabilir, ancak bu süre 8-10 saate kadar da çıkabiliyor. El ve kol kopmalarında ise bu süre daha kısa oluyor. Çünkü, kas dokusu fazlalaştıkça bekleme süresi de kısalıyor. Genellikle en çok yapılan yanlışlardan bir tanesi parmağın buz kalıplarının arasında sıkıştırılıp getirilmesi. Bu hem parmaktaki dokuların donmasına hem de ezilmeye neden oluyor. Erken başvurularda parmağı kurtarma şansımız biraz daha artıyor" dedi.
GAZİANTEP, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |